Akt ślubu, Nowacki - Sołek Śleszyn 1901 - ok dziękuję
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Mazurek_Mikołaj

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Akt ślubu, Nowacki - Sołek Śleszyn 1901 - ok dziękuję
Dzień Dobry
Chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc w lepszym przetłumaczeniu tego dokumentu, gdyż mój koślawy rosyjski nie jest wystarczająco dobry.
Z informacji, które ja przeczytałem:
Pan młody: Stanisław Nowicki (powinien być Nowacki) rodzice: Adam i Marianna
Panna młoda: Regina Kubiniec lub Kubieniec rodzice: Piotr i Katarzyna Borzycka?
Nie umiem rozczytać dokładnie dat i personaliów świadków
Jest jeszcze napisane, że stanisław jest wdowcem po Wiktorii (i tutaj nazwisko, które jest napisane jest dziwne) Powinna być Cichońska, ale wiem to z innego dokumentu
I największa prośba o pomoc. Jest informacja o Reginie skąd ona pochodzi. Nie będę podawał co ja rozczytałem, żeby nie wpłynąć na wynik tłumaczenia, ale mam problem, aby zlokalizować miejscowość, z której pochodzi panna młoda. Tutaj każda informacja o potencjalnej miejscowości i parafii będzie cenniejsza od złota.
Akt nr 2 małżeństwa z roku 1901:
https://skanoteka.genealodzy.pl/id520-sy1901-kt2
Serdecznie już z góry dziękuję za każdą pomoc
Pozdrawiam
Mikołaj
Chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc w lepszym przetłumaczeniu tego dokumentu, gdyż mój koślawy rosyjski nie jest wystarczająco dobry.
Z informacji, które ja przeczytałem:
Pan młody: Stanisław Nowicki (powinien być Nowacki) rodzice: Adam i Marianna
Panna młoda: Regina Kubiniec lub Kubieniec rodzice: Piotr i Katarzyna Borzycka?
Nie umiem rozczytać dokładnie dat i personaliów świadków
Jest jeszcze napisane, że stanisław jest wdowcem po Wiktorii (i tutaj nazwisko, które jest napisane jest dziwne) Powinna być Cichońska, ale wiem to z innego dokumentu
I największa prośba o pomoc. Jest informacja o Reginie skąd ona pochodzi. Nie będę podawał co ja rozczytałem, żeby nie wpłynąć na wynik tłumaczenia, ale mam problem, aby zlokalizować miejscowość, z której pochodzi panna młoda. Tutaj każda informacja o potencjalnej miejscowości i parafii będzie cenniejsza od złota.
Akt nr 2 małżeństwa z roku 1901:
https://skanoteka.genealodzy.pl/id520-sy1901-kt2
Serdecznie już z góry dziękuję za każdą pomoc
Pozdrawiam
Mikołaj
Ostatnio zmieniony ndz 16 mar 2025, 17:25 przez Mazurek_Mikołaj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Łachowice w Galicji
może są aneksy albo źródła pozametrykalne
może są aneksy albo źródła pozametrykalne
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ślub - 16/ 29.I.1901
świadkowie - Władysław Bińkowski, l.34, Franciszek Wójcik, l.35, gospodarze z Gaju?
młody - Stanisław Nowicki, wdowiec po Wiktorii z Cichańskich, ur. w (...)?, zam. w Złakowie, służący, syn zmarłego Adama i Marcjanny, lat 35
młoda - Regina Kubiniec, panna, ur. w Lachowicach w Galicji, zam. w Śleszynie, służąca, córka Piotra i Katarzyny z Burzyckich (Borzyckich), lat 30
zapowiedzi trzy w parafiach, Złaków i Śleszyn; umowy nie było
Ela
świadkowie - Władysław Bińkowski, l.34, Franciszek Wójcik, l.35, gospodarze z Gaju?
młody - Stanisław Nowicki, wdowiec po Wiktorii z Cichańskich, ur. w (...)?, zam. w Złakowie, służący, syn zmarłego Adama i Marcjanny, lat 35
młoda - Regina Kubiniec, panna, ur. w Lachowicach w Galicji, zam. w Śleszynie, służąca, córka Piotra i Katarzyny z Burzyckich (Borzyckich), lat 30
zapowiedzi trzy w parafiach, Złaków i Śleszyn; umowy nie było
Ela
-
Mazurek_Mikołaj

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Może one coś pomogą.
Jeżeli ktoś ma pomysły skąd może pochodzić Regina lub potrafi rozszyfrować miejscowości urodzenia Stanisława, prosiłbym o kontakt.
Istnieje parafia Lachowice obok Suchej Beskidzkiej, ale jakoś mi jest ciężko uwierzyć, że na przełomie wieków przeprowadził się, aż tak daleko
Mikołaj
Jeżeli ktoś ma pomysły skąd może pochodzić Regina lub potrafi rozszyfrować miejscowości urodzenia Stanisława, prosiłbym o kontakt.
Istnieje parafia Lachowice obok Suchej Beskidzkiej, ale jakoś mi jest ciężko uwierzyć, że na przełomie wieków przeprowadził się, aż tak daleko
Mikołaj
Ostatnio zmieniony ndz 16 mar 2025, 16:40 przez Mazurek_Mikołaj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mazurek_Mikołaj