prośba o przetłumaczenie aktów małżeństw

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
honorata

Sympatyk
Adept

prośba o przetłumaczenie aktów małżeństw

Post autor: honorata »

Poproszę bardzo o przetłumaczenie aktów ślubu Heleny Włoczkowskiej z Antonim Figurskim, który odbył się w 1900 r. ( akt nr 70) w Pułtusku
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =70-71.jpg
oraz aktu ślubu Józefy Prewęckiej z Wincentym Skrzydlak zawartego w Pułtusku w 1893 r. nr aktu 6
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =06-07.jpg
z góry bardzo dziękuję i przepraszam za moją pomyłkę w adresach teraz już są dobre
Ostatnio zmieniony wt 15 kwie 2014, 08:08 przez honorata, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
magda_eszet

Sympatyk

Post autor: magda_eszet »

Podane linki nie działają, pojawia się kmunikat, że nie można odnależć serwera.
Magda
Awatar użytkownika
honorata

Sympatyk
Adept

przepraszam już błąd naprawiłam. Linki nie działały bo zły adres zrobiłam. Jeszcze raz przepraszam i proszę o pomoc
Awatar użytkownika
qwer06

Sympatyk

Prośba o przetłumaczenie aktu małżeństwa

Post autor: qwer06 »

Bardzo zależy mi na przetłumaczeniu Aktu zawarcia małżeństwa pomiędzy Wincentym Zapolskim i Józefą Ejsmont (z domu Ejsmont). Ślub odbył się 17 listopada 1887roku.

https://plus.google.com/photos/10333392 ... 3698557015

Pozdrawiam - Krzysztof
Awatar użytkownika
magda_eszet

Sympatyk

akt 70, Warszawa i Pułtusk
- miasto Pułtusk, 1/14.11.1900r. o 5.00 po południu
- świadkowie - Władysław Bartosiewicz, kołodziej, mieszkający we wsi Olszak Nowy, 29 lat i Ignacy Figurski, właściciel Ławki, mieszkający w Pułtusku, 33 lata
- religijny związek małżeński między Antonim Figurskim, kawalerem, piekarzem, urodzonym we wsi Płocochowo(?) tutejszej parafii, synem Kacpra Figurskiego i zmarłej jego żony Ewy z Włoczkowskich, w Warszawie w parafii św. Antoniego mieszkającym, 27 lat i Heleną Włoczkowską, panną, urodzoną w Pułtusku tutejszej parfii, córką Walentego Włoczkowskiego i jego żony Antonii urodzonej Skrzyniak, w Pułtusku z rodzicami rolnikami mieszkającą, 17 lat.
- ślub poprzedziły 3 zapowiedzi opublikowane jednocześnie w Warszawie w parafii św. Antoniego i Parafialnym Kościele Kolegiaty Pułtuskiej w październiku 15, 22, 29/ 28.10, 4 i 11.11.bieżącego roku.
Pozwolenie rodziców panny młodej uczestniczących osobiście w ceremonii uzyskano słownie.
Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawierali umowy przedślubnej. Akt ten obecnym przy tym przeczytano, podpisany przez nas i pannę młodą, pozostali niepiśmienni.

Drugi akt później.
Pozdrawiam, Magda
Awatar użytkownika
honorata

Sympatyk
Adept

Dziękuję bardzo. Mamą Heleny jest Apolonia z domu Skrzydlak, a wieś Płocochowo należała do parafii Pułtusk. Naprawdę dzięki za pomoc. Teraz wiem że mojej babci brat pomylił swoją babcię z jej siostrą bo cały czas mi mówił że miała panieńskie Figurska a ja znalazłam że Włoczkowska i już wiem skąd ta pomyłka. Myślał że Helena była panną a nie mężatką. Wielkie dzięki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
magda_eszet

Sympatyk

Czasami udaje się wyjaśnić rodzinne zagadki i tajemnice :P

Przetłumaczyłam już drugi akt:
nr 6, Jeżewo
- 11/23.01.1893r., 4.00 po południu
- świadkowie - Walenty Włoczkowski, rolnik, mieszkający w Pułtusku, 51 lat i Jan Wyslicki(?), rolnik, mieszkający we wsi Kicicach (?), 30 lat
- zw. małż, między: Wincentym Skrzydlakiem, kawalerem, rolnikiem, urodzonym we wsi Jeżów tutejszej parafii, synem Pawła Skrzydlaka i jego zmarłej żony Rozalii urodzonej Gierek, tamże mieszkającym, 26 lat, z Józefą Prewęcką, panną, urodzoną we wsi Jeżów, córką Stanisława Prewęckiego, rolnika i jego żony Katarzyny urodzonej Chmiel, mieszkającą z rodzicami, 18 lat.
- 3 zapowiedzi w pułtuskim kościele parafialnym
- pozwolenie rodziców panny młodej, obecnych osobiście przy akcie ślubnym uzyskano słownie
- umowa przedślubna nie była zawarta
- uczestnicy niepiśmienni, akt podpisał tylko ksiądz

Kolejna zagadka wyjaśniona?
Pozdrawiam, Magda
Awatar użytkownika
qwer06

Sympatyk

Akt zawarcia małżeństwa

Przepraszam, omyłkowo wstawiłem tu swój post.
Awatar użytkownika
magda_eszet

Sympatyk

Akt zawarcia małżeństwa

Tak, chciałam nawet przetłumaczyć, ale nie wiem, jak wejść na tę stronę.

Magda
Awatar użytkownika
qwer06

Sympatyk

Akt zawarcia małżeństwa

Ja otwieram klikając w podany link
Awatar użytkownika
magda_eszet

Sympatyk

Akt zawarcia małżeństwa

A ja powinnam zalogować się do google+ . Nie mam tam konta, a nie chce mi się zakładać, żeby przetłumaczyć akt.
Awatar użytkownika
honorata

Sympatyk
Adept

Akt zawarcia małżeństwa

Tak dziękuję bardzo. Nawet mój bezpośredni przodek jest w tym akcie. A ta wieś to Kacice powiat Krasne. Wielkie dzięki. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
qwer06

Sympatyk

Akt zawarcia małżeństwa

Rozumiem, nie wiem jak mógłbym inaczej przesłać ten akt. W każdym razie dziękuję za gotowość pomocy.
Awatar użytkownika
honorata

Sympatyk
Adept

Akt zawarcia małżeństwa

Może Pan dać nowy temat i ktoś kto ma dostępne konto tam Panu pomoże. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”