Dziękuję
111chris pisze:
1/ słowo podobne do: кроколкь, może: кровать= łóżko
Tak, to będzie łóżko.
111chris pisze:
2/ słowo podobne do: скишний, może: скотный (скот=bydło)
Myślałem o tym, w sumie nawet nie wiem czemu o tym nie napisałem. Czyli byłaby to obora?
111chris pisze:
3/ tam jest 10 morgów 197 i 1/2 pręta, w porządnym testamencie grunty powinny się prawidłowo sumować
To już moje lenistwo, że nie przepisałem tego pół pręta do posta
Łukaszek_Mlonek pisze:
więc może to jednak komoda na końcu a nie mój rzeżniczy kloc, choć komponowałby się z oborą (do wyboru przez spadkobiercę
Chyba będę optował za komodą. Tam jest do dziś mnóstwo lasów i taką kłodę do świniobicia mógł sobie każdy na zawołanie zrobić - trochę tak jakby wpisywali do majątku pieniek do łupania szczapek
Łukaszek_Mlonek pisze:
mimo, że krowę skreślili
Nie za bardzo rozumiem tą skreśloną krowę - jak już konia mieli, to krowa wydaje się oczywista. Przyszło mi do głowy, że skreślili ze względów podatkowych - po jej wpisaniu kwota przekroczyła by jakiś próg, poza którym trzeba by uiszczać jakieś opłaty. Nie wiem, czy to jest możliwe? - w pozostałych dokumentach nie znalazłem informacji o pobieranych opłatach (ale może czegoś nie zauważyłem).
Łukaszek_Mlonek pisze:
Zamazaniem imion i nazwisk skutecznie utrudniłeś chętnym do tłumaczenia.
Pewne rzeczy człowiek robi automatycznie - przecież w tym wypadku nikt na pradziadka nie weźmie chwilówki w Providencie

Obrazek z nazwiskami:
https://ibb.co/rx7yr5J
Łukaszek_Mlonek pisze:
mieszkańcowi - tam stoi жителю
Trzecia litera jest długa - to może być z lub r, ewentualnie d, u lub f.
Łukaszek_Mlonek pisze:
W Skórcu chrzczony mój pradziadek(te same czasy), ale ja nigdy ani w Siedlcach, ani w Skórcu nie byłam - jeśli bywasz na cmentarzu w Siedlcach to odezwij się na PW, dziękuję.
Może jesteśmy spokrewnieni

Na cmentarzach w Siedlcach nie bywam - mam tam tylko bardzo daleką rodzinę, czasem bywam w Skórcu u dziadków (400 km robi swoje). Jeśli chodzi o proste wyszukiwanie, to oba siedleckie cmentarze są w grobonecie, ale to pewnie znasz:
https://siedlce.grobonet.com/grobonet/start.php
Łukaszek_Mlonek pisze:
A więc kosztów [, o których] Jan powiedział, że poniósł zapomniał
Trochę wygląda, jakby te pożyczki były na jakąś opiekę (lekarzy?) - pożyczka jest podpisana 16 marca 1898, a 16 maja 1898 pradziadek już nie żył.