Witam, dziś znalazłem dalsze dzieje moich przodków w postaci aktu urodzenia Józefa Krasieńko oraz aktu zgonu Franciszki Krasieńko z domu Snopkiewicz. Z relacji dwóch żyjących synów Józefa wiem, że Franciszka zmarła w czasie porodu. Chciałem się upewnić czy w tych aktach jest coś o tym wspomniane oraz kim byli Jan Nieborek i Władysław Nowakowski i ile mieli lat.
Dziękuje i pozdrawiam
Rafał Krasieńko
Prośba o tłumaczenie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Krasieńko_Rafał

Prośba o tłumaczenie
Ostatnio zmieniony czw 31 sty 2013, 07:35 przez Krasieńko_Rafał, łącznie zmieniany 1 raz.
Prośba o tłumaczenie
w roku 1908 w akcie zgonu świadek Jan Nieborek był zapisany jako домовладелец - gospodarz, właściciel domu, kamienicznik i był pełnoletnimkim byli Jan Nieborek i Władysław Nowakowski i ile mieli lat
natomiast w akcie urodzenia z tego samego roku obaj świadkowie Władysław Nowakowski i Jan Nieborek byli pełnoletni i obaj byli zapisani w nim jako поденщик – robotnik dniówkowy, wyrobnik a dodatkowo Władysław Nowakowski był восприемником - chrzestnym Józefa
Nie ma takiego bezpośredniego zapisu, ale porównując zapisy dwóch aktów wynika iż Franciszka urodziła swego syna Józefa 18 marca o godzinie 3 popołudniu, a zmarła tego samego dnia o godzinie 9 wieczorem czyli kilka godzin po porodzie.Z relacji dwóch żyjących synów wiem, że Franciszka zmarła w czasie porodu. Chciałem się upewnić czy w tych aktach jest coś o tym wspomniane
Krzysztof
-
Krasieńko_Rafał

Prośba o tłumaczenie
Dziękuję za dostarczenie nowych wiadomości.
Potwierdza się to, co mówili synowie Józefa.
Pozdrawiam Rafał
Potwierdza się to, co mówili synowie Józefa.
Pozdrawiam Rafał