Fragment aktu urodzenia z 1908 roku. Ryga.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Bardzo proszę o pomoc w tłumaczeniu/rozszyfrowaniu fragmentu aktu urodzenia z 1908 roku. Zależy mi zwłaszcza na tekście w polu "o rodzicach" nad tekstem (...) Казимира Юрьела Индана-Пыкна и Бенины Норвилло.
Akt numer 2586, strona 108.
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 33725.html
Aktualizacja:
Proszę jeszcze o pomoc w tłumaczeniu najważniejszego znaleziska (dzień wertowania na ślepo 1200 stron na raduraksti opłacił się)
Akt 237 to akt ślubu moich pradziadków - Kazimierz I n d a n - P y k n a i Benigna N o r w i ł ł o.
Niestety reszta tekstu wykracza poza moje siły. Literki cyrylicą dukam i owszem ale i tak nic nie rozumiem.
Bardzo proszę o pomoc w wydobyciu wszelkich istotnych informacji.
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 33736.html
strona 255, akt 237.
]
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Tomek
Akt numer 2586, strona 108.
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 33725.html
Aktualizacja:
Proszę jeszcze o pomoc w tłumaczeniu najważniejszego znaleziska (dzień wertowania na ślepo 1200 stron na raduraksti opłacił się)
Akt 237 to akt ślubu moich pradziadków - Kazimierz I n d a n - P y k n a i Benigna N o r w i ł ł o.
Niestety reszta tekstu wykracza poza moje siły. Literki cyrylicą dukam i owszem ale i tak nic nie rozumiem.
Bardzo proszę o pomoc w wydobyciu wszelkich istotnych informacji.
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 33736.html
strona 255, akt 237.
]
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Tomek
Ostatnio zmieniony pn 01 lut 2016, 23:41 przez Indan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

Witam,
2586.
syn włościan gub. witebskiej powiatu rzeżyckiego, gminy warklańskiej Kazimierza Jureła (s. Jury/Jerzego) Indana-Pykna i Benigny z Narwiłłów małż. ślubnych, urodzony 23.X.1908 w Rydze.
255. Indana-Pykna i Norwiłło
- 8.V.1905 w ryskim kościele filialnym św. Franciszka wikary ks. Antoni ......? po trzykrotnych zapowiedziach połączył węzłem małżeńskim
- włościanina warklańskiej gminy KAZIMIERZA INDANA-PYKNĘ, kawalera, 33 lata mającego ze szlachcianką BENIGNĄ NORWIŁŁĄ, panną, 22 lata mającą, parafian tutejszych
- syna Jury (Jerzego) i Barbary z Baumanów małż. Indanów-Pyknów z córką Ludwika i Eufrozyny z Pawłowskich małż. Norwiłłów w obecności świadków Kazimierza Baranowskiego i Feliksa Kuprena?
Pozdrawiam,
Monika
2586.
syn włościan gub. witebskiej powiatu rzeżyckiego, gminy warklańskiej Kazimierza Jureła (s. Jury/Jerzego) Indana-Pykna i Benigny z Narwiłłów małż. ślubnych, urodzony 23.X.1908 w Rydze.
255. Indana-Pykna i Norwiłło
- 8.V.1905 w ryskim kościele filialnym św. Franciszka wikary ks. Antoni ......? po trzykrotnych zapowiedziach połączył węzłem małżeńskim
- włościanina warklańskiej gminy KAZIMIERZA INDANA-PYKNĘ, kawalera, 33 lata mającego ze szlachcianką BENIGNĄ NORWIŁŁĄ, panną, 22 lata mającą, parafian tutejszych
- syna Jury (Jerzego) i Barbary z Baumanów małż. Indanów-Pyknów z córką Ludwika i Eufrozyny z Pawłowskich małż. Norwiłłów w obecności świadków Kazimierza Baranowskiego i Feliksa Kuprena?
Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony ndz 31 sty 2016, 17:45 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję, jest Pani Wielka. Od 6 lat czekam na powjawienie się na raduraksti rocznika 1913 (brat antoniego a mój dziadek). Na próżno. Na szczęście w międzyczasie odszukałem grób Antoniego, jego brata i tenże urodzony 1908, ślub pradziadków jak wyżej W końcu coś ruszy z miejsca w poszukiwaniach. Może być ciekawie, bo jak podejrzewałem mamy tu mezalians.
Czy mogła Panię przeoczyć jakieś kluczowe hasła do dalszych poszukiwań z aktu ślubu?
Bardzo proszę jeśli można o podanie nazwisk, imion rodziców oraz parafii poprawną cyrylicą.
Pozdrawiam
Tomasz
Czy mogła Panię przeoczyć jakieś kluczowe hasła do dalszych poszukiwań z aktu ślubu?
Bardzo proszę jeśli można o podanie nazwisk, imion rodziców oraz parafii poprawną cyrylicą.
Pozdrawiam
Tomasz
-
MonikaMaru

Pominęłam tylko nieistotne formułki. Informacje wszystkie są.
Z tymi dworianami różnie bywało. Włościanie bardzo często to dawna drobna szlachta pozbawiona majątków w ramach represji, albo mająca trudność z udokumentowaniem szlacheckiego pochodzenia z różnych powodów (utrata dokumentów itp.).
Czy Franciszek Indan-Pykna, polski matematyk, syn tych rodziców, to Twój przodek stryjeczny? Sama jestem ciekawa, jak poszukiwania udadzą się.
Рижский приход - parafia ryska
Бенигна Норвилло - Benigna Norwiłło
Людвик - Ludwik
Еврозина урожденная Павловской - Eufrozyna z d. Pawłowska
Юра - Jura/Jerzy
Варвара урожденная Бауманъ - Barbara z d. Bauman
Витебской губерни режицкого уезда варклянской волости - guberni witebskiej powiatu rzeżyckiego gminy warklańskiej
Pozdrawiam,
Monika
PS> Na forum zwracamy się po imieniu.
Z tymi dworianami różnie bywało. Włościanie bardzo często to dawna drobna szlachta pozbawiona majątków w ramach represji, albo mająca trudność z udokumentowaniem szlacheckiego pochodzenia z różnych powodów (utrata dokumentów itp.).
Czy Franciszek Indan-Pykna, polski matematyk, syn tych rodziców, to Twój przodek stryjeczny? Sama jestem ciekawa, jak poszukiwania udadzą się.
Рижский приход - parafia ryska
Бенигна Норвилло - Benigna Norwiłło
Людвик - Ludwik
Еврозина урожденная Павловской - Eufrozyna z d. Pawłowska
Юра - Jura/Jerzy
Варвара урожденная Бауманъ - Barbara z d. Bauman
Витебской губерни режицкого уезда варклянской волости - guberni witebskiej powiatu rzeżyckiego gminy warklańskiej
Pozdrawiam,
Monika
PS> Na forum zwracamy się po imieniu.
Franciszek to mój dziadek Moniko
Przed weekendem znałem jedynie imiona pradzadków + Antoni, który na szczęście załapał się jako przedostatni rocznik na raduraksti. Postęp jest. Zapewne teraz dalej utknę na tym nazwisku, bo w raduraksti tylko 2 mizerne księgi z Varakļāni z lat nic nie dających. Cóż drugi człon pozostanie zagadką jeszcze na jakiś czas.
Tomek.
Tomek.
-
MonikaMaru

Wydawało mi się, że Antoni.
Mam coś dla Ciebie. Nie dawały mi spokoju Warklany. Jeśli Kazimierz pochodził stamtąd, to muszą być ślady po Indanach.
Zajrzałam do ksiąg zgonów 1882-1905.
Znalazłam 6-cioro Indanów i 2-oje podejrzanych o nieco zmienionym nazwisku.
Spieszę się, więc na razie nie podaję bliższych informacji. Może zresztą znane są Ci te akta.
Pozdrawiam,
Monika
Mam coś dla Ciebie. Nie dawały mi spokoju Warklany. Jeśli Kazimierz pochodził stamtąd, to muszą być ślady po Indanach.
Zajrzałam do ksiąg zgonów 1882-1905.
Znalazłam 6-cioro Indanów i 2-oje podejrzanych o nieco zmienionym nazwisku.
Spieszę się, więc na razie nie podaję bliższych informacji. Może zresztą znane są Ci te akta.
Pozdrawiam,
Monika
Twoje tłumaczenie otworzyło dopiero nieznaną mi drogę. jedynie zerknąłem że z dostępnością ksiąg licho.
Ja spojrzałem jedynie na lata, że nijakie do poszukiwań wstecz, gdyż urodzenia nijak, trzeba 1872 a zgon Kazimierza ponoć w Wilnie (stara rossa).
U mnie problem z "czytaniem szlaczków robaczków" - akt cyrylicą jest taki, że szukam metodą wykluczeń - ma być nie za długie nazwisku na literę "U", bez ogonków itd.
Cud, że znalazłem poprzednie 2 akty....
... Już zamawiam kuriera z czekoladkami do B-B...
Pozdrawiam
Tomek
Ja spojrzałem jedynie na lata, że nijakie do poszukiwań wstecz, gdyż urodzenia nijak, trzeba 1872 a zgon Kazimierza ponoć w Wilnie (stara rossa).
U mnie problem z "czytaniem szlaczków robaczków" - akt cyrylicą jest taki, że szukam metodą wykluczeń - ma być nie za długie nazwisku na literę "U", bez ogonków itd.
... Już zamawiam kuriera z czekoladkami do B-B...
Pozdrawiam
Tomek
-
MonikaMaru

Kiedy otworzyłam zgony w Warklanach zaraz trafiłam na dwoje dzieci Jury Indana. Matka tylko inna. Może Barbara zmarła i drugi raz ożenił się.
1. [jpg5] 1882 a. 7 - Madala c. Jury i Agaty Indanów, szkarlatyna, 3 lata
2. [jpg5] 1882 a. 8 - Matylda c. j.w. 8 lat
3. [99] 1889 a. 113 - Stanisław Indan, s. Jana, 50 lat, od gorączki, pozostawił: żona Onna/Anna, 2 synów i 2 córki, wieś Asniny
4. [196] 1896 a.15 - Antoni Indan, s. włościan, 64 lata, zapalenie płuc, pozostawił: żona Adela, syn Antoni, wieś Bokany
5. [200] 1897 a. 69 - Bonifacy, s. Antoniego i Antoniny Indanów, 1 rok, ospa, wieś Bokany?
6. [296] 1905 a.23 - Alojzy s. Stanisława i Zuzanny Indanów, 1,5 roku, ze słabości (nie znalazłam aktu urodzenia), wieś Asniny
7. [71] a.40 - Ewa żona Ładusja Judana, 53 lat, syn i 2 córki, wieś Asniny
W księgach urodzeń w Warklanach
1. [64] 1903 a.177 - Jan s. Antoniego i Antoniny z Taukulów?, wieś Bokonie/Bokany - na marg. uwaga chyba o slubie z Pauliną Salimieko? 27.XI.1943 i jeszcze inne jakieś daty 17.VI.1953 i 12.10.1996
2. [101] 1905 a.4 - Piotr s. Antoniego i Heleny Broka-Indan, wieś Trokisz?
3. [126] 1905 bliźnieta a. 218 - Matylda i a.219 - Helena -cc. Piotra i Heleny Indanów, wieś Sirukieszyki?;
4. [126] 1905 a. 226 - Wincenty s. Antoniego i Antoniny Indanów, wieś Bokonie - na marg. o ślubie z Heleną Pilpuks 8.VI.1930
5. [176] 1907 a.140 - Tekla c. niezamężnej Heleny Indan c. Jana, wieś Asniny, chrzestni benedykt Śniadecki? i Magdalena Indan
W Rydze znalazłam jeszcze Kazimierza, pierwsze dziecko Kazimierza i Benigny, które niestety zmarło w wieku 2 lat i 3 m-cy na katar żołądka:
ur. - a.2182 z 1906 [10]
zg. - a. 1593 z 1908
Z tych szczątków mamy Indanów:
- Antoniego z żoną Adelą (ur. ok. 1832-zm.1896),
- Stanisława s.Jana z żoną Onną/Anna(ur.ok. 1839- zm.1889)
- Jurę/Jerzego z pierwszą żoną Barbarą i drugą Agatą, którego aktu zgonu nie znalazlam.
Kolejne pokolenie Indanów to:
-Kazimierz ur. ok.1872 s. Jury i Barbary z Baumanów, jego dwie zmarłe siostry przyrodnie? Madala (1878-1882) i Matylda (1874-1882) cc. Jury i Agaty;
-Antoni żoną Antoniną - który jest synem Antoniego ze wsi Bokonie/Bokany
I najmłodsze pokolenie to:
- dzieci Kazimierza i Benigny: Kazimierz(1906-1908), Antoni (1908-?), Franciszek (1913-?)
- dzieci Antoniego i Antoniny - Bonifacy (1896-1897), Jan (1903-?), Wincenty (1905-?)
A na koniec coś z wydarzeń w 1864 w Warklanach.
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/plain-content?id=45985
Trzeba kliknąć na dole po prawej w "więcej" i pozostawić obsługę przeglądarce. Artykuł na 2/4 pt. Inflanty Polskie (18/30.VI.)
Widzę, że też zainteresowałeś się pochodzeniem nazwiska. Bardzo to wszystko ciekawe i wciągające.
Pozdrawiam,
Monika
1. [jpg5] 1882 a. 7 - Madala c. Jury i Agaty Indanów, szkarlatyna, 3 lata
2. [jpg5] 1882 a. 8 - Matylda c. j.w. 8 lat
3. [99] 1889 a. 113 - Stanisław Indan, s. Jana, 50 lat, od gorączki, pozostawił: żona Onna/Anna, 2 synów i 2 córki, wieś Asniny
4. [196] 1896 a.15 - Antoni Indan, s. włościan, 64 lata, zapalenie płuc, pozostawił: żona Adela, syn Antoni, wieś Bokany
5. [200] 1897 a. 69 - Bonifacy, s. Antoniego i Antoniny Indanów, 1 rok, ospa, wieś Bokany?
6. [296] 1905 a.23 - Alojzy s. Stanisława i Zuzanny Indanów, 1,5 roku, ze słabości (nie znalazłam aktu urodzenia), wieś Asniny
7. [71] a.40 - Ewa żona Ładusja Judana, 53 lat, syn i 2 córki, wieś Asniny
W księgach urodzeń w Warklanach
1. [64] 1903 a.177 - Jan s. Antoniego i Antoniny z Taukulów?, wieś Bokonie/Bokany - na marg. uwaga chyba o slubie z Pauliną Salimieko? 27.XI.1943 i jeszcze inne jakieś daty 17.VI.1953 i 12.10.1996
2. [101] 1905 a.4 - Piotr s. Antoniego i Heleny Broka-Indan, wieś Trokisz?
3. [126] 1905 bliźnieta a. 218 - Matylda i a.219 - Helena -cc. Piotra i Heleny Indanów, wieś Sirukieszyki?;
4. [126] 1905 a. 226 - Wincenty s. Antoniego i Antoniny Indanów, wieś Bokonie - na marg. o ślubie z Heleną Pilpuks 8.VI.1930
5. [176] 1907 a.140 - Tekla c. niezamężnej Heleny Indan c. Jana, wieś Asniny, chrzestni benedykt Śniadecki? i Magdalena Indan
W Rydze znalazłam jeszcze Kazimierza, pierwsze dziecko Kazimierza i Benigny, które niestety zmarło w wieku 2 lat i 3 m-cy na katar żołądka:
ur. - a.2182 z 1906 [10]
zg. - a. 1593 z 1908
Z tych szczątków mamy Indanów:
- Antoniego z żoną Adelą (ur. ok. 1832-zm.1896),
- Stanisława s.Jana z żoną Onną/Anna(ur.ok. 1839- zm.1889)
- Jurę/Jerzego z pierwszą żoną Barbarą i drugą Agatą, którego aktu zgonu nie znalazlam.
Kolejne pokolenie Indanów to:
-Kazimierz ur. ok.1872 s. Jury i Barbary z Baumanów, jego dwie zmarłe siostry przyrodnie? Madala (1878-1882) i Matylda (1874-1882) cc. Jury i Agaty;
-Antoni żoną Antoniną - który jest synem Antoniego ze wsi Bokonie/Bokany
I najmłodsze pokolenie to:
- dzieci Kazimierza i Benigny: Kazimierz(1906-1908), Antoni (1908-?), Franciszek (1913-?)
- dzieci Antoniego i Antoniny - Bonifacy (1896-1897), Jan (1903-?), Wincenty (1905-?)
A na koniec coś z wydarzeń w 1864 w Warklanach.
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/plain-content?id=45985
Trzeba kliknąć na dole po prawej w "więcej" i pozostawić obsługę przeglądarce. Artykuł na 2/4 pt. Inflanty Polskie (18/30.VI.)
Widzę, że też zainteresowałeś się pochodzeniem nazwiska. Bardzo to wszystko ciekawe i wciągające.
Pozdrawiam,
Monika
Monika,
Aż mnie zatkało... Jak tak dalej pójdzie to pobijesz rekord w kategorii "genealogia 200 letnia w 48h". Jak to możliwe, że czytasz "robaczki" 3x szybciej niż ja czytam gazetę. Nie mogę wyjść z podziwu. Brawo. Zajrzałem w 2 pierwsze akty "od Agaty" i powiem szczerze, że nie potrafię w tym tekście nawet zlokalizować nazwiska, ba nawet dużego "U". Możesz mi wysłać obrazek z podkreśleniem gdzie to nazwisko siedzi w 2 pierwszych aktach zgonu?
Czy ewidentnie nigdzie w tych 2 księgach nie było Pykna? Jeżeli Jura=Jura to czemu raz jest tak raz tak. W Rydze ewidentnie były 2 człony i to bez żadnego vel. Ponadto wiele imion wydaje się ewidentnie polskich, racze nie Łotewskich.
Mam jeszcze pytanie z natury wstydliwych, bo wyjątkowo amatorskie - czemu nasze d w cyrylicy jest pisane raz jako "d" raz jak "g". Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi, ale faktycznie w podstawówce uczyli "g". W Warklańskich księgach jest "g".
PS. Kilka ciekawostek, lub raczej megaciekawostek w poscie http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 711#309711
Pozdrawiam,
Tomasz
Aż mnie zatkało... Jak tak dalej pójdzie to pobijesz rekord w kategorii "genealogia 200 letnia w 48h". Jak to możliwe, że czytasz "robaczki" 3x szybciej niż ja czytam gazetę. Nie mogę wyjść z podziwu. Brawo. Zajrzałem w 2 pierwsze akty "od Agaty" i powiem szczerze, że nie potrafię w tym tekście nawet zlokalizować nazwiska, ba nawet dużego "U". Możesz mi wysłać obrazek z podkreśleniem gdzie to nazwisko siedzi w 2 pierwszych aktach zgonu?
Czy ewidentnie nigdzie w tych 2 księgach nie było Pykna? Jeżeli Jura=Jura to czemu raz jest tak raz tak. W Rydze ewidentnie były 2 człony i to bez żadnego vel. Ponadto wiele imion wydaje się ewidentnie polskich, racze nie Łotewskich.
Mam jeszcze pytanie z natury wstydliwych, bo wyjątkowo amatorskie - czemu nasze d w cyrylicy jest pisane raz jako "d" raz jak "g". Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi, ale faktycznie w podstawówce uczyli "g". W Warklańskich księgach jest "g".
PS. Kilka ciekawostek, lub raczej megaciekawostek w poscie http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 711#309711
Pozdrawiam,
Tomasz
-
MonikaMaru

Ten temat z linku też śledzę. 
Akta są pisane starą cyrylicą i dlatego te literki mogą być różne. To samo dotyczy "t", "je" i jeszcze te twarde znaki na końcu po spółgłoskach. Już tyle akt przeczytałam, więc w robaczkach mam rozeznanie.
Imię to zawsze Jura, tylko ja w rozpędzie tłumaczę je na Jerzy albo pozostawiam w oryginalnym brzmieniu.
Pykna nie szukałam, ale bardzo możliwe, że to może być nazwisko. Przyszło mi na myśl, że przecież moja przodkini z Litwy nosiła nazwisko Bołdok-Tarasiewicz. Wszyscy w rodzinie wiedzieli, że Tarasiewicz, a nikt nie wiedział co to ten Bołdok znaczy. Nawet podejrzewano jakieś "szlacheckie zawołanie"
. Aż tu znajduję akt zgonu pod nazwiskiem Bołdok, który jak się okazało, dotyczył zgonu jej matki. Matka nazywała się IIv. Bołdok, ale córka z pierwszego jej związku nosiła dwa nazwiska. Ojciec zmarł wkrótce po jej urodzeniu i matka wyszła drugi raz za mąż.
Wracając do Indanów - Kazimierz urodził się ok. 1872, a Matylda w 1874. Barbara mogła umrzeć w 1872/73. Potem była Agata. Oprócz tych zmarłych dziewczynek nie ma innego śladu po dzieciach tej pary, ani akt zgonu rodziców. Może zmarli przed 1882. Dobrze by było przyjrzeć się nazwiskom rodowym kobiet występujących w aktach. Może znajdzie się jakaś Indanówna jako czyjaś żona. Szkoda, że tych ksiąg tak mało i tylko możemy gdybać wg akt zgonów.
Z tym obrazkiem nie wiem, jak to zrobić. Przyjrzyj się, jak zapisano bokiem w rubryce nazwisko. Ostatni akt - Инданевъ, a w poprzednim z przeniesieniem Ин-даневъ (co znaczy: Indanów) - nie wiem, czy na końcu to jest twardy znak, czy "a" ("Indaniewa"?). Nawiasem mówiąc pismo jest bardzo wymyślne. W rubryce o rodzicach nazwisko wymieniono w drugiej linijce - kolejno "-ты Инданевъ" i niżej "Агаты Инданевъ".
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 33844.html
Po południu zajrzę na Pyknów.
Pozdrawiam,
Monika
Akta są pisane starą cyrylicą i dlatego te literki mogą być różne. To samo dotyczy "t", "je" i jeszcze te twarde znaki na końcu po spółgłoskach. Już tyle akt przeczytałam, więc w robaczkach mam rozeznanie.
Imię to zawsze Jura, tylko ja w rozpędzie tłumaczę je na Jerzy albo pozostawiam w oryginalnym brzmieniu.
Pykna nie szukałam, ale bardzo możliwe, że to może być nazwisko. Przyszło mi na myśl, że przecież moja przodkini z Litwy nosiła nazwisko Bołdok-Tarasiewicz. Wszyscy w rodzinie wiedzieli, że Tarasiewicz, a nikt nie wiedział co to ten Bołdok znaczy. Nawet podejrzewano jakieś "szlacheckie zawołanie"
Wracając do Indanów - Kazimierz urodził się ok. 1872, a Matylda w 1874. Barbara mogła umrzeć w 1872/73. Potem była Agata. Oprócz tych zmarłych dziewczynek nie ma innego śladu po dzieciach tej pary, ani akt zgonu rodziców. Może zmarli przed 1882. Dobrze by było przyjrzeć się nazwiskom rodowym kobiet występujących w aktach. Może znajdzie się jakaś Indanówna jako czyjaś żona. Szkoda, że tych ksiąg tak mało i tylko możemy gdybać wg akt zgonów.
Z tym obrazkiem nie wiem, jak to zrobić. Przyjrzyj się, jak zapisano bokiem w rubryce nazwisko. Ostatni akt - Инданевъ, a w poprzednim z przeniesieniem Ин-даневъ (co znaczy: Indanów) - nie wiem, czy na końcu to jest twardy znak, czy "a" ("Indaniewa"?). Nawiasem mówiąc pismo jest bardzo wymyślne. W rubryce o rodzicach nazwisko wymieniono w drugiej linijce - kolejno "-ты Инданевъ" i niżej "Агаты Инданевъ".
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 33844.html
Po południu zajrzę na Pyknów.
Pozdrawiam,
Monika
Cześć,
Przyszło mi kiedyś do głowy, że drugi człon może być "po żonie". Ale wątpiłem by coś takiego było praktykowane w linii męskiej. Tak naprawdę mamy 3 pokolenia w linii męskiej 2 członowe, czyli 1. Kazimierz, Antoni Franciszek, potem 2. Kazimierz, 3 Jerzy w akcie ślubu Kazimierza, więc raczej podawał Kazimierz. Przydałby się akt ślubu Jerzego. Napisałem do archiwów w Rydze o kompletność skanów w Warklanach, czy projekt im się skończył i nie zrobili, czy może wiedzą czy brak, czy może trzeba pisać do Warklanów.
Można by też szukać Matki Jerzego, ale bez aktu zgonu/urodzenia ni rusz.
Sam jeszcze nie wiem jaki ruch taktyczny celem potwierdzenia teorii byłby najlepszy.
Skoro potwierdzasz, że urodzeniach zapis jest tylko 1 członu to mogło być tak, że Barbara zmarła przy lub niedługo po urodzeniu Kazimierza, a Agata nie chciała występować pod podwójnym nazwiskiem i nie podali.
Nieśmiało poproszę, mogłabyś zerknąć co nieco w kierunku Norwiłło. W Rydze brak małżeństw 1882 ale jest 1873-1882. Właśnie zaczynam przeglądać, ale boję się, że coś przegapię.
----
ciekawostka- http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 10589.html strona 111, przekreślony akt - panna komuś uciekła sprzed ołtarza? są jakieś adnotacje maczkiem
----
Przejrzałem. W Rīgas Sāpju Dievmātes »1873-1882 Married chyba brak Norwillo
----
Tomek.
Przyszło mi kiedyś do głowy, że drugi człon może być "po żonie". Ale wątpiłem by coś takiego było praktykowane w linii męskiej. Tak naprawdę mamy 3 pokolenia w linii męskiej 2 członowe, czyli 1. Kazimierz, Antoni Franciszek, potem 2. Kazimierz, 3 Jerzy w akcie ślubu Kazimierza, więc raczej podawał Kazimierz. Przydałby się akt ślubu Jerzego. Napisałem do archiwów w Rydze o kompletność skanów w Warklanach, czy projekt im się skończył i nie zrobili, czy może wiedzą czy brak, czy może trzeba pisać do Warklanów.
Można by też szukać Matki Jerzego, ale bez aktu zgonu/urodzenia ni rusz.
Sam jeszcze nie wiem jaki ruch taktyczny celem potwierdzenia teorii byłby najlepszy.
Skoro potwierdzasz, że urodzeniach zapis jest tylko 1 członu to mogło być tak, że Barbara zmarła przy lub niedługo po urodzeniu Kazimierza, a Agata nie chciała występować pod podwójnym nazwiskiem i nie podali.
Nieśmiało poproszę, mogłabyś zerknąć co nieco w kierunku Norwiłło. W Rydze brak małżeństw 1882 ale jest 1873-1882. Właśnie zaczynam przeglądać, ale boję się, że coś przegapię.
----
ciekawostka- http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 10589.html strona 111, przekreślony akt - panna komuś uciekła sprzed ołtarza? są jakieś adnotacje maczkiem
----
Przejrzałem. W Rīgas Sāpju Dievmātes »1873-1882 Married chyba brak Norwillo
----
Tomek.
Ostatnio zmieniony wt 02 lut 2016, 17:19 przez Indan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

Raczej wygląda to na unieważnienie małżeństwa przez sąd i konsystorza w 1900 roku - tyle wyłapałam z tych bazgrołów. Może znalazł się mąż wdowy?
Po żonach członów w nazwiskach chyba nie było. Kobiety w tamtych czasach żadnych praw nie miały. Mąż był panem i władcą.
Wdepnęłam w gniazdo Indanów w Warklanach!!!
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... /5155.html
Monika
Po żonach członów w nazwiskach chyba nie było. Kobiety w tamtych czasach żadnych praw nie miały. Mąż był panem i władcą.
Wdepnęłam w gniazdo Indanów w Warklanach!!!
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... /5155.html
Monika
Nie, jak nie mam sumienia byś czytała tego linka... Podpowiedź chociaż czy te papiery mają jakiś ład i skład, czy trzeba strona po stronie wertować?
Tomek
Tomek
-
MonikaMaru

Skład świetny. Wszystkie są z 1897r.
I. Zacznę od Stirnienes pagasts, bo w pobliżu jest wieś Indani. W tych wszystkich spisach zauważyłam, że nazwiska chłopskie pochodzą od nazw wsi. I tak Naglowie z Nagli, Kłuszowie z Kłuszy, Brokowie z Broków, Karaszowie z Karaszów itd, itd, więc Indanowie z Indani,
https://www.google.pl/maps/dir/Ind%C4%8 ... 505609!1m0
dlatego zajrzałam do Styrnian.
Niestety w Styrnianach Indanów nie znalazłam, ale coś bardzo bliskiego - rodzinę PYNKÓW (nie Pyknów) [jpg878]
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 29797.html
II. Ze spisu w Warklanach gmina w linku I-ym - wszyscy, których znalazłam byli włościanami z własnością, tam urodzeni, wyznania rz.-kat., jezyk ojcz. łotewski, piszący lub analfabeci.
- wieś Asnin
[1200] - Jan Indan s. Jana- dom drewniany słomą kryty z 1-ym mieszkaniem.
Mieszkają:
1. Jan s. Jana, gospodarz, żonaty, 41 lat, analf., rolnik gospodarz
2. Apolonia c. Kostry, żona, 42 lata, przy mężu rolniczka
3. Aleksander, syn 12 lat
4. Władysław 9 lat
5. Amalia 24 lata, panna, rolniczka przy rodzicach
6. Helena 19 lat, panna, roln. przy rodz.
7. Elżbieta 15 lat
8. Domicela 12 lat
9. Leokadia 7 lat
10. Zuzanna 1 rok
[1204]
Wincenty Indan s. Stanisława - dom drewn. słomą kryty.
Mieszkają:
1. Wincnety s. Stanisława, gospodarz, kawaler, 28 lat, umie pisać
2. Anna c. Jana, wdowa, 60 lat, rolniczka przy synu, pisze
3. Odum s. Stanisława, brat, 24 lata, kawaler, rolnik przy bracie, pisze
4. Jadwiga c. Stanisława, siostra, 22 lata, panna przy bracie
[1206]
Ładus(Władysław?) Indan s. Jana - dom drewniany słomą kryty. Mieszkają:
1. Ładus s. Jana, gospodarz, 65 lat, żonaty, rolnik gospodarz
2. Apala c. Jana, żona, 60 lat, rolniczka przy mężu
3. Donat , syn, 24 lata, kawaler
4. Antoni, syn 14 lat
5. Jeochimon (Joachim), syn 12 lat
6. Masja/Masia córka 13 lat
wieś Ornicany
[1455]
Donat Indan s. Andrzeja - domu własnego nie ma
1. Donat s. Andrzeja, gospodarz, kawaler, 40 lat
Waraklany gmina z II-go linku
wieś Bokany
[134] Antoni Indan s. Jezupa (Ezopa) - dom drewniany kryty słomą
Mieszkają:
1. Antoni s. Ezopa, gospodarz, 65 lat, żonaty, zmarł 17 Stycz....? (chyba mamy akt zgonu)
2. Jadwiga c. Ezopa, żona, 50 lat, przy mężu, analf.
3. Antoni, syn, 21 lat, zonaty
4. Antonina c. Ezopa, żona nru 3, 19 lat, ur. w Sejmuszkach gm.Borchów, roln. przy mężu
5. Bonifacy, syn nru 3, wnuk nru 1., 3 m-ce
6. Weronika Pocz, c. Stanisława, wychowanica, 17 lat
Warklany miasteczko
Madala Indan c. Ezopa - dom drewn. słomą kryty
Mieszkają:
1. Madala c. Ezopa, gospodyni, wdowa, 70 lat, czytania uczyła się w domu, utrzymuje się ze środków syna i jako wyrobnica opłacona przez lokatorów (pewnie wdowa po Krzysztofie)
2. Antoni s. Krzysztofa, syn, 22 lata, kawaler, uczył się czytania w wiejskiej szkole, piekarz robotnik, chwilowo nieobecny
3. Sałajezienik Antoni s. Andrzeja, lokator, wyrobnik, analfabeta
4. Sałajezienik Barbara c. Dominika, lokatorka, żona w/w, 60 lat?
5. Zuzanna Pucz, lokatorka, 20 lat, córka w/w Barbary, kucharka, czasowo nieobecna
[65]
Salomon Sarna s. Piotra - dom słomą kryty
Mieszkają:
1. Salomon, 32 lata, z żoną 35 lat, matką, 80 lat i lokatorami
- Antoni Wintysz 28 lat, kawaler
- Apolonia Indan c. Adama, 21 lat, panna, przypisana z ur. do gminy stirniańskiej, pisząca, wyrobnica.
Ciągle nie ma śladów po Jurze Indanie. Acha, zauważyłam, że bardzo popularne jest imię Ezop. Odum to chyba skandynawski Odyn/Odon. Madala to pewnie Magdalena. Nie wiem, co z Masią. Co nieco zazębiło się z poprzednimi poszukiwaniami. Puzzle powoli układają się, ale do końca jeszcze ho, ho.
Pozdrawiam,
Monika
I. Zacznę od Stirnienes pagasts, bo w pobliżu jest wieś Indani. W tych wszystkich spisach zauważyłam, że nazwiska chłopskie pochodzą od nazw wsi. I tak Naglowie z Nagli, Kłuszowie z Kłuszy, Brokowie z Broków, Karaszowie z Karaszów itd, itd, więc Indanowie z Indani,
https://www.google.pl/maps/dir/Ind%C4%8 ... 505609!1m0
dlatego zajrzałam do Styrnian.
Niestety w Styrnianach Indanów nie znalazłam, ale coś bardzo bliskiego - rodzinę PYNKÓW (nie Pyknów) [jpg878]
http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... 29797.html
II. Ze spisu w Warklanach gmina w linku I-ym - wszyscy, których znalazłam byli włościanami z własnością, tam urodzeni, wyznania rz.-kat., jezyk ojcz. łotewski, piszący lub analfabeci.
- wieś Asnin
[1200] - Jan Indan s. Jana- dom drewniany słomą kryty z 1-ym mieszkaniem.
Mieszkają:
1. Jan s. Jana, gospodarz, żonaty, 41 lat, analf., rolnik gospodarz
2. Apolonia c. Kostry, żona, 42 lata, przy mężu rolniczka
3. Aleksander, syn 12 lat
4. Władysław 9 lat
5. Amalia 24 lata, panna, rolniczka przy rodzicach
6. Helena 19 lat, panna, roln. przy rodz.
7. Elżbieta 15 lat
8. Domicela 12 lat
9. Leokadia 7 lat
10. Zuzanna 1 rok
[1204]
Wincenty Indan s. Stanisława - dom drewn. słomą kryty.
Mieszkają:
1. Wincnety s. Stanisława, gospodarz, kawaler, 28 lat, umie pisać
2. Anna c. Jana, wdowa, 60 lat, rolniczka przy synu, pisze
3. Odum s. Stanisława, brat, 24 lata, kawaler, rolnik przy bracie, pisze
4. Jadwiga c. Stanisława, siostra, 22 lata, panna przy bracie
[1206]
Ładus(Władysław?) Indan s. Jana - dom drewniany słomą kryty. Mieszkają:
1. Ładus s. Jana, gospodarz, 65 lat, żonaty, rolnik gospodarz
2. Apala c. Jana, żona, 60 lat, rolniczka przy mężu
3. Donat , syn, 24 lata, kawaler
4. Antoni, syn 14 lat
5. Jeochimon (Joachim), syn 12 lat
6. Masja/Masia córka 13 lat
wieś Ornicany
[1455]
Donat Indan s. Andrzeja - domu własnego nie ma
1. Donat s. Andrzeja, gospodarz, kawaler, 40 lat
Waraklany gmina z II-go linku
wieś Bokany
[134] Antoni Indan s. Jezupa (Ezopa) - dom drewniany kryty słomą
Mieszkają:
1. Antoni s. Ezopa, gospodarz, 65 lat, żonaty, zmarł 17 Stycz....? (chyba mamy akt zgonu)
2. Jadwiga c. Ezopa, żona, 50 lat, przy mężu, analf.
3. Antoni, syn, 21 lat, zonaty
4. Antonina c. Ezopa, żona nru 3, 19 lat, ur. w Sejmuszkach gm.Borchów, roln. przy mężu
5. Bonifacy, syn nru 3, wnuk nru 1., 3 m-ce
6. Weronika Pocz, c. Stanisława, wychowanica, 17 lat
Warklany miasteczko
Madala Indan c. Ezopa - dom drewn. słomą kryty
Mieszkają:
1. Madala c. Ezopa, gospodyni, wdowa, 70 lat, czytania uczyła się w domu, utrzymuje się ze środków syna i jako wyrobnica opłacona przez lokatorów (pewnie wdowa po Krzysztofie)
2. Antoni s. Krzysztofa, syn, 22 lata, kawaler, uczył się czytania w wiejskiej szkole, piekarz robotnik, chwilowo nieobecny
3. Sałajezienik Antoni s. Andrzeja, lokator, wyrobnik, analfabeta
4. Sałajezienik Barbara c. Dominika, lokatorka, żona w/w, 60 lat?
5. Zuzanna Pucz, lokatorka, 20 lat, córka w/w Barbary, kucharka, czasowo nieobecna
[65]
Salomon Sarna s. Piotra - dom słomą kryty
Mieszkają:
1. Salomon, 32 lata, z żoną 35 lat, matką, 80 lat i lokatorami
- Antoni Wintysz 28 lat, kawaler
- Apolonia Indan c. Adama, 21 lat, panna, przypisana z ur. do gminy stirniańskiej, pisząca, wyrobnica.
Ciągle nie ma śladów po Jurze Indanie. Acha, zauważyłam, że bardzo popularne jest imię Ezop. Odum to chyba skandynawski Odyn/Odon. Madala to pewnie Magdalena. Nie wiem, co z Masią. Co nieco zazębiło się z poprzednimi poszukiwaniami. Puzzle powoli układają się, ale do końca jeszcze ho, ho.
Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony wt 09 lut 2016, 11:13 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
Żeby nie było. odrabiam lekcje - spis z pierwszego linku, wertuję od 2 godzin. Znalazłem Indan na stronach 133-135... Pykna brak
Co do nazwisk i miejscowości masz rację, właśnie przebrnąłem przez stertę Lejmanów.
Czego numery podajesz w nawiasach np. [1200]? Nie mogę znaleźć.
Już wiem - w linku http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... /5155.html są 2 spisy ja przeglądałem 2-gi. Czyli się zgodziło.
Nie sposób się z Tobą dziewczyno ścigać.
Tomek
Co do nazwisk i miejscowości masz rację, właśnie przebrnąłem przez stertę Lejmanów.
Czego numery podajesz w nawiasach np. [1200]? Nie mogę znaleźć.
Już wiem - w linku http://www.lvva-raduraksti.lv/en/menu/l ... /5155.html są 2 spisy ja przeglądałem 2-gi. Czyli się zgodziło.
Nie sposób się z Tobą dziewczyno ścigać.
Tomek
Ostatnio zmieniony wt 02 lut 2016, 23:09 przez Indan, łącznie zmieniany 4 razy.