Witam serdecznie,
Gorąca prośba o przetłumaczenie dwóch dokumentów - aktów zgonów z języka rosyjskiego:
Emilii Radzikowskiej oraz Konstantego Radzikowskiego.
http://mozej.pl/webtrees/online/
oraz bezpośrednio do dokumentów:
Emili http://mozej.pl/webtrees/online/Akt%20Z ... %20lat.jpg
Konstantego http://mozej.pl/webtrees/online/Akt%20Z ... fonaty.jpg
Z góry dziękuje Wam za pomoc.
Pozdrawiam,
Piotr
Tłumaczenie aktów zgonów rodziny Radzikowskich ze wsi Husink
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Mozejko_Piotr

- Kontakt:
Akt zgonu nr 11.
Działo się w mieście Biała dn. 06/15 stycznia 1900 roku o godzinie jedenastej przed południem. Stawili się Bronisław Skwierczyński lat 28 i Józef Kamiński (?) lat 35 obaj gospodarze, żyjący we wsi Husinka i powiedzieli, że 01/03 stycznia bieżącego roku o godzinie siódmej rano zmarła we wsi Husinka Emilia Radzikowska lat 56, mężatka, córka Józefata i Marianny z Iwanowskich małżonków Radzikowskich. Pozostawiła po sobie owdowiałego męża Jana Radzikowskiego. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Emilii Radzikowskiej akt ten stawającym, niepiśmiennym przeczytany i podpisany został.
Akt zgonu nr 68
Działo się w mieście Biała 22 maja / 04 czerwca 1900 roku o godzinie piątej po południu. Stawili się Adolf Radzikowski lat 56 i Julian Radzikowski lat 65 liczący, obaj gospodarze żyjący we wsi Husinka i oznajmli, że 21 maja/03 czerwca bieżącego roku o godzinie dwunastej w południe zmarł we wsi Husinka Konstanty Radzikowski lat 64 mający, gospodarz,żonaty, syn Józefa i Urszuli małżonków Radzikowskich urodzony we wsi Radzików, parafia Zbuczyn. Pozostawił po sobie owdowiałą żonę Mariannę z Krasuskich. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Konstantego Radzikowskiego akt ten stawającym, niepiśmiennym przeczytany i podpisany został.
Przy nazwisku Józefa Kamińskiego postawiłam znak zapytania ponieważ znam dosyć dobrze historię Husinki i jej mieszkańców i póki co nie spotkałam sie w tej miejscowości z tym nazwiskiem.
Osobiście jestem spokrewniona z w/w Julianem Radzikowskim.
Pozdrawiam Ilona
Działo się w mieście Biała dn. 06/15 stycznia 1900 roku o godzinie jedenastej przed południem. Stawili się Bronisław Skwierczyński lat 28 i Józef Kamiński (?) lat 35 obaj gospodarze, żyjący we wsi Husinka i powiedzieli, że 01/03 stycznia bieżącego roku o godzinie siódmej rano zmarła we wsi Husinka Emilia Radzikowska lat 56, mężatka, córka Józefata i Marianny z Iwanowskich małżonków Radzikowskich. Pozostawiła po sobie owdowiałego męża Jana Radzikowskiego. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Emilii Radzikowskiej akt ten stawającym, niepiśmiennym przeczytany i podpisany został.
Akt zgonu nr 68
Działo się w mieście Biała 22 maja / 04 czerwca 1900 roku o godzinie piątej po południu. Stawili się Adolf Radzikowski lat 56 i Julian Radzikowski lat 65 liczący, obaj gospodarze żyjący we wsi Husinka i oznajmli, że 21 maja/03 czerwca bieżącego roku o godzinie dwunastej w południe zmarł we wsi Husinka Konstanty Radzikowski lat 64 mający, gospodarz,żonaty, syn Józefa i Urszuli małżonków Radzikowskich urodzony we wsi Radzików, parafia Zbuczyn. Pozostawił po sobie owdowiałą żonę Mariannę z Krasuskich. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Konstantego Radzikowskiego akt ten stawającym, niepiśmiennym przeczytany i podpisany został.
Przy nazwisku Józefa Kamińskiego postawiłam znak zapytania ponieważ znam dosyć dobrze historię Husinki i jej mieszkańców i póki co nie spotkałam sie w tej miejscowości z tym nazwiskiem.
Osobiście jestem spokrewniona z w/w Julianem Radzikowskim.
Pozdrawiam Ilona
Pozdrawiam Ilona
- Mozejko_Piotr

- Kontakt:
Pani Ilono, bardzo dziękuje za błyskawiczną pomoc. Niewiele wiem o historii Husinki (przeczytałem tyle informacji ile jest dostępnych w sieci)i natomiast domyślam się, że nigdy nie była to wieś o dużej liczbie mieszkańców, dlatego gdy trafiłem na w/w akty Radzikowskich z Husinki uznałem, że bardzo prawdopodobnym jest, iż mój przodek - prapradziadek Adam Tomasz Radzikowski jest spokrewniony z w/w. O Adamie Radzikowskim wiem tyle, że urodził się w 1874 r. Mieszkał w Husince (możliwe że również tam się urodził), miał żonę Filipinę z d. Nowosielska i był rolnikiem. Jedno z jego dzieci - mój pradziadek Julian Jerzy Radzikowski został ochrzczony w parafii w Wisznicy (parędziesiąt kilometrów na południe), natomiast na świat przyszedł we wsi Zapole (gm. Sosnówka, kilka kilometrów na płd-wsch. od Wisznicy).
Będę bardzo wdzięczny za jakieś informację lub uwagi o rodzinie Radzikowskich z tego regionu.
Będę bardzo wdzięczny za jakieś informację lub uwagi o rodzinie Radzikowskich z tego regionu.