Jak sprawdzić czy to ta sama osoba?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Iwona.C

Sympatyk
Podziękował: 6 times

Jak sprawdzić czy to ta sama osoba?

Post autor: Iwona.C »

Jak sprawdzić czy nazwisko Stelmańska Józefa występujące w parze z Franciszkiem, a później z Ignacym, dotyczy tej samej osoby. Bo nie wygląda mi to na zbieżność nazwisk.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Pozdrawiam.
Iwona
Jan.Pacek

Nieaktywny
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 64 times

Re: Jak sprawdzić czy to ta sama osoba?

Post autor: Jan.Pacek »

Iwona.C pisze: czw 26 lut 2026, 18:43 Jak sprawdzić czy nazwisko Stelmańska Józefa występujące w parze z Franciszkiem, a później z Ignacym, dotyczy tej samej osoby. Bo nie wygląda mi to na zbieżność nazwisk.
Bardzo prosta odpowiedź.
Na tym samym linku klikasz na śluby i tam jako pierwszy jest ślub Ignacego z Józefą Stelmańską.
Józefa jest panną a nie wdową...
Jan
Iwona.C

Sympatyk
Podziękował: 6 times

Post autor: Iwona.C »

Owszem,ale w tym samym linku są śluby tak jakby jej dzieci, bo jest jej nazwisko ale ojcem jest Franciszek Szwejcer (dzieci maja nazwisko Szwejcer). Pózniej Józefa Stelmańska z Ignacym Wojciechowskim mają syna Romana Wojciechowskiego. I stąd moje pytanie czy Stelmańska z Franciszkiem Szwejcerem to ta sama osoba z Ignacym Wojciechowskim (z Franciszkiem mogła mieć dzieci bez ślubu)
Pozdrawiam.
Iwona
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 4 times
Otrzymał podziękowania: 309 times

Post autor: Marek70 »

To są dwie różne osoby.
Józefa do Wojciechowskiego urodziła się w 1883 w Warszawie (rodzice: Marian i Marianna zd. Hecolt).
Józefa od Szwejcera urodziła się około roku 1866.
Pozdrawiam
Marek

"O dziękowaniu" viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." viewtopic.php?t=12392
Jan.Pacek

Nieaktywny
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 64 times

Post autor: Jan.Pacek »

Iwona.C pisze: pt 27 lut 2026, 10:22 Owszem,ale w tym samym linku są śluby tak jakby jej dzieci, bo jest jej nazwisko ale ojcem jest Franciszek Szwejcer (dzieci maja nazwisko Szwejcer). Pózniej Józefa Stelmańska z Ignacym Wojciechowskim mają syna Romana Wojciechowskiego. I stąd moje pytanie czy Stelmańska z Franciszkiem Szwejcerem to ta sama osoba z Ignacym Wojciechowskim (z Franciszkiem mogła mieć dzieci bez ślubu)
Jeśli miałaby dzieci bez ślubu, to dzieci by nosiły jej nazwisko.
To są dwie różne osoby.
Jan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”