Akt ślubu Simoni - Czernikowo 1872

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Rakus_Paweł

Post autor: Rakus_Paweł »

Dzień dobry,
jestem niezwykle wdzięczny za pomoc, którą otrzymuję na tym forum przy poszukiwaniach mych przodków z rodziny Simonich. Bardzo dziękuję za każdy odczytany i przetłumaczony dokument, ale jeszcze kilka mi zostało.
Tym razem przesyłam akt ślubu Theodora Simoniego i Antoniny z d. ?Kolasińskiej? (znaleziony również dzięki pomocy użytkowników tego forum). Niestety nie umiem tego odczytać ani przetłumaczyć i w związku z tym nie jestem nawet pewien czy to odpowiedni dokument. W każdym razie, powinien być to 6 zapis w tej księdze. Prosiłbym o jego odczytanie i przetłumaczenie, nurtuje mnie także to jedno słowo na marginesie, gdyż języka rosyjskiego kompletnie nie znam.

link: https://drive.google.com/file/d/1PFii7Q ... sp=sharing

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Paweł Rakus
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Słowo na marginesie Ograżka . (zawsze była podawana miejscowość zamieszkania narzeczonej. teraz to Ograszka)

Czernikowo 5 lutego 1872
......ślub pomiędzy Teodorem Simoni wdowcem synem zmarłego Karola i Ernestyny małżonków urodzonym w Korzyminie tejże parafii teraz zamieszkałym w Ograżce lat 44, ekonomem i Antoniną Kołasińską , panną , córką Jakuba i z imienia niewiadomej matki zmarłych małżonków Kołasińskich urodzoną w Krośniewicach Guberni Warszawskiej (teraz powiat kutnowski) ,obecnie mieszkającej w Ograżce w służbie , lat 23......

Pozdrawiam
Janusz

PS . Ślub rodziców Teodora Kożmin (Wielkopolska ) parafia ewangelicka nr 4a/1823 oraz parafia katolicka nr 9/1823. Więc i miejsce urodzenia pewno Koźmin ( a nie Korzymin)
PS 2. Jedyna Antonina z parafii Krośniewice, która pasuje to urodzona w 1842 roku w Kajewie (akt nr 98/ 1842) córka Józefa Kołacińskiego i Tekli . Jeżeli to ta , to akt ślubu rodziców nr 1/1836 w Krośniewicach
Ostatnio zmieniony pn 27 maja 2024, 21:48 przez janusz59, łącznie zmieniany 5 razy.
Patrymonium

Sympatyk

Post autor: Patrymonium »

5.02.1872 rok o 2 po południu
Świadkowie:Piotr Witumski stolarz 40 lat i Henryk Wróblewski organista z Czernikowa, 29 lat
Pan Młody: Teodor Simoni wdowiec , syn nieżyjącego Karola i Ernestyny, 44 lata, ekonom zamieszkały w Ograszce
Panna Młoda: Antonina Kolasińska panna, córka Jakuba i matki nieznanej , urodzona w Krośniewicach a zamieszkała w Ograszce , służąca, 23 lata
Zapowiedzi w parafii Czernikowo. Brak intercyzy. Ślubu udzielił ks. proboszcz Luciński . Podpis: Teodor Symoni i H. Wróblewski
Marian

,,O Clavis David et sceptrum domus Israël; qui áperis, et nemo claudit; claudis, et nemo áperit".
,,Scabellum pedum tuorum".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”