Akta urodzenia - prośba o przetłumaczenie

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Co do Michała, to na dwoje babka wróżyła. Bardzo możliwe, że to pomyłka księdza. Taka mała różnica między urodzeniem jednego i drugiego dziecka jest prawdopodobna, wśród świadków pojawia się ten sam Jakub Suwała. A czy znalazłeś więcej dzieci Michała? Akt jego zgonu lub żony? Przypuszczenia tylko akty mogą potwierdzić.

Co do Józefa - czy znalazłeś akt ślubu tego Józefa Stanisława? Twój Józef miał z aktu urodzenia tylko jedno imię. Pojawia się jednak jakiś Józef jako chrzestny. Może Twój Józef nie ożenił się, albo w całkiem późnym wieku znalazł żonę? Szukaj aktu zgonu.

Pozdrawiam,
Monika
Piotrek_Radom

Sympatyk

Post autor: Piotrek_Radom »

Jeśli chodzi o Michała i jego dzieci to na tę chwilę mam tyle:

- Marianna Stanikowska, córka, ur. 8.12.1903 w Radomiu (Mariackie), ślub z Piotrem Sadowskim

- Aniela Stanikowska, córa, ur. 21.11.1905 w Radomiu (Mariackie), przy tym akcie, że ojciec Michał powołany został do wojska

- Władysław Stanikowski, syn, ur. 27.01.1908 w Radomiu (Mariackie)

- Mieczysław Stanikowski, syn, ur. 1.08.1911 w Radomiu

- Stanisława Stanikowska, córa, ur. 6.05.1922, zm. 16.10.1935, w Radomiu zamieszkała ul. Młodzianowska 4, przynależna do gminy Błotnica, tą Stanisławę odnalazłem na podstwie aktu zgonu, bo akty ur. Radomia kończą się niestety na 1912 roku ;/

i wlaśnie nie wiem, czy Józef ur. w 1903 roku z Michała i Józefy z Majów też jest jego dzieckiem i jest błąd przy matce czy nie ;/ też mi wpadło w oko, że pojawia się ten Suwała. Nie mam aktu zgonu ani Michała ani Anny, zapewne zmarli z latach z których ksiąg nie ma w necie ;/

Co do Józefa to właśnie gdzieś mi mignęło, że pojawia się jako chrzestny ale nie wiem już gdzie (przypomnij mi), Józefa mam tylko akt urodzenia i ślad po nim mi się urywa ;/ albo się ożenił bardzo późno i nie ma już tych ksiąg albo ożenił się w jakieś miejscowści o której nawet nie wiem, lub wogole się nie ożenił.

w Radomiu na Limanowskiego leży jaki Józef Stanikowski zm 1956 roku, leży razem z Żoną Lucyną i podejrzewam, że z córką Anną, ale nie wiem czy to będzie ten Józef którego ja szukam, bo nie mogę rozczytać ile miał lat czy to ten Józef Stanisław ożeniony z Lucyną Sucharkiewicz ;/
MonikaMaru

Sympatyk

- A czy sprawdziłeś na cmentarzu w kancelarii kim był ten Józef zm. w 1856? Jakieś dane powinni mieć. Może w USC w Radomiu uda Ci się dotrzeć do jego aktu zgonu? Może trzeba dotrzeć do Jankowskich? Kto opiekuje się grobem?

Ze zdjęcia grobu nie wygląda, żeby zmarł w 1956, a w 1954. Ostatnia cyfra choć niewyraźna wydaje się 4-ką. Ale mogę się mylić. Miał chyba 76 lat. Odwiedziłeś ten grób?

- Józef Stanikowski był świadkiem w akcie zgonu (z 1913) Anny c. Stanisława i Marianny i chrzestnym w akcie urodzenia (nr 703) Jadwigi c. Stanisława i Marianny.

- Coś mnie podkusiło , żeby jednak zajrzeć do Wsoli. Stanisław Stanikowski od Marianny Kraszkowskiej chyba nie jest z Twoich Stanikowskich.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,63976101

akt. śl. 8/1878 parafia Wsola
On: Stanisław Stanikowski ślusarz, s. Romana i Agnieszki z Kociołków małżonków z Lesiowa, urodzony w Suchej Grobli parafia Kozienice, 24 lata
Ona: Marianna Kraszkowska panna, c. Sabby i Marianny ze Świestowskich małż. pisarzy z gminy Kozłów, urodzona w Kunowie pow. opatowski, zamieszkała w Lesiowie przy rodzicach, 20 lat.
Świadkowie: Julian Sokolnicki pisarz gm. Potworów i Czesław Dąbrowski pisarz gm. Rogów.

A może też do tego doszedłeś?

Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony pn 19 sty 2015, 12:34 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotrek_Radom

Sympatyk

raczej ten Stanisław może nie być z mojej gałęzi Stanikowskich, tak samo jak ci z Mazowszan ;/

moi to wszyscy Ci z Błotnicy, Okręglicy, Kiełbowa, Siekluk, Gozdu i trochę Jedlińska i z tamtych rejonów, część tam pozostała a niekórzy tak jak moi pradziadkowe przez Firlej wynieśli się na Radom... później mieli związek z Glinicami i ten Michał z folwarkiem Mariackie ;/

Moniko jest ewidentnie przypisane, ze owy Józef Zmarł w 1956 nie 1856 :) jeżeli zmarł w wieku 76 lar to był gdzieś w roku 1880 a Józef którego ja poszukuję urodził się w 1876 r

a tam we Wsoli jest coś więcej stanikowskich ?

tej józef co się pojawi przy dzieciach Stanisława i Kraszkowskiej to ciężko powiedzieć czy to ten mój czy nie... ale Józef pojawia się tez w tych Stanikowskich moich przy akcie urodzenia Antoniego 1896, syna Franciszka i Anieli Waligórskiej

w tej chwili mi najbardziej zależy żeby trafić i coś ustalić na temat tego Józefa cztli drugiego z braci mojego pradziadka
MonikaMaru

Sympatyk

Ups, to była literówka, albo za bardzo siedzę w XIX w.
Pozdrawiam,
Monika
Piotrek_Radom

Sympatyk

kurcze ten Józef musi gdzieś być w aktach radomskich, skoro pojawia się jako świadek.... ale gdzie go trafic ;/

Moniko przetłuyamczysz mi tak kontrolnie tego Stanikowskiego Romana, Karola z Lisowa, dowiem sie czyj to syn

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,37578101
MonikaMaru

Sympatyk

47. Wycisłówka
1. Lisów 9/21.VIII.1870
2. Jan Stanikowski kolonista z Wycisłówka, 28 lat mający
3. Antoni Przybyłowski 40 lat i Mikołaj Bartosiak 26 lat mający służący kościelni z Jedlińska
4. płci męskiej urodzone w Wycisłówce 3/15.VIII.br
5. prawowita małż. Agnieszka z Malinowskich 21 lat
6. ROMAN KAROL
7. Wojciech Kociński i Anna Kocińska
Piotrek_Radom

Sympatyk

już gdzies na tego Jana i Malinowska trafiłem, ale to chyba też żadna rodzina moja ;/
MonikaMaru

Sympatyk

na str. 6-ej tłumaczyłam akt 257 z Glinic

http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-75.phtml

i w parafii Lisów jest w 1907 a.12 ślub Władysława Stanikowskiego s. Jana i Agnieszki z Julianną Kupiszewską.
Pozdrawiam,
Monika
Piotrek_Radom

Sympatyk

nie bardzo mam do kogo tego Jana przypasowac ;/
Piotrek_Radom

Sympatyk

Moniko uzyskałem z kancelarii cmentarza informacje na temet Józefa zmarłego 18.07.1956 roku, Miał 74 lata i był synem Stanisława. Tyle udało mi się uzyskać, ale pozwoliło mi to już stwierdzić, że nie jest to Józef którego ja szukam. Wychodzi wiec, że będzie to syn Stanisława i Marianny Kraszkowskiej, który ożenił się z Lucyną Sucharkiewicz
MonikaMaru

Sympatyk

Puzzle wchodzą na swoje miejsca. :)
Pozdrawiam,
Monika
Piotrek_Radom

Sympatyk

tylko ciekawe gdzie jest ten mój Józef... ale skoro nie leży w Radomiu wiec może ożenił się gdzies za miastem i może jest pochowany w Błotnicy.

dla potwierdzenia tej Józef co leży na limanowskiego pewnie urodził sie we wsoli albo w 1880 albo 1881 roku

Moniko mam prośbe o te dwa akty

729. Stanikowska Jadwiga-Maksymiliana
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,50133701
Ostatnio zmieniony śr 21 sty 2015, 12:26 przez Piotrek_Radom, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotrek_Radom

Sympatyk

Moniko przetłumaczysz mi tą Jagwigę-Maksymilanę.... :)

tą drugą już mi kiedyś tłuamczyłaś, nie zuważylem
MonikaMaru

Sympatyk

729. Glinice
1, Radom 6/18.VIII.1895 o 1-ej po poł.
2. Stanisław Stanikowski ślusarz z Glinic, 42 lata mający
3. Jan Wycisłowski z Lesiowa, pisarz gminy Kozłów i Marian Kosiński garbarz z Radomia
4. płci żeńskiej urodzone w Glinicach 21.VI./5.VII.br o 6-ej rano
5. prawowita małż. Marianna z Kraszkowskich 38 lat
6. JADWIGA MAKSYMILIANA
7. Jan Wycisłowski i Wanda Szczerbińska

A drugi akt ... właśnie chciałam napisać, że był.

Piotrku, czy nie ma nikogo z rodziny, żeby popytać o tego Józefa? Może wyemigrował?

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”