Prośba o tłumaczenie aktów z j.rosyjskiego.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
Odczytałem tak
Kalinowo akt nr.100
" Działo się w miejscowości Piątnica ? 20 lipca / 02 sierpnia 1903 roku o godzinie 9 rano. Stawił się osobiście Szymon Bargielski lat 45 gospodarz mieszkający we wsi Kalinowo w obecności świadków Iwana Śliwki lat 45 i (Эгидья ?) Lipińskiego lat 60, obu gospodarzy mieszkających we wsi Kalinowo i okazał dziecko płci męskiej i oświadczył że urodziło się ono we wsi Kalinowo 30 (26) lipca o godzinie 6 rano z jego prawowitej żony Balbiny Dombroskiej, a chrzestnymi jego byli Stefan Kozłowski i Józefa Góralczyk. Akt ten okazującemu i niepiśmiennym świadkom przeczytany i przez nas tylko podpisany. (Ks podpis) "
Przypisek z lewej strony aktu brzmi –
" 40 lat (prawdopodobnie podany wiek Balbiny) młodzieńcu temu na Chrzcie Świętym w dniu dzisiejszym nadano imię Feliks (Ks. podpis) "
Nie mogę odczytać imienia przy nazwisku Lipiński, oraz druga sprawa to w akcie podane są dwie różne ? daty urodzenia Feliksa 30 i w nawiasie 26 lipca ?
Kalinowo akt nr.100
" Działo się w miejscowości Piątnica ? 20 lipca / 02 sierpnia 1903 roku o godzinie 9 rano. Stawił się osobiście Szymon Bargielski lat 45 gospodarz mieszkający we wsi Kalinowo w obecności świadków Iwana Śliwki lat 45 i (Эгидья ?) Lipińskiego lat 60, obu gospodarzy mieszkających we wsi Kalinowo i okazał dziecko płci męskiej i oświadczył że urodziło się ono we wsi Kalinowo 30 (26) lipca o godzinie 6 rano z jego prawowitej żony Balbiny Dombroskiej, a chrzestnymi jego byli Stefan Kozłowski i Józefa Góralczyk. Akt ten okazującemu i niepiśmiennym świadkom przeczytany i przez nas tylko podpisany. (Ks podpis) "
Przypisek z lewej strony aktu brzmi –
" 40 lat (prawdopodobnie podany wiek Balbiny) młodzieńcu temu na Chrzcie Świętym w dniu dzisiejszym nadano imię Feliks (Ks. podpis) "
Nie mogę odczytać imienia przy nazwisku Lipiński, oraz druga sprawa to w akcie podane są dwie różne ? daty urodzenia Feliksa 30 i w nawiasie 26 lipca ?
Krzysztof
Witam serdecznie. Podobnie odczytałam ten akt. Wydaje mi się, ze przy nazwisku Lipiński widnieje imię Emil. Jeśli chodzi o daty, to w aktach rosyjskojęzycznych z tamtego okresu figurują zawsze podwójnie, prawdopodobnie wpisywano jedną wg kalendarza gregoriańskiego i drugą - juliańskiego. Bardziej zaskakujące w tym akcie jest to, że 20 lipca zgłoszono narodziny dziecka, których datę określa się na 30 lipca. Może to błąd urzędnika.
Pozdrawiam serdecznie:
Aranka
Pozdrawiam serdecznie:
Aranka
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
Bardzo mocno dziekuje WAM za pomoc, Ja tez to czytalam Wg mnie Imie Emilian Lipnicki,tylko mam watpliwosci co do tej daty ,jakos mi wychodzi ze urodzony jest 26 lipca?mozliwe?? 
Co do dat wlasnie tez nie mam pojecia.Bo chcialabym wiecej szczegulow,do tego aktu nie dogrzebaly sie ani moja Babcia,ani moja Mama,wiec i tak jestem szczesliwa ze go mam
Co do dat wlasnie tez nie mam pojecia.Bo chcialabym wiecej szczegulow,do tego aktu nie dogrzebaly sie ani moja Babcia,ani moja Mama,wiec i tak jestem szczesliwa ze go mam
Według mnie urodził się 13 lipca. Tomek słusznie zauważył, że odczytany przez nas 30 to 13. I to by się zgadzało. 13 lipca w kalendarzu gregoriańskim to 26 lipca w juliańskim. W aktach rosyjskojęzycznych zawsze pojawiają się 2 daty - pierwsza wg kalendarza gregoriańskiego, czyli obecnie obowiązującego.
Pozdrawiam:
Aranka
Pozdrawiam:
Aranka
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
Jest dokładnie odwrotnie. A urodził się 26 lipca 1903 r. wg kalendarza gregoriańskiego przy założeniu, że osoba spisująca akt pomyliła się i zamiast 13 (26) lipca napisała 30 (26) lipca. Słowa trzynaście i trzydzieści są podobne w języku rosyjskim.aramal pisze:13 lipca w kalendarzu gregoriańskim to 26 lipca w juliańskim. W aktach rosyjskojęzycznych zawsze pojawiają się 2 daty - pierwsza wg kalendarza gregoriańskiego, czyli obecnie obowiązującego.
Pozdrawiam,
Jurek
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
RYDZYNSKI napisał:
Witam Krystyno,
Proszę o przetłumaczenie tego aktu ślubu:
Rok 1895 N° 16 Parafia LUBOWIDZ, RYDZYNSKA Katarzyna
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b3b ... d9d1a.html
Z góry bardzo dziękuję
Władysław
Czy sprawa tłumaczenia jeszcze aktualna?
Bogusław
Witam,
Całkowicie zagapomiałem, tak ten akt jest jeszcze do tłumaczenia i góry dziekuję
za tą pracę .
Jeszcze raz bardzo dziękuję
Władysław
Witam Krystyno,
Z góry bardzo dziękuję
Władysław
Czy sprawa tłumaczenia jeszcze aktualna?
Bogusław
Witam,
Całkowicie zagapomiałem, tak ten akt jest jeszcze do tłumaczenia i góry dziekuję
za tą pracę .
Jeszcze raz bardzo dziękuję
Władysław
Witam Krystyno,
Z góry bardzo dziękuję
Władysław
Ponownie powtarzam moją prosbę
Władysław
Z góry bardzo dziękuję
Władysław
Ponownie powtarzam moją prosbę
Władysław
-
l.chybowski

- Kontakt:
l.chybowski pisze:Dzień dobrymaziarek pisze:Bardzo dziękuję, jesteś WIELKI. Pozdrawiaml.chybowski pisze:[...]
Pozdrawiam
Bogusław
Leszek
Mam jeszcze jedną wielką prośbę o przetłumaczenie aktu tym razem z Szymanowa:
http://www.chybowski.eu/chybowska.jpg
W opisie do aktu były nazwiska i zdziwiło mnie, że podobnie jak poprzednio jest Władysław Chybowski, który miał za żonę zdomu Stępczyńską ale tym razem Teklę. Może dwóch braci pobrało się z dwoma siostrami ale czy obydwaj bracia mięli by tak samo na imię? Może Tekla to drugie imię Małgorzaty?
Z góry dziękuję za pomoc w tłumaczeniu.
Pozdrawiam serdecznie
Leszek
Witaj,
23 Hermanów
Działo się w osadzie Szymanowie, 24 lutego/ 07 marca 1884 r. o godz. 7.00 wieczorem. Stawili się Władysław Chybowski, wachmistrz straży ziemskiej, lat 32 i Józef Borowicz, lat 45, obaj z Hermanowa i oświadczyli, że w dniu wczorajszym, o godz. 10.00 rano, zmarł w Hermanowie, Marian Wincenty Chybowski, mający 1 miesiąc i 17 dni, syn Władysława i nieżyjącej Tekli Stępczyńskiej. Po naocznym przekonaniu o śmierci Mariana Wincentego Chybowskiego, akt ten stawającym przeczytany, przez Nas i ojca dziecka podpisany, drugi niepiśmienny.
(-) podpis
Najprawdopodobniej obie panie były siostrami, czyli po śmierci pierwszej żony Władysław ożenił się z jej siostrą.
pozdrawiam Ela
23 Hermanów
Działo się w osadzie Szymanowie, 24 lutego/ 07 marca 1884 r. o godz. 7.00 wieczorem. Stawili się Władysław Chybowski, wachmistrz straży ziemskiej, lat 32 i Józef Borowicz, lat 45, obaj z Hermanowa i oświadczyli, że w dniu wczorajszym, o godz. 10.00 rano, zmarł w Hermanowie, Marian Wincenty Chybowski, mający 1 miesiąc i 17 dni, syn Władysława i nieżyjącej Tekli Stępczyńskiej. Po naocznym przekonaniu o śmierci Mariana Wincentego Chybowskiego, akt ten stawającym przeczytany, przez Nas i ojca dziecka podpisany, drugi niepiśmienny.
(-) podpis
Najprawdopodobniej obie panie były siostrami, czyli po śmierci pierwszej żony Władysław ożenił się z jej siostrą.
pozdrawiam Ela
-
l.chybowski

- Kontakt:
Dziękuję serdecznie. Pozdrawiam.el_za pisze:Witaj,
23 Hermanów
(-) podpis
pozdrawiam Ela
Leszek.