Witam.
Moniko masz rację.
Faktycznie chciałem znależć coś czego nie ma. Teraz jeszcze raz siedzę nad wydrukiem tego aktu i faktycznie chodzi w tym fagmencie o imię i nazwisko świadka. W pozostałych aktach pisze np. kim był zgłaszający i jakiej "podwsi" lub sioła dotyczy wpis lub gdzie dana osoba się rodziła /np. przy aktach ślubu/. Ten dokument był pierwszym jaki trafił w moje ręce, no i napisany /nie chcąc ubliżać piszącemu/ strasznie niestarannie, a i mój wydruk jako pierwszy tez pozostawiał wiele do życzenia. Odczytałem błędnie i potem tego błędu się uparcie trzymałem, chociaż po przeczytaniu innych aktów powinienem wpaść na właściwy trop. Serdecznie dziękuję, za wyprostowanie mojego sposobu myślenia. Teraz po podpowiedzi, gdzie się "zacukałem", faktycznie odczytałem to co pisze, a nie to co chciałem znależć
Na prawdę bardzo dziękuję za pomoc.
Może potraficie mi jeszcze podpowiedzieć, czy gdzieś jest dostęp do starszych dokumentów dotyczących powiatów ciechanowskiego i mławskiego. /przed 1800/ poza poczekalnią . Do Mławy mam daleko / mieszkam Śląsku/ i chwilowo mogę korzystać jedynie z internetu /no i AP w Katowicach/.
Pozdrawiam
Andrzej [/quote]