Tłumaczenie z rosyjskiego

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

HenrykDabrowski

Sympatyk

Post autor: HenrykDabrowski »

Witam,
potrzebuję pomocy!
Jak poprawnie należy przetłumaczyć rosyjskie słowo "дворянин" użyte w stosunku do Polaka. Chodzi o znaczenie tego słowa w drugiej połowie XIX w.). Standardowe tłumaczenie brzmi "szlachcic". Ale jak wtedy przetłumaczyć "шляхтич"? Czy słowo "дворянин" było w rosyjskim bardziej precyzyjne? Oznaczało kategorię szlachty?

Pozdrawiam
Henryk Dąbrowski
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Temat został omówiony tutaj:

http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... 9081.phtml

tomek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Nie trzeba dywagować. Są to synonimy.
Nieporozumienia wynikają z powtarzania przez niektórych naszych autorów słowników błędu jaki popełnił jako pierwszy Dal w końcu 19 wieku, który szlachcicami nazywał tylko drobno folwarczną szlachtę (gołotę, cząstkową itp) a nie cały stan.
Miarodajne są podane niżej definicje zacytowane z BES (Большой Энциклопедический Cловарь):
ШЛЯХТА (польск. szlachta), в ряде стран Центральной Европы (Польша, Литва и др.) наименование светской знати (соответствовало дворянству).
ДВОРЯНСТВО, одно из высших сословий феодального общества (наряду с духовенством), обладавшее закрепленными в законе и передаваемыми по наследству привилегиями. Основа экономического и политического влияния дворянства - собственность на землю. В Зап. Европе дворянство формировалось из старинных аристократических родов, королевских должностных лиц, рыцарства и сложилось в эпоху абсолютизма. Оно делилось на высшее и низшее, что находило выражение и в дворянских титулах (бароны и рыцари в Англии, гранды и идальго в Испании, магнаты и шляхта в Польше и т. п.)
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
HenrykDabrowski

Sympatyk

Post autor: HenrykDabrowski »

Znalazłem (http://dic.academic.ru/dic.nsf/ogegova/270926):
ШЛЯ́ХТИЧ - Польский мелкопоместный дворянин.

oraz (http://dic.academic.ru/dic.nsf/ushakov/785350):
ДВОРЯНИ́Н - Лицо, принадлежащее к дворянскому сословию.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Jest to taki sam błąd powtarzany w różnych słownikach. Zaczynał tak swoje hasło W.Dal, ale on w całym tekście podał też szersze i prawidłowe znaczenie (wytłuszczenie moje):
ШЛЯХТА
ж. мелкое польское дворянство. | Тесла, род топора, обороченного поперек топорища или шляхтовища, рукояти. Шляхтич, вообще польский дворянин; -янка, женщина этого сословия. Гол, да в шляпе - тот же шляхта. Хоть шляхтич дробной., да породы доброй. Овруцкая (Ошмянская) шляхта, голыш, оборванец. Шляхетный, -хетский, к шляхетству, шляхтичам и сословию дворянскому относящ. В Петербурге был шляхетский кадетский корпус, дворянский. Шляхтить, -товать, тесать теслою, шляхтой.
Źródło:
http://www.slovopedia.com/1/216/767236.html
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Panie Jerzy,
co w takim razie z informacjami podanymi przez panią Ewę /ewa_os/?
Mikołaj I w roku 1831 wydał ukaz ,w którym podzielił polską szlachtę na 3 klasy:
1.szlachta(dworianie)-z potwierdzonym lub nie szlachectwem ale posiadający nieruchome majątki
2.szlachta(dworianie)-z potwierdzonym szlachectwem ale nie posiadający majątków nieruchomych
3.szlachta(szlachticzy)-nie potwierdzeni i nie posiadający majątków nieruchomych
(patrz Stefan Buszczyński -"Podole,Wołyń,Ukraina" Lwów 1862)
To wszystko były represje popowstaniowe.Trzecia grupa od razu została zapisana do klasy podatkowej,zabroniono wydawać im dowody szlachectwa do czasu rozpatrzenia rodowitości.Trzecia klasa to byli jednodworcy a w miastach grażdanie (obywatele).Dwie wyższe klasy miały prawo udowodnić rodowitość w komisji centralnej a potem w heroldii.Za odpowiednią kwotę, stąd też zdarzało się często,że kupowano fałszywe rodowody.Tej skasowanej szlachcie policja zabierała i niszczyła posiadane dokumenty,niektórych przesiedlano na odległe stepy.Ci obłożeni podatkami mogli jednak przemieszczać się w granicach kraju.Nałożono na ludność obowiązek dostarczania rekrutów w wieku 18-35 lat.Dzieci z małżeństw mieszanych nie wolno było chrzcić w obrządku katolickim.W szkołach na wstępie pytano uczniów o heroldię,więc dostęp do nauki był ograniczony,bo większość szlachty skasowano.(W roku 1845 przyznano szlachectwo tylko 73 osobom a skasowano 42.784 -dane z w/w książki)
pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Panie Tomku!
Próbowałem się przedrzeć przez tekst wyżej podanej publikacji Stefana Buszczyńskiego, jednak zawiera on tyle archaicznych poglądów podbudowanych nie zawsze ścisłymi danymi, ze poszukałem na szybko czegoś nowszego i nie podlanego starym sosem.

Otóż ten zacytowany przez Pana fragment z podziałem, wg ukazu Senatu z 11.11.1832, tzw "starej szlachty" na trzy kategorie, to tylko fragment całego procesu legitymacji szlachty inkorporowanej po I rozbiorze do klasy uprzywilejowanej imperium. Nazewnictwo ma charakter techniczny na potrzeby tej "reformy". Po rozbiorze Rzeczpospolitej władze rosyjskie miały do czynienia z obecnością dużej warstwy klasy uprzywilejowanej na przyłączonych terenach. Stan własności i status społeczny klasy uprzywilejowanej był bardzo zróżnicowany i nie pasował do istniejącego stanu szlacheckiego Imperium Rosyjskiego.
Natychmiast po 1 rozbiorze władze rosyjskie rozpoczęły działania mające na celu wykluczenie szlachty o niskich dochodach z klasy uprzywilejowanej. Opis wszystkich działań rzetelnie i zwięźle przedstawiono na stronie podłączonej do Genealogicznego Forum VGD . Radzę przeczytać (kto chce, to z pomocą Google Tłumacz). Oto link:
http://kdkv.narod.ru/historyB/Razbory.htm
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Tam mowa o XIX w. A jak należy traktować wpis z XX wieku, np. w:
Πослуҗнй списокъ Капитана (…) Соствленъ 20 Сентября 1917 ґ.
(…) V. Изъ какoго званія происходитъ и какой губ. урожен. / Изъ дворянъ Калиской губерніи (pisownia oryginału).
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Zawadzki_Wojciech pisze:Tam mowa o XIX w. A jak należy traktować wpis z XX wieku, np. w:
Πослуҗнй списокъ Капитана (…) Соствленъ 20 Сентября 1917 ґ.
(…) V. Изъ какoго званія происходитъ и какой губ. урожен. / Изъ дворянъ Калиской губерніи (pisownia oryginału).
Po tych "reformach" termin "дворянин" to była ujednolicona oficjalna nazwa stanu uprzywilejowanego dla całego imperium, obowiązująca w oficjalnych dokumentach, w tym szlachta wylegitymowana i nowo nobilitowana za zasługi (dot. urzędników, wojskowych, marynarzy, a nawet górników). Analogia do: fr. noblesse, ang. the nobility, niem. Adel.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Dziękuję. Pełna zgoda.
Ja nie miałem wątpliwości co do pochodzenia, ów akt jest jedynie potwierdzeniem.
Zaskoczył mnie ten wpis raczej w kontekście historycznym. Przemiany wojny światowej spowodowały np. że oficerami zostawali ludzie z niższych warstw społecznych. Rewolucja lutowa w Rosji z kolei niosła nie tylko przemiany polityczne, ale i społeczne, a tu w armii, nadal jakby się nic nie zmieniło 8)
Pozdrawiam serdecznie
Wojciech
beata686

Sympatyk

Post autor: beata686 »

Witam Serdecznie i proszę o pomoc w odczytaniu dokumentu który mam nadzieję pomoże mi w dalszych poszukiwaniach.Dziękuje i Pozdrawiam BEATA http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/672 ... 0f746.html
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

beata686 pisze:Witam Serdecznie i proszę o pomoc w odczytaniu dokumentu który mam nadzieję pomoże mi w dalszych poszukiwaniach.Dziękuje i Pozdrawiam BEATA http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/672 ... 0f746.html
Witam,
Jest to typowe świadectwo moralności, jakie z prawie tak samo brzmiącym tekstem, ale już po polsku wydrukowanym wydawano w latach przedwojennych ludziom, którzy starali się zatrudnić w jakimkolwiek miejscu pracy. Mam takie druki z lat 20-tych wydane dla moich stryjów. U góry polskiego formularza był wydrukowany jeszcze tytuł: "Świadectwo moralności".
A oto tekst przetłumaczony (Dodałem ...Na.... - wyblakło i chyba brakuje nagłówka)

...(Na) prośbę Tatiany Łużeckiej, córeczki tutejszego rolnika Michała Łużeckiego, tutejszy urząd parafialny niniejszym potwierdza, że przeciw moralnego prowadzenia się wyżej wspomnianej dziewicy niniejszemu urzędowi nic nie wiadomo, a także ma w gromadzie imię i sławę przykładnej i pracowitej dziewczyny. Dlatego jej niniejsze świadectwo dalszego poręczenia wręcza się.
Za greko-katolicki urząd parafialny
Lisznia, dnia 12. lipca 1881.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
beata686

Sympatyk

Post autor: beata686 »

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowidz.Jestem zaskoczona tekstem tego świadectwa.Szkoda że teraz nie ma takich dokumentów.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Beata M
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”