Dzień dobry,
Mam gorącą prośbę o pomoc w tłumaczeniu dwóch aktów związanych z moimi przodkami.
Pierwszy z nich to akt ślubu:
1868 r., nr aktu: 13; Lipowczyce par. Kodrąb, Tomasz Zawisza (syn Wojciecha i Marianny z Mielczarków) i Magdalena Salińska (córka Jana i Małgorzaty z Niepsujów)
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Drugi z nich to akt urodzenia mojego pradziadka:
1868 r., nr aktu 82; Lipowczyce par. Kodrąb., Władysław Zawisza
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Nie zawracałbym głowy, bo do aktów dotarłem już jakiś czas temu i jako tako odczytałem ich sens, ale dzisiaj od mamy dowiedziałem się, że przypomniała sobie o opowieści rodzinnej, że jej dziadek Władysław był z nieprawego łoża - biologicznym ojcem miał być jakiś miejscowy szlachcic.
Ślub kilka tygodni przed narodzinami dziecka uprawdopodabnia tę historię, ale czy z ww. aktów wynika, że Magdalena była ciężarna w momencie ślubu albo, że Tomasz Zawisza zgłasza kilka tygodni później narodziny dziecka swojej żony, ale niekoniecznie swojego..
Z góry dziękuję za pomoc.
Rafał
Akt ślubu, Zawisza, Kodrąb 1868
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Rafał_Pawliński
-
MonikaMaru

Akt ślubu, Zawisza, Kodrąb 1868
Dzień dobry,
13. Lipowczyce
1. Kodrąb 26.VII.1868 o 11-ej rano
2. Franciszek Kotyszcz, 39 lat i Dominik Michalicki, 40 lat mający, włościanie z Lipowczyc
3. TOMASZ ZAWISZA, kawaler, 27 lat mający, urodzony w Klizinie, s. Wojciecha i Marianny z Milczarków, zamieszkały w Lipowczycach jako woźnica.
4. MAGDALENA SOLIŃSKA, panna, urodzona w Lipowczycach, c. Jana i Małgorzaty z Niepsujów, włościan z Lipowczyc, 19 lat mająca, zamieszkała przy rodzicach
5. trzy zapowiedzi
6. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Jan Dobiecki proboszcz
82. Lipowczyce
1. Kodrąb 4.VIII.1860 (ksiądz "zjadł" 8-kę, powinno być 1868) o 8-ej rano
2. Tomasz Zawisza, 26 lat mający, włościanin z Lipowczyc
3. Wojciech Tokarczyk, 27 lat i Dominik Michalski, 41 lat mający, włościanie z Lipowczyc
4. płci męskiej urodzone w Lipowczycach dzisiaj (4.VIII.br) o 7-ej rano
5. prawowita małż. Magdalena z Solińskich 21 lat
6. WŁADYSŁAW
7. Wojciech Tokarczyk i Joanna Niepsuj
Ochrzcił ks. Jan Dobiecki
Niczego więcej w aktach nie ma.
Pozdrawiam,
Monika
13. Lipowczyce
1. Kodrąb 26.VII.1868 o 11-ej rano
2. Franciszek Kotyszcz, 39 lat i Dominik Michalicki, 40 lat mający, włościanie z Lipowczyc
3. TOMASZ ZAWISZA, kawaler, 27 lat mający, urodzony w Klizinie, s. Wojciecha i Marianny z Milczarków, zamieszkały w Lipowczycach jako woźnica.
4. MAGDALENA SOLIŃSKA, panna, urodzona w Lipowczycach, c. Jana i Małgorzaty z Niepsujów, włościan z Lipowczyc, 19 lat mająca, zamieszkała przy rodzicach
5. trzy zapowiedzi
6. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Jan Dobiecki proboszcz
82. Lipowczyce
1. Kodrąb 4.VIII.1860 (ksiądz "zjadł" 8-kę, powinno być 1868) o 8-ej rano
2. Tomasz Zawisza, 26 lat mający, włościanin z Lipowczyc
3. Wojciech Tokarczyk, 27 lat i Dominik Michalski, 41 lat mający, włościanie z Lipowczyc
4. płci męskiej urodzone w Lipowczycach dzisiaj (4.VIII.br) o 7-ej rano
5. prawowita małż. Magdalena z Solińskich 21 lat
6. WŁADYSŁAW
7. Wojciech Tokarczyk i Joanna Niepsuj
Ochrzcił ks. Jan Dobiecki
Niczego więcej w aktach nie ma.
Pozdrawiam,
Monika