Proszę o pomoc w odczytaniu i przetłumaczeniu podkreślonych na zielono wyrazów/zdań w ponizszych aktach:
Szczególnie zależy mi na imieniu ojca osoby zmarłej w akcie 13 oraz nazwiska matki - "Popieleckoj" to jest Popielec czy Popielecka?
W akcie 35 tez mam problem z imieniem świadka Własia? - co to za imię oraz nie jestem pewien czy "... Lawrientia" to ... Wawrzyńca czy może Laurencji (kobieta)?
"Prichod" to parafia czy powiat, bo Głuszczyzna nie należała do parafi Abramowice (lecz do parafi Czerniejów)ale mogła należeć do powiatu Abramowice (jeśli takowy istniał).
mam także problemy z rozszyfrowaniem czym się zajmowali "bohaterowie" aktów.
Oto "moje" tłumaczenia aktów.
Nr 13.
Działo się to w ... Milejowie, trzydziestego pierwszego stycznia (trzynastego lutego) tysiąc dziewięćset piątego roku, o jedenastej w dzień.
Stawili się: Sebastian Borowiec sześćdziesiąt jeden lat i Joanna Krzywicka trzydzieści jeden lat mający oboje ........ we wsi Jaszczowie,i oświadczyli że dwudziestego ósmego stycznia (dziewiątego lutego) bieżącego roku o trzeciej po południu umarł w folwarku Jaszczowie Szczepan Sieńczyk pięćdziesiąt trzy lata liczący, urodzony w folwarku Żuków w Krzczonowskim powiecie/parafi, zamieszkały na słuzbie w folwarku Jaszczowie, synem ... ... i Katarzyny z domu ?Popielec? małżeństwa Sieńczyków, zostawiająć owdowiałą żonę Antoninę Sieńczyk z domu Kwiecień.
Po naocznym przekonaniu sie o śmierci Szczepana Sieńczyka akt ten stawającym..........
Nr 35
Działo się to w ... Milejowie, czwartego (siedemnastego) listopada tysiąc dziewięćset pierwszego roku, o godzinie jedenastej.
Zaświadczamy, że w obecności świadków: ...(Własia) ... sześćdziesiat sześć lat i Wawrzyńca (Lawrientia) Fusiek trzydziesci siedem lat, obu robotników ... w folwarku Jaszczów ... w osadzie Piaski ... zawarto dzisjejszego dnia religijny zwiazek małżeński między Józefem Fusiek ... ... dwadzieścia jeden lat urodzonym we wsi Głuszczyzna powiat/parafia Abramowice, zamieszkałym na służbie w folwarku Jaszczów, synem ... Franciszka i Marianny z urodzenia Polak małżonków Fusiek, i Józefą Sieńczyk panną siedemnaście lat urodzoną we wsi Stryjno powiat/parafia Czestoborowice, córką Stanisława? i Antoniny z urodzenia Kwiecień małżonków Sieńczyk.
Zwiazek ten poprzedziły trzy zapowiedzi w tutejszym kościele parafialnym w dniach: dwudziestego pierwszego października (trzeciego listopada), dwudziestego ósmego października (dziesiatego listopada) i czwartego (siedemnastego) listopada bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawierali umowy przedślubnej.
............
Proszę o korektę
Z góry dziękuję.
Tomek Fusiek