Ogromna prośba o przetłumaczenie aktu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Ogromna prośba o przetłumaczenie aktu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f5a3e.html
Jest to aktu zgonu Wincentego Zdebia z parafii Prandocin z 1902 roku
Dzięki i pozdrawiam Przemek
Jest to aktu zgonu Wincentego Zdebia z parafii Prandocin z 1902 roku
Dzięki i pozdrawiam Przemek
- Jan.Ejzert

Witam
Przedstawiam moją wersję, niestety akt jest słabo czytelny i wiele mam wątpliwości. Może ktoś jeszcze sprawdzi i poprawi
Nr. 47. Prandocin.
Działo się we wsi Prandocin 1 / 14 czerwca 1902 roku o godz. 8 rano stawili się Łukasz Mazdran? 36 lat i Michał Hajdas? 55 lat, rolnicy koloniści mieszkańcy wsi Prandocin i oświadczyli, że tu we wsi Prandocin 30 maja / 12 czerwca tego roku, o godzinie 3 po południu umarł Wincenty Zdeb chłopski? robotnik, 82 letni syn Wojciecha i Elisewiety (Elżbiety) z domu Wolska małżonków Zdebów, urodzony i później? mieszkający we wsi Prandocin gminy Kacice. Zostawił po sobie owdowiałą żonę Mariannę z Szla......? i trzech synów. Po naocznym przekonaniu o zejściu Wincentego Zdebia, Akt ten obecnym świadkom przeczytano, a z uwagi na ich niepiśmienność Nami tylko podpisany.
Ks ....................
Przedstawiam moją wersję, niestety akt jest słabo czytelny i wiele mam wątpliwości. Może ktoś jeszcze sprawdzi i poprawi
Nr. 47. Prandocin.
Działo się we wsi Prandocin 1 / 14 czerwca 1902 roku o godz. 8 rano stawili się Łukasz Mazdran? 36 lat i Michał Hajdas? 55 lat, rolnicy koloniści mieszkańcy wsi Prandocin i oświadczyli, że tu we wsi Prandocin 30 maja / 12 czerwca tego roku, o godzinie 3 po południu umarł Wincenty Zdeb chłopski? robotnik, 82 letni syn Wojciecha i Elisewiety (Elżbiety) z domu Wolska małżonków Zdebów, urodzony i później? mieszkający we wsi Prandocin gminy Kacice. Zostawił po sobie owdowiałą żonę Mariannę z Szla......? i trzech synów. Po naocznym przekonaniu o zejściu Wincentego Zdebia, Akt ten obecnym świadkom przeczytano, a z uwagi na ich niepiśmienność Nami tylko podpisany.
Ks ....................
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
Dzięki serdecznie. Znam troszkę rosyjski i właśnie też miałem ogromne problemy z odczytaniem. Szczególnie zależało mi na rodzicach mojego przodka Wincentego. Nie domyśliłbym się że może chodzić o Elżbietę. Mam jeszcze drobną wątpliwość w jej nazwisku panieńskim czy chodzi nazwisko Wolski czy Wojna które o ile wiem powszednie występuje w parafii. Nazwisko panieńskie żony Wincentego to Szlachta
Dzięki serdecznie Przemek
Dzięki serdecznie Przemek
Ostatnio zmieniony ndz 08 kwie 2012, 06:34 przez Zubrzak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jan.Ejzert

Przemku,
ja też nie jestem pewien czy dobrze to przetłumaczyłem?
Nazwisko panieńskie może być tu również: Wasiek, Wasiak, Wolak, ale raczej Wojna mi nie pasuje. Tej Elżbiety również na 100% nie jestem pewien. Dlatego napisałem, że może ktoś jeszcze sprawdzi.
ja też nie jestem pewien czy dobrze to przetłumaczyłem?
Nazwisko panieńskie może być tu również: Wasiek, Wasiak, Wolak, ale raczej Wojna mi nie pasuje. Tej Elżbiety również na 100% nie jestem pewien. Dlatego napisałem, że może ktoś jeszcze sprawdzi.
Pozdrawiam,
Czarek
Czarek
- andrzej_debno

Witam
Parafia Prandocin od ok.1660 znajduje się w Archiwum Diecezjalnym w Kielcach . Odnośnie pytania o zakończenie , to zakończyliśmy do roku 1810 i przesłaliśmy do wprowadzenia . Akty są od roku 1810 , od ok. 1660 do 1810 tylko indeksy . Ewentualne pytania kieruj na maila domowego ,
Pozdrawiam
Jacek / atuin
Parafia Prandocin od ok.1660 znajduje się w Archiwum Diecezjalnym w Kielcach . Odnośnie pytania o zakończenie , to zakończyliśmy do roku 1810 i przesłaliśmy do wprowadzenia . Akty są od roku 1810 , od ok. 1660 do 1810 tylko indeksy . Ewentualne pytania kieruj na maila domowego ,
Pozdrawiam
Jacek / atuin