Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Re: Pochodzenie nazwiska Orys.

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Patejko - od wschodniosłowiańskich nazw osobowych Patej, Pacej, te od imienia cerkiewnego Ipatij (Ipatow).

Źródło:Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk Patej i Patejko.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Marek70 pisze:Dobry wieczór,
Poproszę o etymologię nazwiska Patejko.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Witam Marku,
przedstawiam moją hipotezę powstania nazwiska Patejko.

Nazwisko pochodzi od starożytnego nazwania/nazwiska Pat które według strony genealogicznej Forebear w 2014 roku nosiło 6828 osób w Indiach, 1220 w Turcji, 95 w Holandii, 53 w Rumuni, 28 we Francji, 4 w Bułgarii, w Polsce odnotowano zanik nazwiska, ale pozostało nazwisko Patecki.

Od nazwania/nazwiska Pat powstało nazwisko Patej, które w 2014 roku nosiło 412 osób w Polsce, 50 w Indiach, 7 w Szwecji i 3 we Francji.
Nazwisko w zapisie Patei nosiło 158 osob na Ukrainie i 33 w Indiach.

Od nazwiska Patej powstalo patronimiczne tylko polskie nazwisko Patejko i nosiło go w Polsce w 2014 r 116 osób, w zapisie Pateyko 19 osób w Bulgari i 6 w Rosji.
Bardzo interesujące jest rozmieszczenie nazwisk Patej i Patejko według map pana Zbigniewa Bronka ; - Rozkład występowania nazwisk według powiatów.

Słowo “pat” dotyczy według różnych słowników “rozklepywania”, a w zapisie “patela” to już znamy - patelnia.
Mapy pozwalają mnie na postawienie hipotezy czym się kiedyś trudnili Patejowie i Patejkowie.

Będę wdzięczny za uwagi o mojej hipotezie.
Serdecznie pozdrawiam - Władysław
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Pochodzenie nazwisk Patej i Patejko.

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

To nie tak, dla pełniejszej pomocy trzeba nam Marku więcej, to znaczy przynamniej dwie inne podpowiedzi - miejsce i czas występowania nazwiska, najlepiej parafię i czas najstarszego zapisu. Wynika to z tego, że dawniej nazwisko żyło, zmieniała się fonetyka, wpływ miały naleciałości obcojęzyczne, wymowa lokalna i potoczna, nawet lokalne zwyczaje, a więc np. nazwisko Patejko mogło występować jako nazwisko - nazwanie - zawołanie Pałejko (może od Pałasz, Pałątek, Pałek...), jako Patenko, Patynka (rodzaj obuwia), Patoka (miód płynny, lub liche, cienkie piwo), wreszcie samo nazwisko Patejko mogło być zamieniane przez inne nazwiska / zawołania / nazwania - a więc zamiast dywagacji, wróćmy na ziemię (być może wschodnią) - tu nasza Ewa Szczodruch podała świetnie ze źródeł etymologii polskiej (Patejko - od Patej (1541), może też Patejka, Patejuk, Pataj, Patoj...), nasz Władysław Moskal powędrował po planecie, a więc Marku - przede wszystkim czas i miejsce! Dobrze?

Pozdrawiam przedwyborczo :)
Tadeusz
www.narodowa.pl
Marek70

Sympatyk
Ekspert

Re: Pochodzenie nazwisk Patej i Patejko.

Post autor: Marek70 »

Wladyslaw_Moskal pisze:
Marek70 pisze:Dobry wieczór,
Poproszę o etymologię nazwiska Patejko.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Witam Marku,
przedstawiam moją hipotezę powstania nazwiska Patejko.

Nazwisko pochodzi od starożytnego nazwania/nazwiska Pat które według strony genealogicznej Forebear w 2014 roku nosiło 6828 osób w Indiach, 1220 w Turcji, 95 w Holandii, 53 w Rumuni, 28 we Francji, 4 w Bułgarii, w Polsce odnotowano zanik nazwiska, ale pozostało nazwisko Patecki.

Od nazwania/nazwiska Pat powstało nazwisko Patej, które w 2014 roku nosiło 412 osób w Polsce, 50 w Indiach, 7 w Szwecji i 3 we Francji.
Nazwisko w zapisie Patei nosiło 158 osob na Ukrainie i 33 w Indiach.

Od nazwiska Patej powstalo patronimiczne tylko polskie nazwisko Patejko i nosiło go w Polsce w 2014 r 116 osób, w zapisie Pateyko 19 osób w Bulgari i 6 w Rosji.
Bardzo interesujące jest rozmieszczenie nazwisk Patej i Patejko według map pana Zbigniewa Bronka ; - Rozkład występowania nazwisk według powiatów.

Słowo “pat” dotyczy według różnych słowników “rozklepywania”, a w zapisie “patela” to już znamy - patelnia.
Mapy pozwalają mnie na postawienie hipotezy czym się kiedyś trudnili Patejowie i Patejkowie.

Będę wdzięczny za uwagi o mojej hipotezie.
Władysławie,

Wielkie dzięki za komentarz. Twoje hipotezy dotyczące pochodzenia nazwisk na ziemiach dzisiejszej Polski są zawsze bardzo ciekawe. Niestety nie wiem, czy poszukiwani przeze mnie trudnili się wyrobem patelni. Może ich przodkowie, kto wie.
Na marginesie dodam, że Patejkowie, o których mowa zapisywali się wcześniej "Patejka" i byli rolnikami z okolic Sokołowa Podlaskiego z parafii Zembrów, Jabłonna Lacka oraz być może Sterdyń.
Pozdrawiam
Marek
Akceptujesz moje tłumaczenie - wpisz w temacie posta OK.
"O dziękowaniu" https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=12392
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Marek70 pisze:
Wladyslaw_Moskal pisze:
Marek70 pisze: Władysławie,

Wielkie dzięki za komentarz. Twoje hipotezy dotyczące pochodzenia nazwisk na ziemiach dzisiejszej Polski są zawsze bardzo ciekawe. Niestety nie wiem, czy poszukiwani przeze mnie trudnili się wyrobem patelni. Może ich przodkowie, kto wie.
Na marginesie dodam, że Patejkowie, o których mowa zapisywali się wcześniej "Patejka" i byli rolnikami z okolic Sokołowa Podlaskiego z parafii Zembrów, Jabłonna Lacka oraz być może Sterdyń.
Witam ponownie i dziękuję za miłe słowa.
Od razu wyjaśniam, nie sugerowałem ze Twoi pradziadowie robili patelnie.
Od rdzenia Patej- powstały inne nazwania/nazwiska [podam ponizej] niż od rdzenia Patel- od którego pochodzi nazwa “patelnia’.
Wspominałem, ze tym , czym się zajmowali potomkowie Pateja pomaga analiza map; Rozkald występowania nazwisk według powiatów.
Najwięcej osób o nazwisku Patej występuje w rejonie Krakowa, który był kiedyś najstarszym w Polsce ośrodkiem metalurgii żelaza, co potwierdzili archeologowie podczas budowy Nowej Huty.
Część Patejow przeniosła się na wschód od Warszawy, dlatego że w Pruszkowie powstał duży ośrodek produkcji żelaza i dopiero na wschód od Warszawy można było uzyskać węgiel drzewny dla celów kuźniczych.
Mapy wskazują , że w nowym środowisku potomkowie Pateja noszą nazwiska;
- Patejczyk ,w 2014 r tylko 14 osób w Polsce, nigdzie więcej w świecie,
- Patejka ,tylko 11 osób w Polsce,
- Patejko ,podałem w poprzednim poście,
- Patejuk ,548 osób w Polsce i pojedyncze osoby na zachodzie Europy,
- Patejczuk, 74 osób w Polsce, w zapisie Pateychuk 316 osób w Białorusi i w zapisie Pateichuk 286 osób na Ukrainie.
Stawiam hipotezę, że potomkowie Pateja brali udział w przekuwaniu duli żelaza [keso’w] w groty strzał, ostrza oszczepów i włóczni, być może trudnili się handlem taką bronią . Tego rodzaju broń wymagała wyklepywania ostatecznego kształtu.
Prawdę mówiąc, każdy rolnik jeszcze w czasach PRL-u [także mój ojciec i dziadkowie] klepali kosy, które przy koszeniu zboża wymagały tylko osełki.

Karol226

Sympatyk

Post autor: Karol226 »

Witam,
Poproszę o etymologię nazwiska Leśner. Nazwisko przodka z XVIII w. zamieszkałego prawdopodobnie w Łańcucie.

Pozdrawiam
Karol
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Leśner - od imion złożonych typu Lścimir lub Leon, lub od staropolskiego lesz ‘zamsz’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Leśner.

Karol226 pisze:Witam,
Poproszę o etymologię nazwiska Leśner. Nazwisko przodka z XVIII w. zamieszkałego prawdopodobnie w Łańcucie.

Pozdrawiam
Karol
Witam,

nazwisko Leśner jest unikalnym nazwiskiem w świecie, w 2002 roku nosiło to nazwisko tylko 19 osób w pow. kluczborskim w Polsce
Także unikalnym nazwiskiem w świecie jest nazwisko Lesner, ale z “łódeczka “ nad “s” i nosiło je w 2014 roku tylko 49 osób w Czechach.

W języku czeskim wskazuje to słowo na … leśniczego.

Oba te nazwiska są starożytne i z biegiem czasu zostały “połykane” przez nazwisko Leśniak - mieszkający w lesie lub obok lasu.

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Pochodzenie nazwiska Leśner.

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Nazwisko Leśner - w poszukiwaniu znaczenia i pochodzenia dodam do podanego przez Ewę staropolskiego słowa ,,lesz" jako ew. przydomku, zawołania, podstawy, źródła nazwiska Leśner - Brückner w swoim Słowniku etymologicznym języka polskiego podaje:
 ,,lesz, ‘skóra miękko wyprawiona’, ogólne w 16. wieku, »leszowy woreczek« (‘zamszowy’), leszownik, ‘białoskórnik’; z niem. Lösch."
a więc praprzodek tak nazwany być może zajmował się garbarstwem, produkcją tak cennych wtedy skórzanych worków (np. na wodę), przedmiotów z zamszu itp., z pochodzenia blisko do języka niemieckiego i tych terenów.
Może podam jeszcze link:
https://pl.wikisource.org/wiki/S%C5%82o ... kiego/lesz

Pozdrawiam serdecznie, Tadeusz
www.narodowa.pl
mariola2410

Majwat, szukam informacji na temat nazwiska

Post autor: mariola2410 »

T: szukam informacji na temat nazwiska Majwat
szukam informacji na temat nazwiska Majwat
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Re: Majwat, szukam informacji na temat nazwiska

[quote="mariola2410"]T: szukam informacji na temat nazwiska Majwat
szukam informacji na temat nazwiska Majwat[/quote

Witam,

bardzo rzadkie w Polsce, w 2014 r nosiło tylko 12 osób, w 2002 r posiadało go tylko 10 osób = tylko 2 rodziny, oprócz Polski nie jest znane w świecie.
A co ty wiesz o tym nazwisku, powiedz dlaczego szukasz informacji o tym nazwisku ?

Pozdrawiam - Władysław
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Jakich informacji szukasz?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... pol&exac=1
Sprawdzała bym też Majwald
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Malo tego nazwiska bo prawdopodobnie w zapisach metrykalnych poszlo cos nie tak.
To po prostu niemieckie nazwisko Maiwald czyli - majowy las.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... pol&exac=1

Pozdrawiam
Grazyna
ROMAN_B

Sympatyk

Rozważania o genezie nazwiska Majwat.

Post autor: ROMAN_B »

Mariolu, dobry wieczór.

Rozważania o genezie nazwiska Majwat.

W lutym 2024 roku na forum Tomasz [ nick: MrTomiQ ] szukał informacji o Franciszku Majwat/Majwod. Zacytuję jego dwa posty, które z jakimś prawdopodobieństwem mogą być pomocne przy ustaleniu ewentualnej etymologii nazwiska Majwat. Zatem, Tomasz pisał [ cytuję ]:
1. „Proszę mi pomóc odnaleźć metrykę chrztu Franciszka Majwata/Majwoda w Mszanie, Kraju Wodzisławskim? Franciszek urodził się około 1825r. nie znalazłem akt z tego okresu w internecie, ani wzmianki o tym czy takie akta w ogóle istnieją. Z góry dziękuję.”.
2. „Tak, dotarłem do tych informacji, a nawet znalazłem sporo więcej problem w tym, że nadal nie wiem skąd pochodził ojciec Franciszka czyli Tomasz Maiwald. Zgodnie z tematem to szukam aktu chrztu Franciszka Majwat, ale wiem, że .nazwisko to zapisywano różnie Majwat/Majwot/Majwot/Majwad/Majwald, a prawdopodobnie wywodzi się nazwisko od nazwiska Maiwald.”. [ koniec cytatu ].

Z podanych przez Tomasza danych wynika, że nazwa osobowa Majwat zapisywana była różnie, to jest pod postacią graficzną: Majwot, Majwod, Majwad, Majwald. Tomasz sugeruje, że miano Majwat pochodzi od nazwiska Maiwald.

Na platformie PressReader, w Tygodniku Angora z dnia 15.02.2015 roku został zamieszczony artykuł Zbigniewa Gwiżdża pt. Grela na wątrobie. Autor tekstu omawia w nim etymologię kilku nazwisk, o którą prosili czytelnicy tygodnika. Zacytuję fragment poświęcony nazwisku Majwat [ cytuję ]: „Nazywam się Majwat. W Polsce żyje obecnie 10 osób o tym nazwisku. Cztery we Wrocławiu i sześć w Katowicach. Nie wiem nic o pokrewieństwie z tymi osobami, a o ich istnieniu dowiedziałam się po śmierci mojego Taty. Tato pochodził z okolic Krakowa i wiedział jedynie, że nazwisko pochodzi z Austrii. To możliwe, bo jest prawdopodobne, że nazwisko jest (staro)niemieckie i powstało ze złożenia magin, czyli siła, i walt – moc, co dało najpierw postać Maiwald, zaś w zapisach metrykalnych uproszczono je do Majwat. Źródła czeskie potwierdzają też śląski trop odmiejscowy (Majwald).” [ koniec cytatu ].

Na stronie Pochodzenie Nazwiska w zakładce Pochodzenie nazwiska/Maiwald znajduje się tekst poświęcony etymologii nazwiska Maiwald. Zacytuję fragment artykułu [ cytuję ]:
„Znaczenie i etymologia nazwiska Maiwald
Nazwisko Maiwald ma swoje źródło w Maiwaldau, regionie w powiecie Schönau/Katzbach. Historycznie udokumentowano je jako Meyenwalde, co doprowadziło do odmian takich jak Meiwald, Mehwald i Möhwald.
Etymologia słowa Maiwald
Etymologię słowa Maiwald wywodzi się z jego niemieckich korzeni. Przedrostek „Mai” prawdopodobnie pochodzi od słowa oznaczającego maj, co sugeruje związek z miesiącem lub porą roku. Przyrostek „wald” oznacza w języku niemieckim las lub wald, co sugeruje związek ze środowiskiem naturalnym.
Odmiany nazwiska Maiwald
Z biegiem czasu nazwisko Maiwald ewoluowało w różne formy, takie jak Meiwald, Mehwald i Möhwald. Różnice te mogły wynikać z regionalnych dialektów, zmian fonetycznych lub osobistych preferencji w rodzinie.” [ koniec cytatu ].

Na stronie Das Digitale Familiennamenwörterbuch Deutschlands (DFD) w dniu 16.06.2025 roku Rita Heuser opublikowała artykuł pt. Maiwald, który poświęcony jest etymologii nazwiska Maiwald. Cytuję fragment:
„Etymologie
Hauptbedeutung
1. Benennung nach Herkunft zum Siedlungsnamen Maiwaldau (historisch in Niederschlesien, heute Maciejowa, Stadtteil von Jelenia Góra (Hirschberg), Polen, historische Form 14. Jahrhundert: Meynwalde , Meyenwalde , 17. Jahrhundert: Meywalde , Mehenwalde , siehe Jelenia Góra dawniej i dziś, letzter Zugriff: 31.08.2022). Aufgrund der historischen Verbreitung des Familiennamens kommt der Siedlungsname Maiwald (Gemeindeteil von Renchen, Ortenaukreis, Baden-Württemberg) kaum infrage.
In Einzelfällen
2. Benennung nach Wohnstätte zu mittelhochdeutsch meie , meige , mittelniederdeutsch mei , meig ‘der Monat Mai, Frühling, Maifest, Festzweig zum Schmuck von Häusern, Maibaum’ und mittelhochdeutsch walt , mittelniederdeutsch wolt , walt ‘Wald, Baumbestand, Waldholz’ für jemanden, der an einem Waldstück wohnt, das im Frühjahr wirtschaftlich genutzt oder aus dem der Maischmuck geholt wird.
3. Benennung nach Rufname. Es handelt sich um ein Patronym zum deutschen Rufnamen Maiwald. Der Rufname basiert auf den Namengliedern althochdeutsch magan , altsächsisch mugan ‘fähig, mächtig sein, vermögen’ oder althochdeutsch, altsächsisch māg ‘Blutsverwandter’ und althochdeutsch waltan , altsächsisch waldan ‘herrschen’.” [ koniec cytatu ].

Pozdrawiam – Roman.

Link do cytowanych tekstów:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... 97fa.phtml
https://www.pressreader.com/poland/ango ... YREJ5fILc0
https://pochodzenienazwiska.com/maiwald
https://www.namenforschung.net/dfd/dict ... 1b51d63959
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Swego czasu ,wynotowałam przypadkowo poniższe ,
informacje,komuś pomagałam.
W notatkach posiadam,może okaże się przydatne :

Anastazja Gudek ur.13.04.1892r. Prandocin par.Prandocin,
mąż Antoni Majwat
rodz.Stanisław Gudek ,Marianna Wiórek
skan 20 wpis 51
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... ka/3073172
Minitor Polski ,rok1933
Wywłaszczenia pod budowe Krakow -Miechow
Kolonia Wężerów Dolny,przy Sądzie Kielce
lp.61 Antoni i Anastazja Majwat
str.3
https://www.dziennikustaw.gov.pl/M1933177000000.pdf
dzieci w/w pary:
syn Józef Majwat ur.07.06.1925r.Wężerów par.Prandocin-zm.11.08.2003r.Wrocław
córka Leokadia Gorczyca (z d. Majwat) ur.1921r.
Pozdrawiam
Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”