Józefa z Bogów na Boga?! :-) prośba o tłumaczenie

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Rosomaqe

Post autor: Rosomaqe »

Szanowni Państwo,

ja odrobinę znam rosyjski, ale niestety zrozumienie lepiej mi wychodzi ze słuch niż z cyrylicy. Mam trzy akty z familysearch i jeśli dobrze je połączyłam, to jedną z moich pra jest Józefa z Bogow lub Bogów. wydaje mi się, że to w Polsce raczej dziwne nazwisko... Czy ktoś byłby tak miły i przetłumaczył te akty pisane po rosyjsku i jeśli dobrze to połączyłam pomógł mi w dowiedzeniu się czegoś na temat tej Józefy o przedziwnym nazwisku, np. gdzie jej dalej szukać? :-) Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc. może np. ktoś gdzieś już się natknął na to nazwisko i tylko mnie ono się wydaje dziwne, albo przetłumaczy mi związane z nią daty i miejscowości jeśli takowe się tu pojawiają? Poniżej wklejam linki do aktów:
nr 9
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410

nr 114

nr 146
Kasprzyk_Anna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kasprzyk_Anna »

Witaj!

Niestety nie natknęłam się na nazwisko Bóg, Bog?

Akt 9 Dzbów
Działo się w mieście Częstochowa dnia 10 stycznia 1856 r. o godzinie 12-ej w południe. Stawił się Tomasz Bednarek rolnik lat 40 liczący w wsi Dzbowie zamieszkały, w obecności Jana Kwietniowskiego lat 30 i Wincentego Kromołowskiego lat 28 liczących, obydwóch rolników w wsi Dzbowie zamieszkałych i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone w wsi Dzbowie dnia 7-go bieżącego miesiąca i roku o godzinie 10-ej w nocy z jego małżonki Józefy z Bogów lat 36 liczącej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadane zostało imię Józef, a rodzicami jego chrzestnymi byli wyżej wspomniany Jan Kwietniowski i Magdalena Czerwik. Akt ten stawającemu i świadkom przeczytany, przez nas podpisany, stawający i świadkowie pisać nie umieją.

Akt 114 Nowa Częstochowa
Działo się w mieście Częstochowa 1 / 13 sierpnia 1883 r. o godzinie 11-ej rano. Oznajmiamy, że w obecności świadków Marcina Bednarek włościanina liczącego 37 lat zamieszkałego w Gnaszynie i Michała Juretko włościanina liczącego 24 lata, zamieszkałego w Nowej Częstochowie, w dniu dzisiejszym zawarty został religijny związek małżeński między Józefem Bednarek, kawalerem urodzonym w Dzbowie, synem zmarłych Tomasza i Marianny z domu Bog małżonków Bednarek, liczącym 27 lat robotnikiem zamieszkałym w Nowej Częstochowie i Marcjanną Ujma, panną urodzoną i zamieszkałą przy rodzicach robotnikach w Nowej Częstochowie, córką Wincentego i Marianny z domu Nitecka małżonków Ujma, liczącą 21 lat. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w miejscowym kościele parafialnym w dniach 22, 29 lipca i 5 sierpnia tego roku. Pozwolenie na wstąpienie w związek małżeński niewiasty wyraził słownie jej ojciec, obecny przy spisaniu aktu. Nowo zaślubieni oświadczyli, że nie zawierali między sobą umowy przedślubnej. Religijny obrzęd małżeństwa sprawował ksiądz Stanisław Jackowski wikary tutejszej parafii. Akt ten obecnym został przeczytany, przez nas, nowo zaślubionego i pierwszego świadka Marcina Bednarka podpisany, pozostali niepiśmienni. Proboszcz Częstochowskiej Parafii Utrzymujący Księgi Stanu Cywilnego Ksiądz Nowakowski, (-) Józef Bednarek, (-) Marcin Bednarek.

Akt 146 Częstochowa
Działo się w mieście Częstochowa w Parafii Świętej Barbary w dniu 3 / 15 kwietnia 1895 r. o godzinie 1-ej po południu. Stawił się Józef Bednarek, robotnik liczący 40 lat, zamieszkały w Częstochowie, w obecności Karola Bednarek włościanina i Franciszka Ujma malarza, obydwóch z Częstochowy, liczących po 35 lat i okazał nam dziecię płci męskiej, oświadczając, że urodziło się ono w Częstochowie 27 marca / 8 kwietnia tego roku o godzinie 12-ej w nocy, z jego małżonki Marcjanny z Ujmów liczącej 30 lat. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym w dniu dzisiejszym odbytym przez księdza Antoniego Zawadzkiego miejscowego wikarego, dano imię Teodor (męczennik), a jego rodzicami chrzestnymi byli Karol Bednarek i Julianna Ujma. Akt ten zgłaszającym niepiśmiennym został przeczytany i przez nas tylko podpisany. Proboszcz Częstochowskiej Parafii Świętej Barbary – Urzędnik Stanu Cywilnego (-) Ks. A. Zawadzki.
Na marginesie adnotacja:
„Dnia 22 listopada 1921 r., w tutejszej parafii, Teodor Bednarek poślubił Anielę Galińską, pannę”.

Pozdrawiam
Anna
Rosomaqe

Re: Józefa z Bogów na Boga?! :-) prośba o tłumaczenie

Bardzo dziękuję, świetne tłumaczenie i rozwiązuje kilka moich wątpliwości. Mam tylko jedno pytanie w tym akcie 114 zmarła żona Tomasza to Marianna, a nie Józefa z domu Bog? Jeszcze raz dziękuję za pomoc, pozdrawiam serdecznie. Agnieszka

Akt 114 Nowa Częstochowa
Działo się w mieście Częstochowa 1 / 13 sierpnia 1883 r. o godzinie 11-ej rano. Oznajmiamy, że w obecności świadków Marcina Bednarek włościanina liczącego 37 lat zamieszkałego w Gnaszynie i Michała Juretko włościanina liczącego 24 lata, zamieszkałego w Nowej Częstochowie, w dniu dzisiejszym zawarty został religijny związek małżeński między Józefem Bednarek, kawalerem urodzonym w Dzbowie, synem zmarłych Tomasza i Marianny z domu Bog małżonków Bednarek, liczącym 27 lat robotnikiem zamieszkałym w Nowej Częstochowie i Marcjanną Ujma, panną urodzoną i zamieszkałą przy rodzicach robotnikach w Nowej Częstochowie, córką Wincentego i Marianny z domu Nitecka małżonków Ujma, liczącą 21 lat. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w miejscowym kościele parafialnym w dniach 22, 29 lipca i 5 sierpnia tego roku. Pozwolenie na wstąpienie w związek małżeński niewiasty wyraził słownie jej ojciec, obecny przy spisaniu aktu. Nowo zaślubieni oświadczyli, że nie zawierali między sobą umowy przedślubnej. Religijny obrzęd małżeństwa sprawował ksiądz Stanisław Jackowski wikary tutejszej parafii. Akt ten obecnym został przeczytany, przez nas, nowo zaślubionego i pierwszego świadka Marcina Bednarka podpisany, pozostali niepiśmienni. Proboszcz Częstochowskiej Parafii Utrzymujący Księgi Stanu Cywilnego Ksiądz Nowakowski, (-) Józef Bednarek, (-) Marcin Bednarek.
Kasprzyk_Anna

Sympatyk
Ekspert

Witaj Agnieszko!

Masz rację - żona Tomasza to Józefa - musiałam spojrzeć niżej na Mariannę z domu Nitecką - przepraszam :)

Pozdrawiam serdecznie
Anna
Rosomaqe

Tak myślałam :-), że to tylko takie "omsknięcie" wzrokowe. W tak zwanym "międzyczasie" dzięki Twojej pomocy chyba znalazłam jej akt zgonu! Ale niestety jest tak nieczytelny, ze nie mam pojęcia, co tam jest tak naprawdę napisane. :-)))) Pozdrawiam Agnieszka

Kasprzyk_Anna

Sympatyk
Ekspert

Agnieszko!
Bardzo nieczytelny ten akt - szczególnie jeśli chodzi o miejscowości i nazwiska, reszty można się domyśleć.
Ja odczytałam go tak:

Akt 101 Dzbów wieś
Działo się w mieście Częstochowa 13 / 25 stycznia 1870 r. o godzinie 10-ej rano. Stawili się Tomasz Bednarek liczący 55 lat i Walenty Kłyk lat 56, włościanie zamieszkali w Dzbowie i oznajmili, że 23-go tego miesiąca i roku o godzinie 2-ej po południu zmarła Józefa Bednarek licząca 50 lat, urodzona we wsi Kielcza, córka Roberta i Katarzyny z Gajdów (?) małżonków Boków, zostawiwszy po sobie owdowiałego męża Tomasza Bednarek. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Józefy Bednarek, akt ten zgłaszającym niepiśmiennym został przeczytany i przez nas podpisany.

Może to nazwisko Buk? Spisujący akt wpisywał tak, jak słyszał.

Pozdrawiam
Anna
DankaW

Sympatyk
Adept

Post autor: DankaW »

Witam
W akcie zgonu Józefy widzę, że urodzona we wsi Kielcza.
Geneteka wskazuje nazwisko Boga, które wystepuje min. w woj. świętokrzyskim, śląskim, podkarpackim
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... pol&exac=1
Znalazłam akt ślubu 7/1861 Częstochowa
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... =&to_date=
Ślubuje Stefan Bednarek lat 20 syn Tomasza Bednarka i Józefy z Bogów urodzony we wsi Kielcza, tejże parafii, pow. strzelecki [(woj.opolskie). Sprawdź parafię Kielcza
http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... pra&order=
Pozdrawiam
Danuta
Rosomaqe

Bardzo dziękuję za pomoc, tłumaczenia i wskazówki. Są Panie wspaniałe. :-) Idę szukać w Kielczy. Pozdrawiam Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”