Zwracam się z prośbą o przetłumaczenie aktu ślubu nr 10 z 1872r. parafii Dłutowo dot. Jana Wyrzykowskiego oraz Justyny Sobek.
Wygląda na to (chyba rozczytałem), że Jan był wdowcem po Franciszce z Sowów.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 4ee50.html
Pozdrawiam serdecznie,
Stanisław
Proszę o przetłumaczenie aktu ślubu
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
MonikaMaru

10. Dłutowo
1. Dłutowo 27.VIII./8.IX.1872 o 6-ej po poł.
2. Józef Kłosowski 41 lat i Józef Szostek, 47 lat mający, rolnicy z Dłutowa
3. JAN WYŻYKOWSKI, wdowiec po Franciszce z Sowów, owczarz z Dłutowa, urodzony w Garkowie (wieś Garkowo), s. Wojciecha i Antoniny z Kowalskich małż. Wyżykowskich, 35 lat mający
4. JUSTYNA SOBKO (Sobkówna) panna wyrobnica, zamieszkała w Dłutowie, urodzona w Księżym Dworze, c. Piotra i Anny Sobków, 24 lata mająca
5. trzy ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym 13/25.VIII.; 20.VIII./1.IX. i 27.VIII./8.IX.br
6. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Józef Gronczewski proboszcz
Pozdrawiam,
Monika
1. Dłutowo 27.VIII./8.IX.1872 o 6-ej po poł.
2. Józef Kłosowski 41 lat i Józef Szostek, 47 lat mający, rolnicy z Dłutowa
3. JAN WYŻYKOWSKI, wdowiec po Franciszce z Sowów, owczarz z Dłutowa, urodzony w Garkowie (wieś Garkowo), s. Wojciecha i Antoniny z Kowalskich małż. Wyżykowskich, 35 lat mający
4. JUSTYNA SOBKO (Sobkówna) panna wyrobnica, zamieszkała w Dłutowie, urodzona w Księżym Dworze, c. Piotra i Anny Sobków, 24 lata mająca
5. trzy ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym 13/25.VIII.; 20.VIII./1.IX. i 27.VIII./8.IX.br
6. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Józef Gronczewski proboszcz
Pozdrawiam,
Monika
Bardzo dziękuję Moniko za tłumaczenie.
Znajduje się tu wiele ważnych informacji, które niewątpliwie pomogą mi w dalszych poszukiwaniach.
Serdecznie pozdrawiam,
Stanisław
Znajduje się tu wiele ważnych informacji, które niewątpliwie pomogą mi w dalszych poszukiwaniach.
Serdecznie pozdrawiam,
Stanisław