par. Joniec, Warszawa ...

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AndrzejP.

Sympatyk

par. Joniec, Warszawa ...

Post autor: AndrzejP. »

Witam,
ponieważ prośba moja "spadła" na kolejną stronę, a zdaję sobie sprawę, że nikt tam już nie zagląda, chciałbym jeszcze raz poprosić o przetłumaczenie chociaż fragmentów aktu ślubu moich pradziadków w części dot. ich miejsca i daty urodzenia oraz (o ile tam jest) danych ich rodziców.

Informacje te ułatwiły by mi dalsze poszukiwania.

Zdaję sobie sprawę, że charakter pisma na tym akcie jest słabo czytelny, ale wierzę w profesjonalizm osób tłumaczących na forum. :)

Oto link do aktu ślubu Konstantego Rościszewskiego i Franciszki Szumowskiej:
http://szukajwarchiwach.pl/72/1217/0/-/ ... D1og1dM4rQ
el_za

Sympatyk
Mistrz

prośba o przetłumaczenie choćby części aktu ślubu...

Post autor: el_za »

Konstanty Rościszewski, kawaler, stolarz, lat 24, urodzony w Złotorii, parafii Zaręby, pow. ostrowskim, Guberni Łomżyńskiej, dnia 07/ 19.III.1872r, syn Antoniego i Anny z Biedrzyckich(?), zamieszkały przy ul. Wolność nr 17 i 19 (2501/2).
Franciszka Szumowska, panna, wyrobnica, lat 24, urodzona w tutejszej parafii, nr aktu 586 z 1872r, córka Jana i Marianny z Jurczewskich, zamieszkał przy ul. Kaczej nr 6 (2508 A)

pozdrawiam Ela
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witam,

400. Warszawa
1. Parafia Nar. NMP 3/17.XI.1896 o 6-ej po poł.
2. Stanisław Ptaszyński, stolarz, 29 lat, zamieszkały ul. Mirowska 3 i Karol Kolenda stolarz, 29 lat, zam. ul. Waliców 13
3. KONSTANTY ROŚCISZEWSKI, kawaler, stolarz, 24 lata mający, urodzony w Złotorii parafia Zaręby, pow. ostrowski, gub. łomżyńska (7/19.III.1872) s. Antoniego i Anny z Biedrzyckich? małż. Rościszewskich, zamieszkały ul. Wolność 17/19 (2501/2)
4. FRANCISZKA SZUMOWSKA, panna, wyrobnica, 24 lata mająca, urodzona w tej parafii (nr akta 586 z 1872), c. Jana i Marianny z Jurczewskich małż. Szumowskich, zamieszkała ul. Kacza 6 (2508a)
5. trzy zapowiedzi
6. umowy przedślubnej nie zawarli

Pozdrawiam,
Monika
AndrzejP.

Sympatyk

Doprawdy jesteście wielkie!!! Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź, ale przede wszystkim za profesjonalizm!

Mam nadzieję, że uda mi się ruszyć teraz naprzód z moimi poszukiwaniami. :)

Pozdrawiam serdecznie

Andrzej
AndrzejP.

Sympatyk

Kochane Dobrodziejki! :)

W związku z rozwikłaniem poprzedniej zagadki dotyczącej mojego pradziadka - Konstantego Rościszewskiego (urodzonego w 1872 roku z ojca Antoniego i matki Anny z Biedrzyckich) zastanawia mnie fakt ślubu tych ostatnich w 1880 roku - akt nr 73:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=1383&y=0

po urodzinach kolejnego syna Wiktora w roku 1878 - akt nr 41
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1434&y=20

W tamtych czasach wydaje mi się to niemożliwe!

Gdybyście drogie Panie zechciały rzucić okiem na te dwa akty, bo nie wydaje mi się żeby była to tylko zbieżność nazwisk!

Pozdrawiam
Andrzej

P.s. Swoją drogą fascynująca jest ta wyprawa w przeszłość i odkrywanie spraw, o których zapewne moja babcia nie miała bladego pojęcia! :shock:
MonikaMaru

Sympatyk

Przypuszczalnie prowadzili już wspólne życie, bo dostali dyspensę od trzykrotnych zapowiedzi z warszawskiej kurii 22.I./3.II.1880 nr 428. Dziecka nie musieli uznawać przy ślubie, bo ojciec je uznał w akcie urodzenia.

Sprawdź, kiedy zmarła w Mikołówce (pow. warszawski ) jego pierwsza żona.

Pozdrawiam,
Monika
el_za

Sympatyk
Mistrz

Pierwsza żona zmarła w Mikołajówce, pow. warszawskim.

akt zgonu:

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =248&y=174

Ela
AndrzejP.

Sympatyk

Bardzo dziękuję!
Domyślam się, że pierwsza żona Antoniego, Józefa, mogła umrzeć przy porodzie Wiktora, którego akt urodzenia załączyłem (1878 r.) Tak więc Antoni, żeniąc się po raz drugi w 1880 roku miał dwóch synów - 8-letniego Konstantego (mojego pradziadka) i 2-letniego Wiktora.

Niestety nie znam w dalszym ciągu daty (choćby roku) oraz miejsca urodzenia Antoniego - mojego prapradziadka. Może jest na którymś z załączonych przeze mnie aktów...

Pozdrawiam obie Panie

Andrzej
MonikaMaru

Sympatyk

By choć trochę rozwiać wątpliwości, tłumaczę.

41. Szmulowizna
1. Praga 8/20.I.1878 o 6-ej po poł.
2. Antoni Rościszewski, 57 lat mający, wyrobnik ze Szmulowizny
3. Wiktor Dąbrowski, właściciel dóbr, 40 lat i Filip Dąbrowski, wyrobnik, 46 lat mający, obaj ze Szmulowizny
4. płci męskiej urodzone w Szmulowiźnie 1/13.I.br o 1-ej w nocy
5. prawowita małż. Anna z Biedrzyckich, 30 lat
6. WIKTOR
7. Wiktor Dąbrowski i Wiktoria Biedrzycka

31. Mikołajówka
1. Łomna 11/23.V.1878 o 4-ej po poł.
2. Jan Skrzypczyński, 40 lat i Stanisław Mamaj, 50 lat mający, rolnicy z Mikołajówki
3. w Mikołajówce wczoraj o 10-e wieczorem zmarła JÓZEFA ROŚCISZEWSKA, c. Marcelego i Antoniny z Ostrowskich 50 lat mająca, pozostawiła owdowiałego Antoniego Rościszewskiego

73. Warszawa-Praga
1. Praga 29.I./10.II.1880 o 11-ej rano
2. Marcin Korra, 60 lat, służący i Józef Dąbrowski, 25 lat mający, murarz, obaj z Pragi
3. ANTONI ROŚCISZEWSKI, wdowiec po Józefie z Ostrowskich zmarłej w Mikołajówce, woźnica, zamieszkały w Szmulowiźnie, urodzony w Brudnicy pow. mławski, 52 lata mający, s. zmarłych Filipa i Józefy z Młodzianowskich
4. ANNA BIEDRZYCKA, panna, służąca, zamieszkała w Szmulowiźnie, urodzona we wsi Cho... ? pow. makowski, 40 lat mająca, c. zmarłych Piotra i Józefy z Wiśniewskich
5. zwolnienie z trzykrotnych zapowiedzi przez warszawską kurię 22.I./3.II.1880 nr 428.
6. umowy przedślubnej nie zawarli

Nie mogę odczytać miejsca urodzenia Anny - wieś Cholety?

Brudnica
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/384

Pozdrawiam,
Monika
el_za

Sympatyk
Mistrz

A może chodzi o wieś Chełsty leżącą nieopodal Różana ?

Ela
AndrzejP.

Sympatyk

Drogie Panie,
od niedawna usiłuję rozwikłać dzieje tej gałęzi mojej rodziny i już natrafiłem na tak wielkie nieścisłości w odnalezionych aktach, które włos jeżą na głowie... :)

Może jest to normą, że przekłamania w tamtych czasach były na porządku dziennym? Czy pomagając innym poprzez tłumaczenie różnych aktów (urodzeń, ślubów) spotkałyście się aż z takimi nieścisłościami:

mój prapradziad Antoni Rościszewski 20.01.1878, mając 57 lat został ojcem Wiktora, a jego prawowitą małżonką była 30-letnia Anna z Biedrzyckich.

Z innego aktu wynika, że jego pierwszy syn Konstanty urodził się z tej samej matki w 1872 roku.

Jego pierwsza żona - Józefa umiera 23.05.1878 roku, a więc kiedy jego synowie z Anną Biedrzycką są już na świecie!

Na domiar w 1880 roku żeni się z Anną z Biedrzyckich, która ma już 40 lat, a więc przez dwa lata postarzała się o 8 lat, zaś on ma lat 52 i to znaczy że odmłodniał w tym czasie o lat 7!!! :D

Dochodzę do wniosku, że prapradziad mój był albo bigamistą, albo oszustem... :shock: :oops:
MonikaMaru

Sympatyk

Oj, zdarzało się, zdarzało. Druga żona mojego pra... zmarła w szpitalu jako wdowa wyrobnica. Dziwne, bo pra..dziadek biedakiem nie był. Co się naszukałam aktu zgonu męża zmarłej wdowy, a tu kilka miesięcy po jej śmierci nowy ślub. Podejrzewam, że porzucił ją dla innej kobiety. Cóż, tak się toczy życie....

Tu jest podobny do Twojego przypadku
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=#305588

Dobrze by było gdybyś odszukał akt ślubu z Józefą, a także zajrzał do alegat. Alegata z 1880 są w archiwum.
http://www.szukajwarchiwach.pl/72/163/0 ... bJednostki

Pozdrawiam,
Monika
AndrzejP.

Sympatyk

Wszystko zaczyna mi się układać w pewną całość i pokrywać z opowieściami rodzinnymi sprzed blisko 50.lat. :roll:

Otóż mój prapradziad Antoni Rościszewski, pochodzący z dobrej rodziny, ożenił się (być może dla posagu) z zamożną panną Józefą - nie wykluczone - też Rościszewską (muszę to jeszcze sprawdzić). Po latach małżeństwa, z powodu jego hulaszczego trybu życia Józefa odeszła od niego, zaś on związał się z młodszą od siebie o ponad 20 lat panną, która (jeszcze za życia prawowitej żony) urodziła mu troje dzieci. Po śmierci Józefy w 1878 roku, dwa lata później zalegalizował swój związek z Anną.

Ot i cała historia :(

Muszę pogrzebać jeszcze w archiwach i potwierdzić datę urodzenia Antoniego i jego drugiej żony (a mojej praprababci) Anny z Biedrzyckich! :)
AndrzejP.

Sympatyk

Bardzo proszę o choćby fragmentaryczne przetłumaczenie aktu ślubu (nr 298 z roku 1899) w części dotyczącej osoby Kazimiery Rościszewskiej. Może jest tam data i miejsce urodzenia oraz zamieszkania w dniu ślubu oraz dane jej rodziców.
Poniżej link do tego aktu:
http://szukajwarchiwach.pl/72/1217/0/-/ ... oSyMp0kZ1Q
MonikaMaru

Sympatyk

298. Warszawa
1. Parafia Nar.NMP 6/18.VII.1899 o 7-ej wieczorem
2. Julian Rogalski, szewc, 28 lat mający, zam. ul. Okopowa 46 i Leopold Wysiogórski szewc, 33 lata mający, zam. ul.Dzielna 80
3. GRZEGORZ ROGALSKI, kawaler, murarz, 23 lata mający, urodzony w Warszawie, s. Wiktora i Anny z Ruszkowskich małż. Rogalskich, zam ul. Dzielna 83 (2370)
4. KAZIMIERA ROŚCISZEWSKA, panna przy matce, 23 lata mająca, urodzona w Pradze, c. Antoniego i Anny z Biedrzyckich małż. Rościszewskich, zam. ul. Wolność 19 (2501/2)
6. trzy zapowiedzi
7. umowy przedślubnej nie zawarli

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”