par. Grabowiec, Rzeczniów, Warszawa, Wincentów ...

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mrbungle

Sympatyk

Post autor: mrbungle »

OK!

Podziękowania w Twoją stronę kieruję!
Pozdrawiam,
Michał
mrbungle

Sympatyk

No i znalazłem akt urodzenia mojej prababki, Maryanny Grochowskiej, przeglądając akt po akcie, i trochę przetłumaczyłem (oczywiście nie sam w 100%).

Osoba: Maryanna Grochowska
Akt urodzenia: 196 z roku 1905
Link: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=0&y=1562
Rodzice: Franciszka Pietrzak
Do wiadomości: moja prababka urodziła się przed ślubem jej ojca (to niewiadome czy był biologicznym ojcem) i matki. Matka zatem występuje pod nazwiskiem panieńskim. Akt małżeństwa Józefa Grochowskiego i Franciszki Pietrzak był tłumaczony już wcześniej w tym poście.
Adnotacja z tego aktu: Oświadczyli oni także, że postanowili ustatkować się w małżeństwie pozostając we współżyciu między sobą i posiadaną córką Mariannę urodzoną dwunastego/dwudziestego piątego lutego tysiąc dziewięćset piątego roku w tutejszej parafii, uznają za swoją wspólną i na podstawie przepisu artykułu 291 Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego zapewniają jej status i prawo prawowitego dziecka.

Moje tłumaczenie, proszę o weryfikację i ew poprawki:

Działo się w Warszawie w parafii Św. Andrzeja dnia 1/14 marca 1905 roku o godzinie 6 po południu(wieczorem). Stawiła się Anna Rogalska, 36 lat mająca, żona robotnika w Warszawie przy ulicy Twardej 16 zamieszkałej w obecności Andrzeja (...) i Stanisława Drozdowskiego?, obydwóch pełnoletnich, zamieszkałych w Warszawie i okazała Nam dziecię (płci żeńskiej?) urodzone w Warszawie przy ulicy (...) pod numerem 261 dnia 12/25 lutego tego roku o godzinie 10 rano od Franciszki Pietrzak, 28 lat, (....) Na Świętym Chrzcie dzisiaj odbytym nadano jej imię Maryanna a rodzicami chrzestnymi byli Anna Rogalska i Andrzej (....).
Akt ten stawającym ???

Dodatkowo jest jedna adnotacja na marginesie po rosyjsku, której nie potrafię rozczytać... Pozostałe informacje po polsku są dla mnie czytelne i zrozumiałe.

Adnotacja jest przedytowana przez mnie tu: http://www.fotopliki.pl/img.php?f=788f6733ca

Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam,
Michał
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

...Andrzeja Rosieckiego i Stanisława Droszkowskiego…
...obydwu pełnoletnich woźnych mieszkających...
...dziecię płci żeńskiej urodzone przy ulicy Skórzanej...
...niezamężnej służącej...
...Andrzej Rosiecki
Pozdrawiam - Gośka
Gośka

Sympatyk
Legenda

Ten dopisek z boku po rosyjsku to wydaje mi się , że jest to informacja o ślubie rodziców Marianny - Józefie Grochowskim i Franciszce z Pietrzaków (podany numer aktu 18/1913 z 6/19.01.1913)
Pozdrawiam - Gośka
mrbungle

Sympatyk

Super Gośka!
jak zwykle Twoje tłumaczenia dużo mi pomagają! Prawdopodobnie tak jest bo akt i data się zgadza!
Dziękuję ślicznie!
Pozdrawiam,
Michał
mrbungle

Sympatyk

Witam,

poszukiwania przeszły na inny tor... i znalazłem coś co może być tropem dla rozwinięcia mojej rodziny.

Osoby: Teofil Bronisław Gruzła (Gruzla) + Emilia Kotulska
Parafia: Św. Zygmunta w Częstochowie
Akt: 246 z 1908 roku
Rodzica pana młodego: Józef i Karolina Marzecka
Geneeka: http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... te=&exac=1

Miejsca jakie mogą pojawiać się w akcie: Jędrzejów, Olszówka

Link to aktu: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410

Dziękuję za wszelką pomoc!
Pozdrawiam,
Michał
Gośka

Sympatyk
Legenda

246 Częstochowa
Działo się to w Częstochowie w parafii św. Zygmunta 5/18 maja 1908 roku o godzinie 2 po południu , ogłaszamy , że w obecności pełnoletnich świadków Aleksandra Włodarczyka i Jana Gruzło obydwu robotników z Częstochowy , zawarto dzisiejszego dnia religijny związek małżeński między TEOFILEM BRONISŁAWEM GRUZŁA kawalerem robotnikiem, lat 27 , urodzonym w parafii Kalina Wielka, mieszkającym w Częstochowie, synem Józefa i Karoliny Marzeckiej małżonków Gruzłów a EMILIĄ KOTULSKĄ panną lat 21, urodzoną w Włoszczowie , mieszkająca w Częstochowie, córką Tomasza i Marianny Bojaś małżonków Kotulskich. Z braku przeciwności ogłoszono trzy zapowiedzi w (..) parafialnym kościele 26 kwietnia, 3 i 10 maja tego roku. Nowożeńcy objaśnili, że umowy przedślubnej nie zawarli. Religijny związek małżeński celebrowany był przez księdza Józefa Mienrznickiego tutejszego wikarego. Akt ten nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym przeczytany i przez nas podpisany. Ks. (…)
Pozdrawiam - Gośka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”