Prośba o pomoc w odczytaniu dwóch aktów z Łodzi (Łódź NMP) – badania genealogiczne z Brazylii

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

ldquintao
Podziękował: 1 time

Prośba o pomoc w odczytaniu dwóch aktów z Łodzi (Łódź NMP) – badania genealogiczne z Brazylii

Post autor: ldquintao »

Dzień dobry,

Nazywam się Leandro Quintão i mieszkam w Brazylii.

Od kilku miesięcy prowadzę badania genealogiczne mojej rodziny. Moi przodkowie osiedlili się w Porto Alegre (Brazylia) pod koniec XIX wieku. W rodzinie od pokoleń przekazywana jest tradycja, że pochodzili z Polski i że pierwotnym nazwiskiem mogło być Wesołowski, natomiast po przybyciu do Brazylii zaczęto używać nazwiska Fröhlich.

W brazylijskich dokumentach odnalazłem rodzinę João Fröhlich i Anna Schernatz, a podczas poszukiwań w bazie Geneteka natrafiłem na bardzo interesujące akty z parafii Łódź NMP.

Niestety dokumenty są zapisane po rosyjsku, odręcznym pismem z XIX wieku. Próbowałem odczytać je przy pomocy różnych narzędzi sztucznej inteligencji, ale każde z nich podało inną interpretację.

Czy ktoś z Państwa mógłby pomóc w odczytaniu tych dwóch aktów?

Interesuje mnie przede wszystkim potwierdzenie:

imion i nazwisk rodziców,
wieku rodziców,
dat,
świadków i rodziców chrzestnych,
oraz wszelkich innych informacji genealogicznych.
Akt 1

Akt małżeństwa nr 535 (23.11.1879)

Jan Wesołowski × Anna Szernac

Link:

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 34-535.jpg

Akt 2

Akt urodzenia nr 1924 (Łódź NMP)

Feliks Wesołowski – syn Jana Wesołowskiego i Anny Szernac

W bazie Geneteka akt został przypisany do roku 1881, jednak wydaje się, że księga pochodzi z 1884 roku.

Link:

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 3-1926.jpg

Jeżeli potrzebne będą skany w pełnej rozdzielczości, z przyjemnością je udostępnię.

Będę ogromnie wdzięczny za każdą pomoc.

Serdecznie dziękuję!

Leandro Quintão
Porto Alegre – Brazylia 🇧🇷
Marek70

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 4 times
Otrzymał podziękowania: 306 times

Re: Prośba o pomoc w odczytaniu dwóch aktów z Łodzi (Łódź NMP) – badania genealogiczne z Brazylii

Post autor: Marek70 »

Cześć Leandro,

Poniżej masz to co najważniejsze z tych dwóch aktów. Następnym razem prośby o tłumaczenie z języka rosyjskiego umieszczaj w tym podforum
viewforum.php?f=44&sid=d800cff634628c64e2a8cc2e6a378ed4

1. AM 535/1879
Łódź 23/11/1879 o 17:00,
Świadkowie: Emanuel Berger, Gustaw Lejdenfrost/Leidenfrost, pełnoletni tkacze z Łodzi,
Młody: Jan Wesołowski, lat 19, kawaler, wyrobnik, urodzony i zamieszkały w Łodzi pod nr 1154, syn zmarłego Michała i żyjącej jego żony Rozalii dd Niedziałkowska,
Młoda: Anna Szernatz, lat 17, panna przy rodzicach, urodzona i zamieszkała w Łodzi, córka Antoniego i jego żony Barbary dd Krebs.

2. AU 1924/1881
Łódź 22/10/1881 o 19:00,
Ojciec: Jan Wesołowski, litograf z Łodzi, lat 21,
Świadkowie: Szczepan Wesołowski tkacz, Stanisława Kucek wyrobnik, pełnoletni z Łodzi,
Dziecko: chłopczyk, ur. 20/10/1881 o 15:00 w Łodzi pod nr 1184,
Matka: Anna zd. Szernac, lat 20,
Imię na chrzcie: Feliks,
Chrzestni: Szczepan Wesołowski i Apolonia Jarosińska.
Pozdrawiam
Marek

"O dziękowaniu" viewtopic.php?t=112847
"Jak napisać prośbę o tłumaczenie..." viewtopic.php?t=12392
ldquintao

Re: Prośba o pomoc w odczytaniu dwóch aktów z Łodzi (Łódź NMP) – badania genealogiczne z Brazylii

Dziękuję bardzo za pomoc i za poświęcony czas!

Przepraszam, że umieściłem mój post w niewłaściwym dziale. Nie znałem jeszcze zasad forum. Następnym razem na pewno zamieszczę prośby o tłumaczenie z języka rosyjskiego we właściwym podforum.

Państwa pomoc jest dla mnie naprawdę bardzo cenna. Dzięki tym dokumentom udało mi się połączyć historię mojej rodziny z Polski i Brazylii po ponad 140 latach.

Jeszcze raz serdecznie dziękuję!

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 101 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Leandro,
Mozesz miec problem ze znalezieniem aktu malzenstwa skanu
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1859
metryka 107
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,23382,54
Michal Wesolowski, lat 26, urodzony Drużbin, syn Mateusza i Agnieszki z Mielczarkow, malzonkow Wesolowskich
zmarlych.
&
Rozalia Niedzialkowska, lat 24, urodzona w Jackowie (Jacków), corka Aleksego i Franciszki z Stokfiszow zmarlych,
malzonkow Niedzialkowskich.

Pozdrawiam
Grazyna
ldquintao

Dzień dobry Grażyna,

Bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc.

Dzięki Pani udało mi się poznać rodziców oraz dziadków Jana Wesołowskiego. To dla mnie niezwykle ważne odkrycie. Moja rodzina pochodzi z Brazylii i od wielu lat próbujemy odtworzyć historię naszych przodków. Pani pomoc była dla nas bezcenna.

Dziękuję również za wskazanie właściwego miejsca poszukiwań oraz za link do aktu małżeństwa Michała Wesołowskiego i Rozalii Niedziałkowskiej.

Jestem bardzo wdzięczny za życzliwość i pomoc.

Serdecznie pozdrawiam z Brazylii!

Leandro Quintão
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”