Patejko - od wschodniosłowiańskich nazw osobowych Patej, Pacej, te od imienia cerkiewnego Ipatij (Ipatow).
Źródło:Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Witam Marku,Marek70 pisze:Dobry wieczór,
Poproszę o etymologię nazwiska Patejko.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Władysławie,Wladyslaw_Moskal pisze:Witam Marku,Marek70 pisze:Dobry wieczór,
Poproszę o etymologię nazwiska Patejko.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
przedstawiam moją hipotezę powstania nazwiska Patejko.
Nazwisko pochodzi od starożytnego nazwania/nazwiska Pat które według strony genealogicznej Forebear w 2014 roku nosiło 6828 osób w Indiach, 1220 w Turcji, 95 w Holandii, 53 w Rumuni, 28 we Francji, 4 w Bułgarii, w Polsce odnotowano zanik nazwiska, ale pozostało nazwisko Patecki.
Od nazwania/nazwiska Pat powstało nazwisko Patej, które w 2014 roku nosiło 412 osób w Polsce, 50 w Indiach, 7 w Szwecji i 3 we Francji.
Nazwisko w zapisie Patei nosiło 158 osob na Ukrainie i 33 w Indiach.
Od nazwiska Patej powstalo patronimiczne tylko polskie nazwisko Patejko i nosiło go w Polsce w 2014 r 116 osób, w zapisie Pateyko 19 osób w Bulgari i 6 w Rosji.
Bardzo interesujące jest rozmieszczenie nazwisk Patej i Patejko według map pana Zbigniewa Bronka ; - Rozkład występowania nazwisk według powiatów.
Słowo “pat” dotyczy według różnych słowników “rozklepywania”, a w zapisie “patela” to już znamy - patelnia.
Mapy pozwalają mnie na postawienie hipotezy czym się kiedyś trudnili Patejowie i Patejkowie.
Będę wdzięczny za uwagi o mojej hipotezie.
Serdecznie pozdrawiam - Władysław

Marek70 pisze:Wladyslaw_Moskal pisze:Witam ponownie i dziękuję za miłe słowa.Marek70 pisze: Władysławie,
Wielkie dzięki za komentarz. Twoje hipotezy dotyczące pochodzenia nazwisk na ziemiach dzisiejszej Polski są zawsze bardzo ciekawe. Niestety nie wiem, czy poszukiwani przeze mnie trudnili się wyrobem patelni. Może ich przodkowie, kto wie.
Na marginesie dodam, że Patejkowie, o których mowa zapisywali się wcześniej "Patejka" i byli rolnikami z okolic Sokołowa Podlaskiego z parafii Zembrów, Jabłonna Lacka oraz być może Sterdyń.
Od razu wyjaśniam, nie sugerowałem ze Twoi pradziadowie robili patelnie.
Od rdzenia Patej- powstały inne nazwania/nazwiska [podam ponizej] niż od rdzenia Patel- od którego pochodzi nazwa “patelnia’.
Wspominałem, ze tym , czym się zajmowali potomkowie Pateja pomaga analiza map; Rozkald występowania nazwisk według powiatów.
Najwięcej osób o nazwisku Patej występuje w rejonie Krakowa, który był kiedyś najstarszym w Polsce ośrodkiem metalurgii żelaza, co potwierdzili archeologowie podczas budowy Nowej Huty.
Część Patejow przeniosła się na wschód od Warszawy, dlatego że w Pruszkowie powstał duży ośrodek produkcji żelaza i dopiero na wschód od Warszawy można było uzyskać węgiel drzewny dla celów kuźniczych.
Mapy wskazują , że w nowym środowisku potomkowie Pateja noszą nazwiska;
- Patejczyk ,w 2014 r tylko 14 osób w Polsce, nigdzie więcej w świecie,
- Patejka ,tylko 11 osób w Polsce,
- Patejko ,podałem w poprzednim poście,
- Patejuk ,548 osób w Polsce i pojedyncze osoby na zachodzie Europy,
- Patejczuk, 74 osób w Polsce, w zapisie Pateychuk 316 osób w Białorusi i w zapisie Pateichuk 286 osób na Ukrainie.
Stawiam hipotezę, że potomkowie Pateja brali udział w przekuwaniu duli żelaza [keso’w] w groty strzał, ostrza oszczepów i włóczni, być może trudnili się handlem taką bronią . Tego rodzaju broń wymagała wyklepywania ostatecznego kształtu.
Prawdę mówiąc, każdy rolnik jeszcze w czasach PRL-u [także mój ojciec i dziadkowie] klepali kosy, które przy koszeniu zboża wymagały tylko osełki.
Serdecznie pozdrawiam - Władysław

Witam,Karol226 pisze:Witam,
Poproszę o etymologię nazwiska Leśner. Nazwisko przodka z XVIII w. zamieszkałego prawdopodobnie w Łańcucie.
Pozdrawiam
Karol