Akt ur. 1892 Warszawa św. Krzyż Tomasz Szymon Tarnowicz OK

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Akt ur. 1892 Warszawa św. Krzyż Tomasz Szymon Tarnowicz OK

Post autor: olmek »

Proszę o tłumaczenie daty urodzenia i świadków aktu

1893 nr. 28 Tomasz Szymon Tarnowicz
ojciec: Aleksander Tarnowicz
matka: Zofia Grochowska
Warszawa św. Krzyż

link do metryki: https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 069&zoom=1

Dziękuję
Ostatnio zmieniony pn 03 lis 2025, 09:34 przez olmek, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Akt ur. 1892 Warszawa św. Krzyż Tomasz Szymon Tarnowicz

Post autor: Kamiński_Janusz »

Stanisław Knoffel i Kazimierz Szatkowski.
data: 18/30 października 1892 roku, o godzinie 8 rano
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

No właśnie nie mogę tego zrozumieć. Po nazwie ulicy Zgoda jest "октября восемнадцатого тридцат....ого д.."

To którego dnia on się urodził? .
Pozdrawiam
Jacek

Felix Grochowski ur. ~ 1740 (gdzie?) - zm. 1806 w Gnieźnie. Napisz do mnie gdy gdziekolwiek zobaczysz wpis o Felixie Grochowskim przed 1773 rokiem.
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

To jest zapis daty używany w Królestwie Polskim w zaborze rosyjskim
kalendarz juliański/ kalendarz gregoriański, czyli faktyczną data urodzenia jest tutaj 30 października 1892
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
Awatar użytkownika
olmek

Sympatyk

Zupełnie o tym nie pomyślałem, tym bardziej, że ostatnio przeszukiwałem w podobnych latach okolice Międzyrzeca Podlaskiego i tam był tylko gregoriański zapis. Teraz sobie przypominam, że zetknąłem się z ta formą. Dziękuję
Pozdrawiam
Jacek

Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Jeżeli w aktach stanu cywilnego w latach od 1830-tych do 1918 znajduje się tylko jedna data to jest to raczej data zapisana według starego stylu, czyli wg kalendarza juliańskiego. Oznacza to też, że podając tę jedną datę bez wyjaśnienia komplikacji wynikających z funkcjonowania w różnych czasach różnych kalendarzy (czyli bez adnotacji: "nowego stylu"), daty podawane mogą nie być ze sobą spójne. Mogą też być błędnie odczytywane jako zgodne z obowiązującym dziś kalendarzem.
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”