Sprawa dotyczy mojego 2x pradziadka Rocha Lewandowskiego (1862-1911). W 99% przypadków moi pradziadowie byli opisani prosto jako rolnicy/zagrodnicy/komornicy/gospodarze. Tak tutaj pewna rzecz mnie niesamowicie nurtuje z okresu okolic 1885-1890...
Wczoraj @Marek70 przetłumaczył akt ślubu tej osoby (link).
Zastanawia mnie ten fragment przetłumaczenia:
Karolew to miejscowość w regionie Suserza, Żychlina, Śleszyna, Szczawina - kompletując jego żywot, mam wrażenie, że non stop migrował.kominiarz, podoficer "kawalerysjskiego pułku" jego wysokości drużyny kominiarskiej przeniesiony do rezerwy w 13/12/1890 nr biletu 7, wyrobnik zam. w Karolewie
Próbowałem wpisywać w Google, na Forum Geneaolodzy, Szukaj w Archiwach frazę drużyna kominiarska - praktycznie zero odpowiedzi. Pomijając już pełną formę jego wysokość drużyna kominiarska - pusto. Jak mogę zweryfikować kwestię takiego podoficera, pułku bez nazwy i kwestii związanej z kominiarstwem? W Szukaczu również pustka jeśli chodzi o to imię i nazwisko.
Przy okazji, już w akcie ślubu jest wpisany jako wyrobnik. Czy to może oznaczać, że z pozycji kominiarza, podooficera "kawalerysjskiego pułku" niejako "upadł" i został wyrobnikiem?
Szybka biografia:
1862 - rodzi się w Zarębowie (parafia Sołek-Śleszyn, woj. łódzkie) jako Lawendowski (w rejestrze jako Lawędowski)
13.12.1890 - następuje zwolnienie z wojska
8.11.1893 - ślub z Marianną Kapturowską (już jako Lewandowski) w Suserzu, par. Suserz (woj. mazowieckie)
1896 - urodziny córki (mojej prababci) w Szczawinie Borowym
1906 - urodziny syna w Szczawinie Borowym
1911 - zgon w Szczawinie Borowym
Pozostawiam na wszelki wielki akty, które udało mi się znaleźć:
- akt urodzenia z 1862
- akt ślubu z 1893
- akt zgonu z 1911
Z góry dziękuję za pomoc, pozostaję do dyspozycji.
Bartłomiej Stolarz z Gostynina