Jakowiccy z parafii Zatory, prośba o tłumaczenie aktów

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Post autor: Cieślak_Krystyna »

Zatory
Nr 139
Działo się we wsi Zatory, dnia siedemnastego/dwudziestego dziewiątego grudnia tysiąc osiemset osiemdziesiątego ósmego roku o godzinie drugiej po południu. Stawił się osobiście Jan Jakowicki, trzydziestodwuletni gospodarz mieszkający we wsi Zatory w obecności Tomasz Jakubowskiego, pięćdziesięciotrzyletniego gospodarza i Macieja Dumały, czterdziestoletniego robotnika, obu mieszkających we wsi Zatory i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się we wsi Zatory, dnia szesnastego/dwudziestego ósmego grudnia bieżącego roku o godzinie czwartej po południu z jego ślubnej żony Ewy z domu Monk* (Ewy z Mąków), trzydziestoletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym przez księdza Jana Gęstego nadano imię Piotr a jego rodzicami chrzestnymi byli Tomasz Jakubowski i Małgorzata Dumała. Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Proboszcz zatorskiej parafii, utrzymujący księgi stanu cywilnego, ksiądz Jan Gęsty.

*dokładnie „Monk”, chociaż nijak się ma do polskiego nazwiska „Mąka”.

Zatory
Nr 115
Działo się we wsi Zatory, dnia drugiego/czternastego grudnia tysiąc osiemset osiemdziesiątego dziewiątego roku o godzinie piątej wieczorem. Stawił się osobiście Stanisław Jakowicki, dwudziestopięcioletni gospodarz mieszkający we wsi Zatory w obecności Aleksandra Jakowickiego, lat trzydzieści i Franciszka Jagielskiego, lat pięćdziesiąt, obu gospodarzy mieszkających w Zatorach i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się we wsi Zatory, dnia dwudziestego szóstego listopada/ósmego grudnia bieżącego roku o godzinie czwartej po południu z jego ślubnej żony Katarzyny z domu Walczak (Katarzyny z Walczaków), dwudziestopięcioletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym przez księdza Jana Gęstego nadano imię Marianna (Maryanna) a jego rodzicami chrzestnymi byli Aleksander Jakowicki i Marianna Walczak. Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Proboszcz zatorskiej parafii, utrzymujący księgi stanu cywilnego, ksiądz Jan Gęsty.

Wiktoryn
107
Działo się we wsi Zatory, szesnastego/dwudziestego dziewiątego października tysiąc dziewięćset piątego roku o godzinie pierwszej po południu. Stawił się Hipolit Jakowicki, trzydziestopięcioletni służący z Wiktoryna w obecności Juliana Jasińskiego, lat trzydzieści i Stanisława Hodyny, lat dwadzieścia osiem, obu służących z Wiktoryna i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że dnia siódmego/dwudziestego bieżącego miesiąca i roku o godzinie trzeciej po północy, urodziło się we wsi Wiktoryn z jego ślubnej żony Józefy z domu Pawłowska (Józefy z Pawłowskich), dwudziestoośmioletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym odprawionym w dniu dzisiejszym przez niżej podpisanego księdza Jana Swiderskiego nadano imię Stanisława a rodzicami chrzestnymi byli Stanisław Hodyna i Marianna Karpińska. Przyczyną opóźnienia tego aktu – domowe zatrudnienie (służba) ojca dziecka. Akt ten obecnym, wszystkim niepiśmiennym, przeczytano, sam podpisałem.
Utrzymujący akta stanu cywilnego, ksiądz Jan Swiderski, proboszcz parafii Zatory.

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 23.01.2011r.
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Dziękuje uprzejmie za tłumaczenia:)

Przepraszam, iż teraz odbiegnie od tematu, ale chciałbym spytać się Pani, jako członkinie Polskiego Towarzystwa Genealogicznego o pewien praktyczny aspekt tejże instytucji. Pragnąłbym zasilić szeregi tej organizacji. Czy wpisowe oraz składkę członkowską za rok 2011r mam wpłacić równolegle z wysłaniem deklaracji członkowskiej?

Dziękuje i serdecznie pozdrawiam- Michał
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Wólka Zatorska
100
Działo się we wsi Zatory, dwudziestego piątego września/ósmego października tysiąc dziewięćset piątego roku o godzinie drugiej po południu. Stawił się Stanisław Jakowicki, czterdziestodwuletni służący z Wólki Zatorskiej w obecności Piotra Kurowskiego, włościanina z Zatorów, lat czterdzieści i Hipolita Jakowickiego, służącego ze wsi Wiktoryn, lat trzydzieści pięć i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że dnia szesnastego/dwudziestego dziewiątego września bieżącego roku o godzinie dziesiątej wieczorem, urodziło się we wsi Wólce Zatorskiej z jego ślubnej żony Katarzyny z domu Walczak (Katarzyny z Walczaków), czterdziestoletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym odprawionym w dniu dzisiejszym przez niżej podpisanego księdza Jana Swiderskiego nadano imię Antoni a rodzicami chrzestnymi byli Hipolit Jakowicki i Władysława Piotrowska. Akt ten obecnym, wszystkim niepiśmiennym, przeczytano, sam podpisałem.
Utrzymujący akta stanu cywilnego, ksiądz Jan Swiderski, proboszcz parafii Zatory.

Zatory
Nr 96
Działo się we wsi Zatory, dnia siedemnastego/dwudziestego dziewiątego wreśnia tysiąc osiemset osiemdziesiątego ósmego roku o godzinie dziewiątej rano. Stawił się osobiście Leopold Jakowicki, trzydziestodwuletni karbowy (ekonom) mieszkający we wsi Zatory w obecności Jana Grudkowskiego, czterdziestopięcioletniego gospodarza i Stanisława Kozłowskiego, czterdziestoletniego służącego, obu mieszkających we wsi Zatory i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się we wsi Zatory, dnia piętnastego/dwudziestego siódmego września bieżącego roku o godzinie dwunastej w nocy z jego ślubnej żony Józefy z domu Chmiel (Józefy z Chmielów), dwudziestosześcioletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym przez księdza Jana Gęstego nadano imię Stanisław a jego rodzicami chrzestnymi byli Jan Tarnowski i Filipina Cyrułowska. Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytano a następnie sam podpisałem.
Ksiądz Jan Gęsty, proboszcz zatorskiej parafii, utrzymujący księgi stanu cywilnego.

Zatory
Nr 93
Działo się we wsi Zatory, dnia dwudziestego trzeciego listopada/piątego grudnia tysiąc osiemset osiemdziesiątego siódmego roku o godzinie jedenastej rano. Stawił się osobiście Antoni Jakowicki, dwudziestodwuletni morgownik mieszkający we wsi Zatory w obecności Tomasza Czerskiego, czterdziestosześcioletniego kościelnego i Stanisława Kielaka, trzydziestosześcioletniego organisty, obu mieszkających we wsi Zatory i okazał nam dziecko płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się we wsi Zatory, dnia dwudziestego trzeciego listopada/piątego grudnia bieżącego roku o godzinie drugiej w nocy z jego ślubnej żony Franciszki z domu Szymańska (Franciszki z Szymańskich), dwudziestotrzyletniej. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odprawionym przez księdza Jana Gęstego nadano imię Katarzyna a jego rodzicami chrzestnymi byli Jan Jagielski i Ewa Szymańska. Akt ten zgłaszającemu i świadkom przeczytano, podpisałem z drugim świadkiem; ojciec i pierwszy świadek pisać nie umieją.
Ksiądz Jan Gęsty, proboszcz zatorskiej parafii, utrzymujący księgi stanu cywilnego.

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 23.01.2011r.

Witam Panie Michale
Ja zapisując się do PTG, po wysłaniu deklaracji (nie czekając na potwierdzenie, a pewnie powinnam) przekazałam składkę członkowską przelewem na konto PTG. Ale myślę, że nie ma to większego znaczenia. Proszę się skontaktować z Prezesem lub Jackiem Okulusem, który jest skarbnikiem Towarzystwa. Dane do przelewu, wysokość składki i wszystkie potrzebne informacje znajdzie Pan na stronie głównej w opcji „Statut, Regulaminy’ Deklaracje”

Serdecznie zapraszam
Krystyna Cieślak
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuje serdecznie za pomoc, prosiłbym o tłumaczenie kolejnych 6 aktów, tym razem zgonów:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fe6 ... 24a90.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7be ... b289c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ed ... 75e9b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a2a ... 98017.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/237 ... ce99a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/627 ... 60e75.html

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to posiadam wszystkie ASC dotyczące rodziny Jakowickich jakie znajdują się w zindeksowanych parafiach pułtuskiego archiwum, którymi chętnie się podzielę. Część mam już przetłumaczoną.

Pozdrawiam- Michał
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

Witaj Michal!
Ja tez poszukuje Jakowickich , moi zyli w latach 1900 w Zytomierzu, ale przed ok. 1850 nie pojawiaja sie na tym terenie. Wiec przybyli z....? Narazie mam jedynie Stanislawa ( moj pradziadek ur. ok. 1870-1880) zawod ciesla, status mieszczanin nic wiecej nie mam. Przypuszczam , ze wywodza sie z okolic Luka, Rownego , jak "daleko" masz tych Jakowickich czy wszystkich tylko z tego regionu czy moze tez jakiegos przybylego??? pozdrawiam Beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj Beato!

"Moi" Jakowiccy też nie są rdzennymi mieszkańcami parafii zatorskiej. W którymś tomie "Studiów i materiałów z dziejów miasta i regionu Pułtuska" Jest rozdział poświęcony Zatorom (Zatorą? Nie wiem jak poprawnie to się odmienia... :( ) w którym jest, m. in. spis rodzin mieszkających w parafii w drugiej połowie XVII-go wieku. Nie występuje w nim nazwisko Jakowicki, także stąd mam pewność, iż byli przybyszami. Póki co, z materiałów jakie są dostępne w pułtuskim archiwum wyodrębniłem 3 linie Jakowickich na których czele stoją: Konstanty Jakowicki wraz z żoną Karoliną z Wasików oraz Teodor Jakowicki, którego żoną była Marianna Zalewska. Ponadto są dwa ASC z parafii Pniewo z 1853r. dotyczące dzieci Stanisława Jakowickiego i Karoliny z Ostaszewskich. Możliwe, iż byli to bracia. Rozwiązanie tej zagadki czeka w murach archiwum diecezjalnego w Płocku, z którym niestety nie mam żadnego kontaktu, a wątek "Pomoc w AD w Płocku" stanął" w miejscu i nikt z nowymi informacjami się nie odzywa...

Pozdrawiam- Michał
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Zatory
29
Działo się we wsi Zatory, dnia dziewiętnastego/trzydziestego pierwszego sierpnia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego piątego roku o godzinie dziesiątej rano. Stawili się: Józef Składanek, lat dwadzieścia dziewięć i Jan Sikorski, lat sześćdziesiąt sześć, obaj gospodarze zamieszkali w Zatorach i oświadczyli nam, że w Zatorach, dnia siedemnastego/dwudziestego dziewiątego sierpnia bieżącego roku o godzinie trzeciej po południu umarła Antonina Składanek, sześciomiesięczna, urodzona w Zatorach córka Józefa i Marianny z domu Jakowicka małżonków Składanek, gospodarzy rolników. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Antoniny Składanek, akt ten zgłaszającym niepiśmiennym przeczytano, z których pierwszy jest ojcem dziecka, następnie sam podpisałem.
Proboszcz zatorskiej parafii, utrzymujący księgi stanu cywilnego, ksiądz Jan Gęsty

Zatory
Nr 26
Działo się we wsi Zatory, dnia czternastego/dwudziestego szóstego marca tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego pierwszego roku o godzinie dziewiątej rano. Stawili się: Aleksander Jakowicki, lat trzydzieści i Tomasz Jakowicki, lat pięćdziesiąt cztery, obaj gospodarze zamieszkali w Zatorach i oświadczyli nam, że we wsi Zatory, dnia dwunastego/dwudziestego czwartego marca bieżącego roku o godzinie ósmej wieczorem umarła Katarzyna Jakowicka, jeden rok i sześć miesięcy mająca, urodzona w Zatorach córka Aleksandra i Józefy z domu Szymańska małżonków Jakowickich. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Katarzyny Jakowickiej, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, z których (pierwszy) jest ojcem dziecka, i sam podpisałem.
Proboszcz zatorskiej parafii, utrzymujący księgi stanu cywilnego, ksiądz Jan Gęsty

Zatory
Nr 11
Działo się we wsi Zatory, dnia szóstego/osiemnastego stycznia tysiąc osiemset osiemdziesiątego dziewiątego roku o godzinie dziesiątej rano. Stawili się: Jan Jakowicki, lat trzydzieści dwa i Józef Kurowski, lat trzydzieści trzy, obaj rolnicy zamieszkali w Zatorach i oświadczyli nam, że we wsi Zatory, dnia czwartego/szesnastego stycznia bieżącego roku o godzinie szóstej po południu umarł Piotr Jakowicki, trzytygodniowy, urodzony w Zatorach syn Jana i Ewy z domu Mąka, małżonków Jakowickich. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Piotra Jakowickiego, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, z których pierwszy jest ojcem dziecka, i sam podpisałem.

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 25.01.2011r.
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuje serdecznie za tłumaczenia:)

Dla wszystkich zainteresowanych- w akcie zgonu nr 26 z 1891r, pojawił się po raz pierwszy Tomasz Jakowicki, urodzony około roku 1840. W ASC parafii rzymsko-katolickiej w Zatorach z lat 1874-1879, 1881-1908 nie ma aktów dotyczących jego dzieci. Mógłby bezpotomny bądź jego latorośle przeniosły się do innej parafii.

Reasumując: najstarsi znani mi Jakowiccy z Zator i okolicy: Konstanty Jakowicki, najstarszy syn znany syn urodzony w 1857r; Teodor Jakowicki, najstarszy znany syn urodzony w 1857r; Stanisław Jakowicki urodzony około 1820r oraz Tomasz Jakowicki. Nie znane mi jest jeszcze pokrewieństwo łączące te osoby.

Michał
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Zatory
9
Działo się we wsi Zatory pierwszego/trzynastego lutego tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego szóstego roku o godzinie drugiej po południu. Stawili się: Jan Jakubowski, włościanin lat dwadzieścia pięć i Walenty Murawski, służący lat trzydzieści, obaj z Zatorów i oświadczyli, że w dniu przedwczorajszym o godzinie siódmej rano umarła w Zatorach, w tejże wsi urodzona i przy mężu mieszkająca (zgłaszającym śmierć) Marianna Składanek, lat dwadzieścia pięć, córka nieżyjącego Konstantego i żyjącej Karoliny z domu Wasik (z Wasików), małżonków Jakowickich, włościan. Zostawiła po sobie owdowiałego męża Józefa Składanka, włościanina z Zator. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Marianny Składanek, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.

Nr 8
Zatory
Działo się we wsi Zatory, dnia dziewiątego/dwudziestego pierwszego stycznia tysiąc osiemset osiemdziesiątego piątego roku o godzinie szóstej po południu. Stawili się Leopold Jakowicki, lat dwadzieścia siedem i Antoni Woszczyński, lat dwadzieścia sześć, obaj służący mieszkający we wsi Zatory i oświadczyli, że we wsi Zatory pod numerem pierwszym, dnia dziewiątego/dwudziestego pierwszego stycznia bieżącego roku o godzinie drugiej w nocy umarła Marianna Jakowicka, wdowa, robotnica mieszkająca w Zatorach, córka nieżyjących rodziców nieznanych z imienia, małżonków Zalewskich. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Marianny Jakowickiej, akt ten świadczącym niepiśmiennym przeczytano, z których pierwszy jest synem zmarłej, następnie sam podpisałem.

Zatory
Nr 6
Działo się we wsi Zatory, dnia piętnastego/dwudziestego siódmego stycznia tysiąc osiemset osiemdziesiątego szóstego roku o godzinie szóstej po południu. Stawili się Aleksander Jakowicki, dwudziestopięcioletni rolnik i Adam Tyczka, siedemdziesięcioletni gospodarz, obaj mieszkający we wsi Zatory i oświadczyli, że we wsi Zatory pod numerem piętnastym, dnia czternastego/dwudziestego szóstego stycznia bieżącego roku o godzinie piątej po południu umarła Małgorzata Jakowicka, mająca dwa lata i osiem miesięcy, urodzona we wsi Zatory córka Aleksandra i Józefy z domu Szymańska, ślubnych małżonków Jakowickich. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Małgorzaty Jakowickiej, akt ten świadczącym niepiśmiennym przeczytano, z których pierwszy jest ojcem zmarłej, następnie sam podpisałem.

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 26.01.2011r.
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Zatory
50
Działo się we wsi Zatory dwudziestego piątego września/siódmego października tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego szóstego roku o godzinie jedenastej rano. Stawili się Franciszek Jagielski, włościanin z Zatorów, lat pięćdziesiąt sześć i Tomasz Burliński, wyrobnik ze wsi Huty z parafii popowskiej, lat pięćdziesiąt sześć i oświadczyli, że w dniu przedwczorajszym o godzinie dziesiątej wieczorem umarła w Zatorach, w tejże wsi urodzona i przy niżej wymienionym mężu mieszkająca Katarzyna Jakowicka, lat trzydzieści dziewięć, córka nieżyjących Józefa i nieznanej z imienia matki, małżonków Dumałów, włościan. Zostawiła po sobie owdowiałego męża Hipolita Jakowickiego, wyrobnika z Zatorów. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Katarzyny Jakowickiej, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Ksiądz Jan Swiderski, proboszcz parafii Zatory

Zatory
46
Działo się we wsi Zatory dwudziestego kwietnia/drugiego maja tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego dziewiątego roku o godzinie czwartej po południu. Stawili się Wojciech Kucharski, lat czterdzieści dwa i Piotr Siebierski, lat dwadzieścia siedem, obaj służący ze wsi Przyłubie i oświadczyli, że w dniu dzisiejszym o godzinie czwartej po północy umarł w Zatorach, w tejże wsi urodzony Franciszek Jakowicki, pięć i pół roku mający, syn Antoniego i Franciszki z domu Szymańska (z Szymańskich), małżonków Jakowickich, włościan z Zatorów. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Franciszka Jakowickiego, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.
Ksiądz Jan Swiderski, proboszcz parafii Zatory
dopisek na marginesie: „słowo <południu> nieważne, przekreślono”.

Zatory
Nr 44
Działo się we wsi Zatory dnia pierwszego/trzynastego września tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego drugiego roku o godzinie dziesiątej rano. Stawili się Antoni Jakowicki, lat dwadzieścia siedem i Józef Składanek, lat dwadzieścia trzy, obaj rolnicy mieszkający w Zatorach i oświadczyli nam, że w Zatorach, dnia trzynastego sierpnia/jedenastego września bieżącego roku o godzinie dwunastej w nocy umarł Jan Jakowicki, siedem miesięcy mający, urodzony w Zatorach, syn Antoniego i Franciszki z domu Szymańska, małżonków Jakowickich, rolników. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Jana Jakowickiego, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, z których pierwszy jest ojcem dziecka, następnie sam podpisałem.

Zatory
Nr 41
Działo się we wsi Zatory dnia trzynastego* sierpnia/jedenastego września tysiąc osiemset osiemdziesiątego szóstego roku o godzinie ósmej po południu. Stawili się Leopold Jakowicki, lat dwadzieścia osiem i Jan Chmiel, lat czterdzieści pięć, obaj służący, mieszkający we wsi Zatory i oświadczyli, że we wsi Zatory, dnia dwudziestego dziewiątego sierpnia/dziesiątego września bieżącego roku o godzinie ósmej rano umarła Marianna Jakowicka, urodzona we wsi Zatory, cztery lata i sześć miesięcy mająca, córka Leopolda i Józefy z domu Chmiel, małżonków Jakowickich. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Marianny Jakowickiej, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, z których pierwszy jest ojcem dziecka, następnie sam podpisałem.
* wyraźnie błąd w dacie, powinno być trzydziestego
> poprawkę z marginesu uwzględniłam w tłumaczeniu.

Zatory
Nr 39
Działo się we wsi Zatory dnia piętnastego/dwudziestego siódmego sierpnia tysiąc osiemset osiemdziesiątego szóstego roku o godzinie dziesiątej rano. Stawili się Leopold Jakowicki, lat dwadzieścia dziewięć, służący i Tomasz Czerski, lat czterdzieści pięć, kościelny, obaj mieszkający we wsi Zatory i oświadczyli, że we wsi Zatory, dnia trzynastego/dwudziestego piątego sierpnia bieżącego roku o godzinie jedenastej rano umarł Jan Jakowicki, dwa lata i siedem miesięcy mający, urodzony we wsi Zatory, syn Leopolda i Józefy z domu Chmiel, małżonków Jakowickich. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Jana Jakowickiego, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, z których pierwszy jest ojcem zmarłego dziecka, następnie sam podpisałem.

Zatory
35
Działo się we wsi Zatory pierwszego/czternastego sierpnia tysiąc dziewięćset trzeciego roku o godzinie czwartej po południu. Stawili się Stanisław Jakowicki, wyrobnik lat czterdzieści i Józef Gajewski, włościanin lat dwadzieścia osiem, obaj z Zatorów i oświadczyli, że w dniu wczorajszym o godzinie pierwszej po południu umarł w Zatorach, w tejże wsi urodzony Józef Jakowicki, rok i dwa miesiące mający, syn Antoniego i Franciszki z domu Szymańska (z Szymańskich), małżonków Jakowickich, włościan z Zatorów. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Józefa Jakowickiego, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, sam podpisałem.

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 29.01.2011r.
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Pragnąłbym bardzo uprzejmie ponowić moją prośbę odnośnie powyższych, trzech, aktów zgonu. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny oraz, jeżeli tylko będę mógł, odwdzięczę się.

Michał
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Zatory
44
Działo się we wsi Zatory, dnia piętnastego/dwudziestego siódmego sierpnia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego roku o godzinie dziesiątej rano. Stawili się Antoni Jakowicki, lat dwadzieścia pięć i Jan Sikorski, lat sześćdziesiąt, obaj gospodarze zamieszkali w Zatorach i oświadczyli, że we wsi Zatory dnia trzynastego/dwudziestego piątego sierpnia bieżącego roku o godzinie szóstej rano umarła Małgorzata Jakowicka, pięć tygodni życia licząca, urodzona w Zatorach córka Antoniego i Franciszki z Szymańskich małżonków Jakowickich. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Małgorzaty Jakowickiej, akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytano, z których pierwszy jest ojcem dziecka; sam podpisałem.

Zatory
42
Działo się we wsi Zatory, dnia piętnastego/dwudziestego siódmego kwietnia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego dziewiątego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawili się Jan Jagielski, trzydziestosześcioletni wyrobnik i Jan Wieliszewski, trzydziestosześcioletni parafialny organista, obaj z Zatorów i oświadczyli, że w dniu przedwczorajszym o godzinie trzeciej po południu umarła w Zatorach, w tejże wsi urodzona Marianna Jakowicka, dwa lata i jedenaście i pół miesiąca życia licząca, urodzona w Zatorach córka Antoniego i Franciszki z Szymańskich małżonków Jakowickich, włościan z Zatorów. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Marianny Jakowickiej, akt ten obecnym przeczytano, podpisałem z jednym z nich, pozostali niepiśmienni.

Zatory
32
Działo się we wsi Zatory, dnia dwudziestego piątego kwietnia/siódmego maja tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego trzeciego roku o godzinie piątej po południu. Stawili się Stanisław Jakowicki, lat trzydzieści i Tomasz Jakubowski, lat pięćdziesiąt cztery, obaj gospodarze mieszkający w Zatorach i oświadczyli, że w Zatorach dnia dwudziestego trzeciego kwietnia/piątego maja bieżącego roku o godzinie dziesiątej wieczorem, umarła Małgorzata Jakowicka, trzy tygodnie życia licząca, urodzona w Zatorach córka Stanisława i Katarzyny z Walczaków małżonków Jakowickich, gospodarzy. Po naocznym stwierdzeniu śmierci Małgorzaty Jakowickiej, akt ten zgłaszającym niepiśmiennym przeczytano, następnie sam podpisałem.

Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 03.02.2011r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”