Ustalenie pokrewieństwa

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Nikoska

Ustalenie pokrewieństwa

Post autor: Nikoska »

Dzień dobry,
mam pewien dylemat. Zacząłem amatorsko tworzyć swoje drzewo genealogiczne i szukam, dopasowuję informacje najlepiej, jak umiem. Trafiłem jednak na coś, co mnie zatrzymało.
Posiadam akt urodzenia mojej prababci. Jeśli dobrze wszystko odczytałem, to wynika z niego, że:
matką była Maria Biskup — to zgadza się z tym, co przekazała mi babcia,
była ona prawdopodobnie niezamężna, o ile dobrze to rozumiem,
narodziny zgłosił Bernhard(?) Biskup — i tu właśnie mam wątpliwość, czy był on ojcem, bratem, czy może dziadkiem.
Szukałem dalej w FamilySearch (https://www.familysearch.org/en/tree/pe ... s/P9HJ-VGR) i GEDBAS (https://gedbas.genealogy.net/person/show/148871) i trafiłem na Bernharda Biskupa i Agnes Cygan/Cygon, którzy mieli 8 dzieci. Wśród nich widnieją zarówno Bernhard Biskup (czyli syn nazwany tak samo jak ojciec), jak i Maria Biskup.
Jeśli dobrze to wszystko składam, to najbardziej prawdopodobna wydaje mi się wersja, że syn Bernharda i Agnes, czyli Bernhard, mógł mieć córkę Marię Biskup. Inaczej mówiąc: chodziłoby o to, że w kolejnym pokoleniu pojawia się znowu Maria Biskup.
Zakładanie, że Bernhard Biskup z aktu urodzenia był bratem Marii Biskup, wydaje mi się mało prawdopodobne, bo wtedy ta Maria musiałaby urodzić dziecko w bardzo późnym wieku.
I teraz moje pytanie: czy dobrze rozumuję, że najbardziej prawdopodobny jest taki układ, że syn Bernharda i Agnes, czyli Bernhard, mógł mieć córkę Marię Biskup? Czy w ogóle źle się za to zabrałem?

Obrazek

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
JoannaSz123

Sympatyk
Podziękował: 5 times

Re: Ustalenie pokrewieństwa

Post autor: JoannaSz123 »

Na początek warto poprosić o przetłumaczenie tego aktu jeśli są wątpliwości kto jest kim.
Pozdrawiam, Joanna.
Nikoska

JoannaSz123 pisze: śr 01 kwie 2026, 16:54 Na początek warto poprosić o przetłumaczenie tego aktu jeśli są wątpliwości kto jest kim.
Zrobiłem tak, jak mi Pani poleciła. Pozostaje czekać :)

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Moderator
---------------
Nikolas :)
PawelKoss

Sympatyk
Podziękował: 6 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: PawelKoss »

Przy tak skromnej wiedzy, jaka jest dostępna z dokumentu, niewiele się wyciągnie.
Wiesz, że jakaś Maria Biskup urodziła dziecko w 1925 roku.
Wiesz, że Bernhard Biskup, robotnik kolejowy zaświadczył o tym.

To mógł być wspomniany Bernhard, syn Bernharda - wujek lub stryjek Marii, mógł być syn tegoż Bernharda, też Bernhard lub syn Johanna lub Josepha, ewentualnie syn którejś z córek Bernharda seniora, jeśli nie wskazała ojca.
Ta sama sytuacja jest z Marią. Może być córką dowolnej z pokazanych w drzewie osób. Może być również wnuczką Josepha, który urodził się w 1853. Mógł mieć dziecko ok. 1873-5, więc jego dziecko mogło mieć dzieci na przełomie wieków.

Za mało danych.

Pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony śr 01 kwie 2026, 21:05 przez PawelKoss, łącznie zmieniany 1 raz.
Arturro

Sympatyk
Tytan
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Arturro »

Dobry wieczór,

Chcesz wiedzieć, kim dla Marii był zgłaszający narodzenie jej dziecka, czy chcesz poznać przodków Marii?

Skoro coś Ci Twoja babcia opowiada, to wypytaj, kiedy zmarła Maria - powinna ją pamiętać, gdyż to jej babcia. Znając datę (jeśli nie z pamięci, to np. z nagrobka) i miejsce śmierci, idź do byle jakiego USC i złóż wniosek o odpis aktu zgonu Marii. W akcie zgonu będą podani jej rodzice. Potem poszukaj aktu ich małżeństwa, itd.

Powodzenia,
Artur
Nikoska

Arturro pisze: śr 01 kwie 2026, 20:36 Dobry wieczór,

Chcesz wiedzieć, kim dla Marii był zgłaszający narodzenie jej dziecka, czy chcesz poznać przodków Marii?

Skoro coś Ci Twoja babcia opowiada, to wypytaj, kiedy zmarła Maria - powinna ją pamiętać, gdyż to jej babcia. Znając datę (jeśli nie z pamięci, to np. z nagrobka) i miejsce śmierci, idź do byle jakiego USC i złóż wniosek o odpis aktu zgonu Marii. W akcie zgonu będą podani jej rodzice. Potem poszukaj aktu ich małżeństwa, itd.

Powodzenia,
Artur
Chciałbym poznać przodków Marii (matki Anastazji) z przetłumaczonego aktu (viewtopic.php?t=131220), wnioskowałem że Bernhard to najprawdopodobniej ojciec, ale jak zostało już wspomniane wcześniej - wychodzi, że za mało informacji. Z informacji pozyskanych od babci wiem tyle, że pochowana jest na cmentarzu parafialnym w Kuniowie (woj. opolskie) i zmarła prawdopodobnie w wieku 1970. Zastanawiałem się czy nie udać się do miejscowego księdza, ale jeszcze nie miałem okazji w jakikolwiek sposób załatwiać fizycznych dokumentów stąd jeszcze nie wiem co, jak i gdzie się udać.

Moderator
---------------
Arturro

Sympatyk
Tytan
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Arturro »

Skup się na faktach, a nie na pasujących opcjach :)
Faktami są dokumenty.
Zacznij od aktu zgonu Twoje praprababci, Marii.
Ustal jeszcze fakty: czy Maria wyszła później za mąż (pod jakim nazwiskiem zmarła), gdzie zmarła (czy w domu, czy w szpitalu - gdyż akt zgonu wystawiano w USC właściwym dla miejsca zgonu, a nie dla miejsca zamieszkania). Mając te informacje, idź do najbliższego USC i złóż wniosek o odpis aktu zgonu. Tylko w ten sposób ustalisz jej rodziców. Inne metody będą obarczone błędami - typu zbieżność imienia i nazwiska (no, chyba, że wyszła za mąż, to wtedy akt małżeństwa będzie równie wartościowy).
Koszt takiego aktu zgonu to 22zł lub 33zł (w zależności, czy pełny, czy skrócony), no i jak zmarła gdzieś w innej części Polski, to takiego aktu nie dostaniesz od ręki, tylko będziesz musiał poczekać (o terminach Cię poinformują w USC).

Na terenach, których tyczą się Twoje poszukiwania, od 1874 roku istniały świeckie Urzędy Stanu Cywilnego - i właśnie w USC szukasz przodków. Przed datą 01.10.1874 dopiero szukasz w księgach wyznaniowych.

Powodzenia,
Artur
Nikoska

Arturro pisze: śr 01 kwie 2026, 21:33 Skup się na faktach, a nie na pasujących opcjach :)
Faktami są dokumenty.
Zacznij od aktu zgonu Twoje praprababci, Marii.
Ustal jeszcze fakty: czy Maria wyszła później za mąż (pod jakim nazwiskiem zmarła), gdzie zmarła (czy w domu, czy w szpitalu - gdyż akt zgonu wystawiano w USC właściwym dla miejsca zgonu, a nie dla miejsca zamieszkania). Mając te informacje, idź do najbliższego USC i złóż wniosek o odpis aktu zgonu. Tylko w ten sposób ustalisz jej rodziców. Inne metody będą obarczone błędami - typu zbieżność imienia i nazwiska (no, chyba, że wyszła za mąż, to wtedy akt małżeństwa będzie równie wartościowy).
Koszt takiego aktu zgonu to 22zł lub 33zł (w zależności, czy pełny, czy skrócony), no i jak zmarła gdzieś w innej części Polski, to takiego aktu nie dostaniesz od ręki, tylko będziesz musiał poczekać (o terminach Cię poinformują w USC).

Na terenach, których tyczą się Twoje poszukiwania, od 1874 roku istniały świeckie Urzędy Stanu Cywilnego - i właśnie w USC szukasz przodków. Przed datą 01.10.1874 dopiero szukasz w księgach wyznaniowych.

Powodzenia,
Artur
Dziękuję za porady, chciałem zrobić to internetowo dla swojego USC, ale niestety przy wypełnianiu wniosku wymagają ode mnie Miejsca urodzenia/zgonu oraz daty urodzenia/zgonu, który na chwile obecną nie mam, może uda mi się wyszukać coś jeszcze w starych rzeczach u babci.
---------------
puszek

Sympatyk
Podziękował: 9 times
Otrzymał podziękowania: 86 times

Post autor: puszek »

Może warto napisać do Archiwum Państwowego w Opolu?
https://opole.ap.gov.pl/kontakt/
Gromadzka książka meldunkowa gromady Kuniów t. I
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/16798463
Gromadzka książka meldunkowa gromady Kuniów t.2
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/16798462
Bożena
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Post autor: Krystyna.waw »

Napisałabym maila do USC do którego należy Kuniów.
Opisałabym dokładnie, na czym polega kłopot i bardzo prosisz o pomoc.
W małych miejscowościach urzędnicy mają trochę więcej czasu niż w metropoliach.
Sprawdzenie skorowidzów w księdze zmarłych koło 1970 roku +- 5 lat nie powinno być czasochłonne
Próbuj, może się uda
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
bielecki

Sympatyk
Podziękował: 7 times
Otrzymał podziękowania: 20 times

Post autor: bielecki »

Moje (oczywiście wybiórcze) doświadczenie jest takie, że w epoce 1950-1980 poza dużymi miastami, nie oczekiwałbym w USC skorowidzów.

Łukasz
Łukasz Bielecki
Nikoska

Udało mi się pozyskać kolejną dawkę wiedzy, z odkopanego starego aktu notarialnego udało mi się dowiedzieć, że
mama Anastazji, czyli Maria Biskup była córka Józefa i Agnieszki. Z aktu notarialnego wynikło jeszcze, że ma również brata Jana (ponieważ są podani Ci sami rodzice). Więc ta informacja pozwala mi bardziej kierować się w stronę tego że Bernhard był prawdopodobnie bratem, na pewno można wykluczyć że był to ojciec.
Moderator
---------------
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”