Wydarzyło się w Warszawie w parafii Wszystkich Świętych 17/30.01.1898r. o godz. 19.00. Ogłaszamy, że w obecności świadków: Józefa Stępki (?), dozorcy i Szczepana Witkowskiego, kowala, pełnoletnich, żyjących w Warszawie - tego czasu zawarte zostało religijne małżeństwo między Stanisławem Jagielińskim, kawalerem, szewcem, żołnierzem rezerwy, lat 26 mającym, urodzonym we wsi Wichradz grójeckiego powiatu, synem Jakuba i Teresy z domu Kącka, małżonków Jagielińskich, żyjącym w Warszawie przy ulicy Dzielnej 2369K w parafii Narodzenia NMP i Marianną Jędrzejewską, panną, kucharką, lat 31 mającą, urodzoną w Woli Pasikońskiej sochaczewskiego powiatu, córką Walentego i Ewy z domu Nowak, małżonków Jędrzejewskich, żyjącą w Warszawie przy ulicy Twardej w tutejszej parafii. Zawarcie małżeństwa poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w kościołach parafialnych: tutejszym i Narodzenia NMP w dniach: 04/16; 11/23 i 18/30.01 tego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli między sobą umowy ślubnej. Religijnego obrzędu ślubu dokonano księdzem Julianem Janik, tutejszym wikarym. Akt ten nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym przeczytano, nami podpisano.
Pięknie dziękuję aż łza w oku się zakręciła bo mam teraz potwierdzenie miejsca urodzin mojego pradziadka.
Jeżeli nie będzie to nadużyciem uprzejmości, bardzo bym prosiła o przetłumaczenie jeszcze jednego aktu
jest to akt 21 małżeństwa Szczepana Bąk i Katarzyny Jagielońskiej. Z tego co zrozumiałam rodzicami panny młodej byli Jakub i Teresa z Kąckich Jagielońscy a to by znaczyło, że panna młoda była siostrą mojego pradziadka.
Wydarzyło się w mieście Warka 18.02/02.03.1886r. o godz. 16.00. Ogłaszamy, że w obecności świadków: Jana Przybylskiego, lat 56 i Jana Przybylskiego, lat 37, obóch gospodarzy we wsi Wichradz żyjących - tego czasu zawarte zostało religijne małżeństwo między Szczepanem Bąkiem, kawalerem, lat 26 mającym, urlopowanym żołnierzem, przy matce we wsi Wichradz żyjącym, urodzonym w osadzie Ostrołęka, synem nieżyjącego Walentego i żyjącej Marianny z domu Przybylska, małżonków Bąków i Katarzyną Jagielońską, panną, lat 20 mającą, przy ojcu we wsi Wichradz żyjącą i tu urodzoną, córką Jakuba i nieżyjącej Teresy z domu Kącka, małżonków Jagielońskich, gospodarza we wsi Wichradz żyjącego. Zawarcie małżeństwa poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w kościele tutejszej parafii: 2,9,16/14,21,28 grudnia tego roku. Pozwolenie na zawarcie małżeństwa wyraził ojciec panny młodej słownie. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli między sobą umowy ślubnej. Religijnego obrzędu ślubu dokonano administratorem parafii Warka. Akt ten obecnym, wszystkim niepiśmiennym przeczytano, nami tylko podpisano.
Ks. Franciszek Szamonik (?)
Dwie uwagi:
Świadkowie noszą to samo imię i nazwisko
Zapowiedzi odbyły się roku przeszłego (ksiądz błędnie napisał, że tego roku)
Ogromne podziękowania Pani Alino. Teraz mam pewność, że Jakub i Teresa z d.Kącka Jagielińscy vel Jagielońscy to te same osoby i byli moimi prapradziadami.
Podziwiam Pani umiejętności tłumaczenia z jęz.rosyjskiego odręcznie pisanego tekstu.