Byłbym wdzięczny za pełne tłumaczenie wpisu urodzenia, który właśnie odnalazł się w Genetece:
Eugenia Maternicka, ur. 1875, wpis 350, parafia Warszawa Św. Andrzeja, Leszno, nasza Skanoteka-Metryki:
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 822&zoom=2
(no dobrze, że nie SZwA - bo tam "abonent czasowo niedostępny", a nasza Skanoteka dostępna w pełni, i to 24 godziny na dobę, i tak trzymać!
Jako założyciel Portalu Narodowa GA.PA www.narodowa.pl i uczestnik forum zawsze promuję wiedzę, iż każdy wpis urodzenia, czy inny, niesie ze sobą rodzinną historię, tak bardzo oddającą moment przeszłego rodzinnego czasu. Ja bym prosił usilnie, żeby przy każdej prośbie zgłaszający swój wpis do GA.PA podawano choć klika słów na temat przodka, np. kilka słów opisania jego miejsca urodzenia i życia - ku uszanowaniu pamięci o jego istnieniu. Przecież rzecz cała nie powinna polegać na kompletowaniu tylko dat i nazwisk, ale o opisywaniu miejsc i obrazów z życia przodków. Nasi np. dziadkowie, czy pradziadkowie mieli tak trudne życie pod zaborami w XIX wieku, czy w XX wieku walkę o przeżycie dwu wojen światowych i po WWII kilkudziesięciu lat komuny - wielu członków rodziny tragicznie zginęło, wielu udało się przeżyć, dali nam nasze życie - i warto o nich dzielić się pamięcią z innymi. W mojej dzisiejszej prośbie chodzi o ciocię Eugenię Maternicką, jedną z pierwszych polskich Emancypantek, Sawantek - a więc dzięki Genetece ją mam, tylko na dziś nie mogę namierzyć urodzenia jej ojca Józefa Maternickiego, ur. ok. 1830 roku? Bo bez tego dalej i głębiej w rodzinny czas trudno badać. Może detale z tego wpisu urodzenia w jęz. rosyjskim coś pomogą w dalszych opisaniach historii jej rodziny.
Dzięki i miłej listopadowej środy roku 2022,
Tadeusz