chciałabym poprosić o pomoc z tłumaczeniem strony z księgi przyjęć dziewcząt z 1896 roku, na której odnotowano przyjęcie mojej prababki, Leokadii Dankowskiej.
Link do skanu dokumentu:
https://ibb.co/m6HJqH2
Nie znam rosyjskiego i mimo starań jakoś nie jestem w stanie odczytać ręcznie pisanej cyrylicy. Próbowałam z narzędziem wymienianym na forum, ale wrzuciłam stronę też na chatgpt.
W pełnej wersji strony wyrzucił mi takie tłumaczenie:
Leokadia Dankowska
urodziła się we wsi Żurawle 7 stycznia 1895 roku i została ochrzczona według obrzędu katolickiego w kościele parafialnym w Żurawlu. Matka Hanna, panna, zgłoszona w powiecie Wińkowskim. Informację tę podał ksiądz Czernenko. Rodzinne świadectwo z 19 lutego 1896 roku nr 134 zostało przedstawione przez księdza jako dowód urodzenia.
Maj 1896 roku
Córka Anfima Barkowskiego, Hanna, urodzona we wsi Romanówka, mieszczanka. Świadkiem był Wasilij Wysoczenko.
Wypis z urzędu guberni litinskiej, św. Ławrowicz. Rodowód z 21 września 1903 roku.
Po zawężeniu tylko do pierwszej części tłumaczenie stało się lepsze:
Dankowska Leokadia
urodziła się 3 kwietnia / 9 maja 1896 roku
i została ochrzczona w obrządku katolickim
w parafii św. Barbary. Matka
Ksenia, panna, zamieszkująca w Wiedeń-
skiej szkole pod numerem 4.1708, według pasz-
portu Wojta Emila Czerniewicza. Wypis
sporządzono 19 lutego 1896 r., numer 77/34,
przedstawiono świadectwem zarządu
lokalnego i prawnego.
To 4.1708 to raczej 1700 A - taka informacja jest w akcie urodzenia z par. św. Barbary, które ktoś mi tu na forum uprzejmie przetłumaczył.
Zgodnie z informacjami z wątku:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 2fa3839124
Miałam nadzieję dowiedzieć się z tej karty dalszych losów prababki (wzięła ślub z moim pradziadkiem w Starej Rawie, ciekawa byłam jak z Warszawy trafiła akurat tam, podejrzewam, że została oddana na wychowanie gdzieś w tamte okolice i miałam nadzieję, że właśnie na tej karcie znajdzie się taka informacja), ale wydaje mi się, sądząc po tych niedoskonałych tłumaczeniach, że kolejne wpisy nie dotyczą mojej prababki, ale chciałabym się upewnić, zanim będę drążyć na ww. wątku.
Stąd moja prośba o najlepiej poprawienie błędów popełnionych przez chatgpt. Będę bardzo wdzięczna, ja jak patrzę na cyrylicę to w zasadzie tak jakbym patrzyła na hieroglify
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!
Karolina Wiśniewska