Prośba o tłumaczenie j. ros

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

jm

Sympatyk

Post autor: jm »

Prośba o tłumaczenie j. ros karta nr 53 Hiller http://picasaweb.google.com/jm.gdynia/M ... 3456666402
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Witaj anonimie. Proszę o podpisywanie postów, byłoby sympatyczniej.
Oto tłumaczenie:
Nr 53
Działo się w Pradze dnia 27 Września/9 Października 1869 roku o godzinie ósmej po południu.
Oznajmiamy, że w obecności świadków: Tomasza Żebrowskiego lat 54, i Antoniego Kacperskiego lat 69, właścicieli domów z Nowej Pragi , zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński pomiędzy:

Bonifacym Hillerem, pomocnikiem topografa, kawalerem zamieszkałym w Warszawie i tamże urodzonym, lat 23 mającym, synem nieżyjących F…? i Salomei małżonków Hiller,

i Aleksandrą Dołowską, panną przy Rodzicach, w Nowej Pradze zamieszkałą, urodzoną we wsi Brzostków Guberni Kieleckiej; lat 21 mającą, córką żyjących Mikołaja Dołowskiego i jego żony Rozalii Poniatowskiej.

Małżeństwo poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym Parafialnym Kościele, a mianowicie: 12,19 i 26 dnia miesiąca Września bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli żadnej umowy przedślubnej.
Akt ten Nowożeńcom i świadkom przeczytano i razem z Nami podpisany został.

Bonifacy Hiller Aleksandra Dołowska
Tomasz Żebrowski Antoni Kacperski
Ks. Mikołaj Klapa
jm

Sympatyk

Serdecznie dziękuję za tłumaczenie. Rozumiem, że imienia ojca Bonifacego nie da się przetłumaczyć? To właśnie jest mi niezbędne do potwierdzenia czy Bonifacy to rodzina? Pozdrawiam Jacek Molesta
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Post autor: Cieślak_Krystyna »

Ja bym to imię odczytała jako OSKAR, ale traktuj to bardzo ostrożnie bo akt jest słabo czytelny.
K.
jm

Sympatyk

Jeżeli imię ojca jest bezpośrednio przed imieniem matki czyli ... i Salomei to wg mnie zaczyna się na K, trzecia litera j czwarta n a kończy na ia i ma około 10 liter.
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Post autor: Cieślak_Krystyna »

Nie Jacku
To co bierzesz za imię jest wyrazem "zmarłych/nieżyjących" po rosyjsku "pokojnych", tylko pierwsza sylaba tego wyrazu czyli "po" jest w poprzedniej linijce; a w tej linijce dalszy ciąg czyli "kojnych".
Imię jest krótkie na 5 lub 6 liter.
Może to być również OSIP (po polsku Józef)
K
jm

Sympatyk

Józef pasuje. Mam inny akt małżeństwa z 1864 Jana Dołowskiego i Franciszki Hiller córki Józefa i Salomei małżonków Hiller. Jeszcze raz dziękuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”