kilka słów w j.rosyjskim -proszę o przetłumaczenie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Barbara_Kubcka

Witam.
Mam problem z przetłumaczeniem kilku słów,proszę o pomoc:
"..sołdatom,otpusknym za krasnym biletom".
Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Barbara Kubacka
Mam problem z przetłumaczeniem kilku słów,proszę o pomoc:
"..sołdatom,otpusknym za krasnym biletom".
Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam.
Barbara Kubacka
- Babcia_Ela

,,żołnierzom ,urlopowanym z czerwonym biletem,,
Pozdrawiam.
Ela
Ela
-
Barbara_Kubcka

Re: kilka słów w j.rosyjskim -proszę o przetłumaczenie
Elu, serdecznie dziękuję za zainteresowanie i pomoc.Babcia_Ela pisze:,,żołnierzom ,urlopowanym z czerwonym biletem,,
A może masz wiedzę, co to za " czerwony Bilet"?
Pozdrawiam
Barbara
- Babcia_Ela

Witam Basiu !
Nie wiem,ale myślę,że to był specjalny bilet ,w czerwonym kolorze,wydawany urlopowanym żołnierzom .
Nie wiem,ale myślę,że to był specjalny bilet ,w czerwonym kolorze,wydawany urlopowanym żołnierzom .
Pozdrawiam.
Ela
Ela
-
Worwąg_Sławomir

Polecam lekturę dykusji, m.in. o "czerwonym bilecie":
http://pl.soc.genealogia.polski-usenet. ... 5589768_S1
http://pl.soc.genealogia.polski-usenet. ... 5589768_S1
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
-
Barbara_Kubcka

Dziękuję Elu i Sławku za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara Kubacka
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara Kubacka
Barbara Kubacka
- Aftanas_Jerzy

Mała korekta:
1. "Krasnyj bilet" to był normalny "wojennyj bilet" , czyli książeczka wojskowa tj dokument osobisty żołnierza zasadniczej służby wojskowej (zastępczej służby wojskowej) lub przeniesionego do rezerwy oraz poborowego. Było 4 kategorie (kategoria D - dostawali niezdolni do służby wojskowej wg orzeczenie komisji lekarskiej, którzy nazywali się powszechnie "biełobiletnikami"od pierwotnego koloru takiego dokumentu) Zwolnienia dotyczyło chorych na gruźlice, syfilis, cukrzycę, wady postawy, kalek, a także innych podstaw zwolnienia np reklamacje czytaj"protekcje").
2. "Wołczyj bilet" to dokument lub wpis do dokumentu wojskowego lub innego wydawany urzędnikom, oficerom i podoficerom, którzy popełnili działania przynoszące ujmę urzędowi, jednostce wojskowej, dłużnikom itp.). "Zwolnienie z wilczym biletem", to był zakaz awansu, a nawet zamieszkania w stolicy.
3."Żółty bilet"- alternatywny dokument osobisty(paszport żółtego koloru) pozwalający legalnie zajmować się prostytucją w Rosji carskiej.
Wniosek: Osoba o którą pytasz, to żołnierz na urlopie (może dla zawarcia związku małżeńskiego).
1. "Krasnyj bilet" to był normalny "wojennyj bilet" , czyli książeczka wojskowa tj dokument osobisty żołnierza zasadniczej służby wojskowej (zastępczej służby wojskowej) lub przeniesionego do rezerwy oraz poborowego. Było 4 kategorie (kategoria D - dostawali niezdolni do służby wojskowej wg orzeczenie komisji lekarskiej, którzy nazywali się powszechnie "biełobiletnikami"od pierwotnego koloru takiego dokumentu) Zwolnienia dotyczyło chorych na gruźlice, syfilis, cukrzycę, wady postawy, kalek, a także innych podstaw zwolnienia np reklamacje czytaj"protekcje").
2. "Wołczyj bilet" to dokument lub wpis do dokumentu wojskowego lub innego wydawany urzędnikom, oficerom i podoficerom, którzy popełnili działania przynoszące ujmę urzędowi, jednostce wojskowej, dłużnikom itp.). "Zwolnienie z wilczym biletem", to był zakaz awansu, a nawet zamieszkania w stolicy.
3."Żółty bilet"- alternatywny dokument osobisty(paszport żółtego koloru) pozwalający legalnie zajmować się prostytucją w Rosji carskiej.
Wniosek: Osoba o którą pytasz, to żołnierz na urlopie (może dla zawarcia związku małżeńskiego).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas