Witam, Dziękuję Pani Moniko,
Sprawdziłem ten akt nr 3 i otwiera się normalnie tak jak wszystkie,
Jest na samym dole, akt 3/1892 zgon Wojciecha Borowskiego s.Stefana/Szczepana. Potrzebuję tylko daty dziennej zgonu:
Dziękuję
Chyba Pani przeoczyła jeden akt z pkt.I, akt ur. nr 30
Bardzo proszę o datę urodzenia Bronisławy
Dodam jeszcze że dowiedziałem się z tych aktów że mój prapradziadek umiał pisać, choć często pisano że pisać nie umie, podpisał się pod kilkoma dziećmi.Jak widać wszystko zależało od tego jak ksiądz spisywał akty i czy zależało mu na podpisie czy po prostu wolał wpisać że "pisać nie umieją"
Dziękuję,
Tak najprawdopodobniej tak było.
Na koniec dzisiaj, jeśli można, z tego aktu małżeństwa nr 5, proszę o odczytanie miejsca zamieszkania i urodzenia pana młodego, Józefa Szymańskiego: http://speedy.sh/W5Du6/akt-5.jpg
Pozdrawiam
pkt. IV.
10. Łęg
1. Siecień 5/17.X.1877 o 11-ej rano
2. Jan Ziemiński 50 lat i Kajetan Kowalski 40 lat mający, rolnicy z Łęgu
3. CYRYL TORBICKI, wdowiec po Katarzynie z Olszewskich, s. zmarłych Pawła i Józefy z Ambrożych małż. Torbickch, urodzony i zamieszkały w Murzynowie, rolnik, 47 lat mający
4. KATARZYNA BRZĄKALSKA, panna, c. Marcina i Anny z Wierzchowskich małż. Brząkalskich, urodzona i zam. w Łęgu przy rodzicach, 32 lata mająca
5. trzy ogłoszone w rokickim kościele parafialnym 4/16.IX.; 11/23.IX. i 18/30.IX.br
6. umowy nie zawarto
Ślubu udzielił ks. Stanisław Bosacki administrator parafii rokickiej i siecieńskiej.
pkt. III.
akt 9
ślub 29VI./12.VII.1908 BRONISŁAW TORBICKI, kawaler, 40 lat mający, s. Michała i Marianny z Kijanowskich, urodzony i zam. w Murzynowie, morgownik PELAGIA SZWECH, wdowa po Janie Szwechu zmarłym w Cierszewie 21.II./6.III.1906, 36 lat mająca, c. zmarłych Ludwika i Marianny z Moderackich małz. Lewickich, urodzona w Parzeniu parafia Sikórz, robotnica, zamieszkała w Cierszewie.
akt 1
ślub 18/30.I.1889 ANTONI RATKOWSKI, kawaler, s. Józefa i Józefy ze Skowrońskich, urodzony w Kamienicy parafia Sobowo, zam. w Murzynowie, rybak, 28 lat mający PAULINA TORBICKA, panna, c. zmarłych Cyryla i Katarzyny z Olszewskich, urodzona w Murzynowie i tam zamieszkała, krawcowa, 22 lata mająca
akt 2
slub 5/17.II.1886 MICHAŁ IWAŃSKI, kawaler, żołnierz rezerwy, s. Mikołaja i Tekli z Małkowskich, morgowników, urodzony i zam. w Murzynowie STEFANIA TORBICKA, panna, 22 lata mająca, c. Michała i Marianny z Kijanowskich, urodzona i zam. w Murzynowie przy rodzicach.
akt 9
ślub 13/25.X.1890 JÓZEF TORBICKI, kawaler, s. zmarłych Cyryla i Katarzyny z Olszewskich, rybaków, urodzony i zam. w Murzynowie, rybak, 28 lat mający JULIANNA MAJEWSKA, panna, c. Szymona i Marianny z Przybyszewskich rybaków, urodzona i zam. w Murzynowie przy rodzicach, 19 lat mająca
akt 5
ślub 31.XII.ub.r./13.I.1902 IGNACY TORBICKI 27 lat mający, kawaler, żołnierz zwolniony do rezerwy, doker, s. zmarłych Cyryla i Katarzyny z Olszewskich rolników, urodzony w Murzynowie pow. lipnowski i tam zamieszkały ANNA WINNICKA, panna, służąca, c. zmarłego Antoniego i żyjącej Józefy z Więcławskich właścicieli nieruchomości, urodzona i zam. w Płocku, 27 lat mająca
akt 108
ślub 15/27.X.1889 LEOPOLD SZCZEPAŃSKI, 22 lata mający, kawaler, służący, s. Mariana i Józefy z Zakrzewskich urzędników prywatnych, urodzony w Wyczałkowie pow. lipnowski, zam. w Płocku JULIANNA TORBICKA, panna, 20 lat i 6 m-cy mająca, c. zmarłych Cyryla i Katarzyny z Olszewskich, urodzona w Murzynowie pow. lipnowski, zam. w Płocku, służąca
akt 67
ślub 5/17.X.1897 STANISŁAW LUBIŃSKI, 25 lat mający, kawaler, szewc, s. Stanisława i Marcjanny z Jóźwiaków robotników, urodzony w Kotarczynie pow. sierpecki, zam. w Płocku, żołnierz zwolniony do rezerwy BRONISŁAWA TORBICKA, panna, służąca, c. zmarłego Cyryla i Katarzyny z Brząkalskich rybaków, urodzona w Murzynowie pow. lipnowski, zam. w Płocku, 18 lat i 10 m-cy mająca
akt 5
ślub 26.X.1870 TEOFIL JACKOWSKI, 22 lata mający, wdowiec po Franciszce z Wysockich, urodzony w Lasotkach (niejasny zapis, przypuszczam, że chodzi o jego miejsce urodzenia)) pow. lipnowski, s. Błażeja i Petroneli z Wojciechowskich zamieszkałych w Siecieniu KATARZYNA TORBICKA, panna, skończonych 16 lat mająca, urodzona w Murzynowie pow. lipnowski, c. Cyryla i Katarzyny z Olszewskich, zam.w Murzynowie przy rodzicach
Przy tym akcie ksiądz był strasznie rozkojarzony.
Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony pn 17 lut 2014, 13:58 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Bardzo dziękuję Pani Moniko, prosiłbym jeszcze o odczytanie dwóch dat urodzenia dotyczących Teodora i Florentyny, dzieci Michała Torbickiego i Marianny , oraz datę zgonu Władysława s.Cyryla Torbickiego
Ale nie więcej jak trzy, bo nie jestem w stanie w więcej się wczytywać. Musze robić sobie przerwy, bo oczy wysiądą.
A nie próbowałeś nauczyć się cyrylicy? Twoje metryki na ogół są bardzo starannie spisywane i czytelne. Może warto popróbować. Najpierw dawaj do sprawdzenia, aż dojdziesz do wprawy.
akt 25. data zgonu: wczoraj (вчерашняго числа) czyli 11/23.X.1874
Próbowałem, ale z marnym skutkiem, nie miałem nigdy do czynienia z rosyjskim, pojedyncze znaki rozpoznaję , ale daty nie mogę nigdy skojarzyć, nauka nie wchodzi w grę, miałem okazję w liceum ale wybrałem niemiecki, ponieważ miałem go od gimnazjum.Czasem myślę,że wolałbym żeby moi przodkowie zamieszkiwali w zaborze pruskim, wtedy z datami nie miał bym kłopotu.
Tak jak Pani prosiła będę zamieszczał po trzy akty,jeżeli będą to śluby to dwa akty. Bardzo dziękuję Pani za pomoc, od samego początku Pani najwięcej mi pomogła. Obecnie jestem w fazie końcowej, uzupełniam teraz dane o rodzeństwie pradziadków i prapradziadków, bo główne gałęzie prawie skończyłem, drążę już w łacinie i sumariuszach.
Postaram się podawać akty z rokami.
Witam serdecznie,
Pani Moniko , bardzo proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia, nie rozumiem jego tekstu, jest to chyba chrzest większego dziecka, Bronisławy Torbickiej: http://speedy.sh/JdQ9C/akt-ur.Bronislaw ... 0-1886.jpg
Akt zgonu Józef Torbicki, s.Cyryla- czy żona ma na imię Julianna z Majewskich?, czy data zgonu to 6.01? http://speedy.sh/2EyAY/akt-zgonu-JOZEFA ... Cyryla.jpg
I na końcu , akt ślubu Katarzyna Jackowska z Torbickich wdowa i Brząkalski Józef, tak jak zawsze proszę o informację o młodych oraz o datę: http://speedy.sh/eMBKa/II-slub-Katarzyn ... okicie.jpg
Chyba te nazwisko Jachowski z aktu ślubu to było Jackowski, w tym akcie co ksiądz był rozkojarzony
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam