Proszę o przetłumaczenie aktu ślubu nr 31 Andrzej Obel
Interesują mnie rodzice młodych oraz miejscowości zamieszkania i urodzenia, z góry dziękuję.
http://szukajwarchiwach.pl/35/1950/0/2. ... pHi6ovsg_Q
akt ślubu Andrzej Obel & Paulina Kurasińska - proszę o p
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
skorpion75

-
MonikaMaru

akt ślubu Andrzej Obel & Paulina Kurasińska - proszę o p
Ciekawy akt, w którym to wyraźnie zapisano fakt usynowienia, o co często pytają forumowicze.
31. Kraczewice
1. Wąwolnica 26.IX.1873
2. Jan Chyła 50 lat i Wojciech Górniak 40 lat mający
3. ANDRZEJ OBEL, włościanin, kawaler, urodzony i zamieszkały w Kierzu parafia bełżycka, s. Moniki z Kowalskich małżonków Żuchników, usynowiony przez Kacpra i Agnieszkę z Kowalskich małż. Obelów rolników z Kierza 23.X./4.XI.1871, 23 lata mający
4. PAULINA KURASIŃSKA, włościanka, panna, urodzona i zamieszkała przy matce z Kraczewicach, c. Barbary z Chyłów Kurasińskiej, żony włościanina przebywającego w wojsku carsko-ruskim Marcina Kurasińskiego, 18 lat mająca
5. trzy zapowiedzi
6. pozwolenie ustne matki jako osobistej opiekunki panny młodej
7. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Kasper Puszewski proboszcz
Z nie do końca jasnego zapisu o rodzicach panny młodej wygląda na to, że była córką sprzed małżeństwa matki z Marcinem. Akt urodzenia Pauliny wyjaśni.
Pozdrawiam,
Monika
31. Kraczewice
1. Wąwolnica 26.IX.1873
2. Jan Chyła 50 lat i Wojciech Górniak 40 lat mający
3. ANDRZEJ OBEL, włościanin, kawaler, urodzony i zamieszkały w Kierzu parafia bełżycka, s. Moniki z Kowalskich małżonków Żuchników, usynowiony przez Kacpra i Agnieszkę z Kowalskich małż. Obelów rolników z Kierza 23.X./4.XI.1871, 23 lata mający
4. PAULINA KURASIŃSKA, włościanka, panna, urodzona i zamieszkała przy matce z Kraczewicach, c. Barbary z Chyłów Kurasińskiej, żony włościanina przebywającego w wojsku carsko-ruskim Marcina Kurasińskiego, 18 lat mająca
5. trzy zapowiedzi
6. pozwolenie ustne matki jako osobistej opiekunki panny młodej
7. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Kasper Puszewski proboszcz
Z nie do końca jasnego zapisu o rodzicach panny młodej wygląda na to, że była córką sprzed małżeństwa matki z Marcinem. Akt urodzenia Pauliny wyjaśni.
Pozdrawiam,
Monika
-
skorpion75

Dziękuję za pomoc.
Paulinę u księdza zapisywała akuszerka, akt jest mi znany. W tym czasie prawdopodobnie ojciec już przebywał w wojsku carskim. Przekłamanie dotyczy jednak nazwiska Kurasińska, ponieważ znalazłem akt ślubu jej matki Barbary z Marcinem Karaś kilka lat przed jej narodzeniem.
Zaintrygowało mnie natomiast usynowienie Andrzeja. Czy możliwe jest, że wcześniej posiadał nazwisko Żuchnik?
Paulinę u księdza zapisywała akuszerka, akt jest mi znany. W tym czasie prawdopodobnie ojciec już przebywał w wojsku carskim. Przekłamanie dotyczy jednak nazwiska Kurasińska, ponieważ znalazłem akt ślubu jej matki Barbary z Marcinem Karaś kilka lat przed jej narodzeniem.
Zaintrygowało mnie natomiast usynowienie Andrzeja. Czy możliwe jest, że wcześniej posiadał nazwisko Żuchnik?
-
MonikaMaru

Może przy jego akcie urodzenia są jakieś dopiski? Trzeba zacząć od Żuchnika. Zauważ, że matka jego pochodziła z Kowalskich, a przybraną matką była Agnieszka też z Kowalskich. Może rodzice zmarli, a może było dużo dzieci, a siostra dzieci nie miała? Masz ciekawą historię do zbadania.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
-
skorpion75