Opis przestępstwa - OK!

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

matidran

Sympatyk

Opis przestępstwa - OK!

Post autor: matidran »

Dzień dobry
Dostałem z AP Pułtusk dokument - Akta mieszkańca wsi Winnica Jana Wysockiego i Franciszka Anuszewskiego oskarżonych z art.103
Rok 1905.
Jan to brat mojego pradziadka.
Niestety nie radzę sobie z rozczytaniem tegoż dokumentu. Wydaje mi się, że chodzi o niszczenie obrazu cara, ale gdyby ktoś miał przestrzeń rzucić okiem na nieco dłuższy dokument niż metryka, to bardzo proszę.

https://imagizer.imageshack.com/img924/7179/qrr0Kh.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/589/hB4jf8.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img923/7333/iREdVZ.jpg

Serdecznie pozdrawiam
Mateusz
Ostatnio zmieniony ndz 12 cze 2022, 21:45 przez matidran, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Opis przestępstwa

Post autor: Kamiński_Janusz »

Poufne
W nocy z 21 na 22 lutego tego roku, we wsi Winnica w powiecie pułtuskim, nieznani sprawcy po wyłamaniu okna w pomieszczeniu winnickiej szkoły podstawowej, zniszczyli znajdujące się tam portrety Cesarzy: Mikołaja I, Aleksandra II i cesarzowej Aleksandry Fiodorowny, zaś portret Mikołaja II i wszystkie przedmioty znajdujące się w pomieszczeniu klasy pozostały nienaruszone. Strzępy tych portretów okazały się być wrzucone do studni na podwórzu szkolnym, a ramy tych portretów w pobliżu znajdującej się tam (…).
Naczelnik Straży Ziemskiej powiatu pułtuskiego, kapitan Babiczew i oddelegowany przeze mnie na miejsce wachmistrz Medwiednik zgłosili, że według miejscowej plotki, za popełnienie wymienionego przestępstwa należy obwiniać miejscowych chłopów: Franciszka Januszewskiego lat 17 i Jana Wysockiego lat 18, którzy dwa lata temu za kradzież z włamaniem do innego lokalu, zostali skazani przez Łomżyński Sąd Celny na pobyt w więzieniu, ale do dzisiaj wyrok ten, z jakiegoś powodu, nie został wykonany. Przesłuchania miejscowych mieszkańców i wójta gminy Winnica – Jana Kośki(?) a także wykonane przez policje przeszukania, nie wskazują wyraźnie na winę Januszewskiego i Wysockiego, ale według zgłoszenia wójta Kośki, jest on przekonany, że oprócz tych dwóch osób, nikt inny we wsi nie może być podejrzewany o dokonanie tego przestępstwa, a usunięcie w trybie administracyjnym Januszewskiego i Wysockiego ze wsi Winnicy, a także ich przyjaciela Walentego Polkowskiego, przyczyni się do poprawy stanu porządku we wsi Winnica.
Podp. …/.../.
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
matidran

Sympatyk

Opis przestępstwa

Post autor: matidran »

Panie Januszu
Baaaardzo dziękuję!!!
Fajnie się dowiedzieć takich smaczków z historii rodziny!
serdeczności
Mateusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”