par. Warszawa, Pniewo, Szczawin ...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- genealog1981

par. Warszawa, Pniewo, Szczawin ...
Chcialbym bardzo przeczytac akta pisane cyrylica czy ktos moze mi pomoc z cyrylica rosyjska
Ostatnio zmieniony sob 01 gru 2018, 00:34 przez genealog1981, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Karcz_Łukasz
cyrylica
Jak dotychczas udało mi się odszyfrować dwa akty urodzenia z niegdysiejszej Kongresówki, ale myślę, że jak powiesisz gdzieś zdjęcia, to chyba ktoś Ci pomoże.
Pozdrawiam,
--
ŁK
Pozdrawiam,
--
ŁK
- andrzejlazar

- Kontakt:
cyrylica
Шукам родзіни Станісłава Клебач*1892-1977 Онишковце ,йеґо І żони Анна Купінска*1896-Птича-Верба
і 2 żони Анна Клейна *1910-1975 Маłи Окорск-Łуцк...-Андрзей Йóзеф Лазар ввв.лазар.оф.пл Телефон 048-32-3633780
і 2 żони Анна Клейна *1910-1975 Маłи Окорск-Łуцк...-Андрзей Йóзеф Лазар ввв.лазар.оф.пл Телефон 048-32-3633780
- Cieśla_Jerzy

Re: cyrylica
Nie ma problemu. Chętnie pomogę. Zawieś gdzie zdjęcie.genealog1981 pisze:Chcialbym bardzo przeczytac akta pisane cyrylica czy ktos moze mi pomoc z cyrylica rosyjska
Jerzy
- genealog1981

Akt slubu numer 17 z 1869 roku Krukowski i Lelonek
witam wszystkich,
Bardzo bym prosil o przetlumaczenie mi tego aktu
akt slubu miedzy Wawrzencem Krukowskim i Marianna Lelonek
numer 17 rok 1869, parafia Ciepielow.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed0 ... a92f6.html
zdjecie zrobilem z ekranu w centrum historii rodziny i moze jest nienajlepsze.
Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc, chociaz te najwazniejsze dane, informacje o parze mlodej.
z gory ladnie dziekuje
Bardzo bym prosil o przetlumaczenie mi tego aktu
akt slubu miedzy Wawrzencem Krukowskim i Marianna Lelonek
numer 17 rok 1869, parafia Ciepielow.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed0 ... a92f6.html
zdjecie zrobilem z ekranu w centrum historii rodziny i moze jest nienajlepsze.
Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc, chociaz te najwazniejsze dane, informacje o parze mlodej.
z gory ladnie dziekuje
Ostatnio zmieniony czw 04 sie 2011, 17:40 przez genealog1981, łącznie zmieniany 1 raz.
-
K_Zochniak

błędny link, strony nie znaleziono
KZ
KZ
- genealog1981

witam,
witam Pana,
Ponownie wstawilem link. Teraz juz akt slubu powinien byc widoczny
pozdrawiam,
Sandro
witam Pana,
Ponownie wstawilem link. Teraz juz akt slubu powinien byc widoczny
pozdrawiam,
Sandro
Sandro Barblan
-
K_Zochniak

Szanowny Panie. Odczytanie całego aktu z zamieszczonego zdjęcia jest, jak mi się wydaje, niemożliwe. Zdjęcie jest bardzo mało czytelne a na dodatek po brzegach nieostre.
W dacie ślubu jest błąd: 11/22 czerwca. Data następnego aktu jest prawidłowa 11/23 czerwca.
Jeżeli założymy że pierwsza data (wg kalendarz juliańskiego) jest prawdziwa to druga (wg kalendarza gregoriańskiego) powinna być 23. Przydałby się akt poprzedni by to sprawdzić i ewentualnie potwierdzić.
Imię pana młodego to Wawrzyniec (Wawrzeniec) ale nazwisko Krukowski coś mi nie pasuje.
Krukowski po rosyjsku to „Круковский” a odczytałem „Крысковский” (Kryskowski), nie ma drugiej dłuższej litery ”y” po „p”.
Pan młody w wieku lat dwadzieścia pięć ? (nieostre), syn Pawła i Brygidy z d. Swajbisz ? (nieczytelne), urodzony w parafii Krępa, zamieszkały we wsi Anusin parafi Lipsko,
panna młoda Marianna Lelonek, lat 17 córka Szymona i Ludwiki z domu Zabierska urodzona i zamieszkała w Ciepielowie .
Za to co odczytałem, nie daję żadnej gwarancji. Może znajdzie się ktoś kto to zweryfikuje.
Pozdrawiam i życzę sukcesów
K.Z.
W dacie ślubu jest błąd: 11/22 czerwca. Data następnego aktu jest prawidłowa 11/23 czerwca.
Jeżeli założymy że pierwsza data (wg kalendarz juliańskiego) jest prawdziwa to druga (wg kalendarza gregoriańskiego) powinna być 23. Przydałby się akt poprzedni by to sprawdzić i ewentualnie potwierdzić.
Imię pana młodego to Wawrzyniec (Wawrzeniec) ale nazwisko Krukowski coś mi nie pasuje.
Krukowski po rosyjsku to „Круковский” a odczytałem „Крысковский” (Kryskowski), nie ma drugiej dłuższej litery ”y” po „p”.
Pan młody w wieku lat dwadzieścia pięć ? (nieostre), syn Pawła i Brygidy z d. Swajbisz ? (nieczytelne), urodzony w parafii Krępa, zamieszkały we wsi Anusin parafi Lipsko,
panna młoda Marianna Lelonek, lat 17 córka Szymona i Ludwiki z domu Zabierska urodzona i zamieszkała w Ciepielowie .
Za to co odczytałem, nie daję żadnej gwarancji. Może znajdzie się ktoś kto to zweryfikuje.
Pozdrawiam i życzę sukcesów
K.Z.
Tłumaczenie tego aktu, zamieszczone 5 .08. przeze mnie na Forum Genealogicznym w odpowiedzi Sandrze, wygląda następująco.
Ślub w mieście Ciepielów dnia 11/22 czerwca 1869r. o godzinie dziewiątej.
Świadkowie Piotr Nowakowski lat 49 i Franciszek Ścibisz lat 59 obaj mieszkańcy miasta Lipsko.
Pan Młody Wawrzyniec KRZEKOWSKI kawaler, rolnik, lat 25, mieszkaniec Lipska, syn Pawła i Brygidy z domu Ścibisz, urodzony w parafii Krempa, mieszkający we wsi Łn.... (Anusin ?) parafii Lipsko przy rodzicach.
Panna Młoda Marianna LELONEK panna, lat 17, córka Szymona i nieżyjącej (?) Ludwiki z Zaborskich, rolników, urodzona i mieszkająca w Ciepielowie.
Zapowiedzi w kościołach parafialnych w Ciepielowie i Krempie 31 maja, 6 i 13 czerwca 1869 r.
Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawierali między sobą umowy przedślubnej. Pozwolenie na ślub rodzice młodej udzielili słownie. Ślubu udzielił Ks. Antoni Bietkowski Proboszcz Ciepielowskiej Parafii. Akt ten nowożeńcom i świadkom, niepiśmiennym, przeczytano nami tylko podpisano.
Ks. Antoni Bietkowski Urzędnik Stanu Cywilnego
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_V/295 Lipsko
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... XV_cz.1/44 Anusin
Słaba jakość zdjęcia aktu więc tylko tyle udało mi się z niego odczytać.
Pozdrawiam
Bogusław
Ślub w mieście Ciepielów dnia 11/22 czerwca 1869r. o godzinie dziewiątej.
Świadkowie Piotr Nowakowski lat 49 i Franciszek Ścibisz lat 59 obaj mieszkańcy miasta Lipsko.
Pan Młody Wawrzyniec KRZEKOWSKI kawaler, rolnik, lat 25, mieszkaniec Lipska, syn Pawła i Brygidy z domu Ścibisz, urodzony w parafii Krempa, mieszkający we wsi Łn.... (Anusin ?) parafii Lipsko przy rodzicach.
Panna Młoda Marianna LELONEK panna, lat 17, córka Szymona i nieżyjącej (?) Ludwiki z Zaborskich, rolników, urodzona i mieszkająca w Ciepielowie.
Zapowiedzi w kościołach parafialnych w Ciepielowie i Krempie 31 maja, 6 i 13 czerwca 1869 r.
Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawierali między sobą umowy przedślubnej. Pozwolenie na ślub rodzice młodej udzielili słownie. Ślubu udzielił Ks. Antoni Bietkowski Proboszcz Ciepielowskiej Parafii. Akt ten nowożeńcom i świadkom, niepiśmiennym, przeczytano nami tylko podpisano.
Ks. Antoni Bietkowski Urzędnik Stanu Cywilnego
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_V/295 Lipsko
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... XV_cz.1/44 Anusin
Słaba jakość zdjęcia aktu więc tylko tyle udało mi się z niego odczytać.
Pozdrawiam
Bogusław
- genealog1981

Ur. Waclawa Brudzinska, Warszawa sw. Trojcy 1892 OK
Witam Wszystkich serdecznie,
Znalazlem akt chrzty siostry mojej prababci. Zwracam sie z prosba o przetlumaczenie mi tego aktu.
Akt chrztu Waclawy Brudzinskiej. Rodzice: Edward Brudzinski i Konstancja Weronika Olczak
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 118&y=2884
rok: 1892
numer aktu: 872
scan: 871-874
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Sandro
Znalazlem akt chrzty siostry mojej prababci. Zwracam sie z prosba o przetlumaczenie mi tego aktu.
Akt chrztu Waclawy Brudzinskiej. Rodzice: Edward Brudzinski i Konstancja Weronika Olczak
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 118&y=2884
rok: 1892
numer aktu: 872
scan: 871-874
Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Sandro
Ostatnio zmieniony wt 16 paź 2018, 00:16 przez genealog1981, łącznie zmieniany 3 razy.
- genealog1981

Prisma o przetlumaczenie
Czy mozna poprosic o przeltumaczenie kilka osob w jednym temacie?
Pozdrawiam,
Sandro
Pozdrawiam,
Sandro
Nie.
Jeden post - jeden akt.
Nie zawsze Tłumacz-wolontariusz ma czas na tłumaczenie kilku dokumentów.
Po otrzymaniu tłumaczenia możesz w tym samym temacie dodać post z prośbą o tłumaczenie następnego dokumentu.
Jeden post - jeden akt.
Nie zawsze Tłumacz-wolontariusz ma czas na tłumaczenie kilku dokumentów.
Po otrzymaniu tłumaczenia możesz w tym samym temacie dodać post z prośbą o tłumaczenie następnego dokumentu.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
- genealog1981

Akt urodzenia- Eugenia Brudzinska 142 z 1900 Warszawa-OK
Witam Wszystkich,
Zwracam sie z prosba o przetlumaczenie mi tego aktu.
Akt chrztu Eugenii Brudzinskiej
rok 1900, akt 142. Parafia Warszawa narodzenie najswietszej Marii Panny na Leszno
rodzice Edward BRudzinski i Konstancja Weronika Olczak
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 899&y=2144
Z gory dziekuje,
Sandro
P.S mysle ze dobrze napisalem te wiadomosc. Wszystkie dane jakie mi znane dolaczylem.
Zwracam sie z prosba o przetlumaczenie mi tego aktu.
Akt chrztu Eugenii Brudzinskiej
rok 1900, akt 142. Parafia Warszawa narodzenie najswietszej Marii Panny na Leszno
rodzice Edward BRudzinski i Konstancja Weronika Olczak
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 899&y=2144
Z gory dziekuje,
Sandro
P.S mysle ze dobrze napisalem te wiadomosc. Wszystkie dane jakie mi znane dolaczylem.
Ostatnio zmieniony ndz 26 sie 2018, 13:15 przez genealog1981, łącznie zmieniany 1 raz.
- genealog1981

Akt urodzenia- Warszawa nr 372 z 1901 Marianna Brudzinska-OK
Dobry wieczor,
Bardzo bym prosil o pomoc w przetlumaczeniu nastepujacego aktu.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 539&y=1754
Akt chrztu Marianny Konstancji Brudzinskiej
numer aktu 372 z 1901 roku
Parafia: Narodzenie najSwietszej Marii Panny- Warszawa- Leszno
Pozdrawiam i z gory dziekuje,
Sandro
Bardzo bym prosil o pomoc w przetlumaczeniu nastepujacego aktu.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 539&y=1754
Akt chrztu Marianny Konstancji Brudzinskiej
numer aktu 372 z 1901 roku
Parafia: Narodzenie najSwietszej Marii Panny- Warszawa- Leszno
Pozdrawiam i z gory dziekuje,
Sandro
Ostatnio zmieniony ndz 21 paź 2018, 13:12 przez genealog1981, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Sroczyński_Krzysztof

Akt urodzenia- Eugenia Brudzinska 142 z 1900 Warszawa
142. Działo się w Warszawie w Parafii Przenajświętszej Bogurodzicy w 9/21 dzień stycznia 1900 roku o 5-tej po południu.
Stawił się Edward Brudziński kapelusznik 34 l. zamieszkały w Warszawie przy ulicy ...nej (nie jestem znawcą starej Warszawy i nie wiem jaka to ulica , kawałek jest niewidoczny) pod numerem 85 w obecności Wojciecha Olczak i Jana Budzkiego kowali pełnoletnich zamieszkałych w Warszawie i okazał Nam dziecię płci żeńskiej oświadczając że urodziło się ono w Warszawie pod wyżej wspomnianym numerem 21.12 zeszłego roku /2.01 tego roku o 5-tej rano od jego prawowitej małżonki Konstancji z domu Olszak 32 l. Dziecięciu temu na chrzcie świętym dopełnionym w dniu dzisiejszym księdzem Józefem Jamiołkowskim dano imię Eugenia a chrzestnymi jego byli Wacław Olczak i Juliana Olczak. Akt ten stawającym niepiśmiennym przeczytano , Nami tylko podpisano.
Za Proboszcza Ks. F.Sobolewski
PS. Nazwisko jest zapisywane tak jak przedstawiłem - raz Olczak a innym razem Olszak (to nie moje "kwiatki" , tak jest zapisane)
Stawił się Edward Brudziński kapelusznik 34 l. zamieszkały w Warszawie przy ulicy ...nej (nie jestem znawcą starej Warszawy i nie wiem jaka to ulica , kawałek jest niewidoczny) pod numerem 85 w obecności Wojciecha Olczak i Jana Budzkiego kowali pełnoletnich zamieszkałych w Warszawie i okazał Nam dziecię płci żeńskiej oświadczając że urodziło się ono w Warszawie pod wyżej wspomnianym numerem 21.12 zeszłego roku /2.01 tego roku o 5-tej rano od jego prawowitej małżonki Konstancji z domu Olszak 32 l. Dziecięciu temu na chrzcie świętym dopełnionym w dniu dzisiejszym księdzem Józefem Jamiołkowskim dano imię Eugenia a chrzestnymi jego byli Wacław Olczak i Juliana Olczak. Akt ten stawającym niepiśmiennym przeczytano , Nami tylko podpisano.
Za Proboszcza Ks. F.Sobolewski
PS. Nazwisko jest zapisywane tak jak przedstawiłem - raz Olczak a innym razem Olszak (to nie moje "kwiatki" , tak jest zapisane)
Krzysztof