Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829
Łęczyca 10 II 1829
Akt ślubu nr.1 Kamieńczyk Działo się w Kamieńczyku dnia 04/16 stycznia tysiąc dziewięćsetnego roku o godzinie siódmej wieczorem. Oświadczamy, że w obecności świadków Stanisława Chojnackiego lat 33 stolarza zamieszkałego w Jadowskiej Kolonii i Stanisława Osińskiego lat 26 rolnika zamieszkałego w Markach, zawarto dzisiaj religijny ślub pomiędzy kawalerem, urzędnikiem Michałem Jonsik lat 28, synem Marcina i Marianny z d.Walczak małżonków Jonsik rolników zamieszkałych w Korzeszowie ?* łaskiego powiatu, urodzonym tamże a zamieszkałym w Markach - i panną Heleną Kneszke lat 17, córką Ludwiki Kneszke nieznanego ojca, urodzoną w Nowym Dworze radzymińskiego powiatu zamieszkałą przy krewnych w Kamieńczyku. Ślub ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w miejscowym i grodziskim parafialnych kościołach w dniach kolejno: 19/31 grudnia poprzedniego roku, 26 grudnia poprzedniego roku/07 stycznia tego roku i 02/14 stycznia tego roku. Nowożeńcy oświadczyli że umowy przedślubnej nie zawarli. Opiekunowie panny udzielili słownego pozwolenia na jej wstąpienie w związek małżeński. Ślubny obrzęd przeprowadził niżej podpisany Proboszcz miejscowej parafii. Akt ten nowożeńcom i obecnym przeczytany, przez nas i przez nich podpisany. Ks. J. Budziszewski
Michał Jonsik, S.Chojnacki, S.Osiński, G.Wenedyktow ?, Helena Kneszke
w Korzeszowie ?* - nie mogłem zlokalizować tej miejscowości ale myślę że sobie poradzisz albo ktoś na forum podpowie
Akty metrykalne parafii Mikołajewice z lat 1875-1911 są dostępne w Genbazie po uprzednim zalogowaniu.
w polu "email" wpisz - user , a w polu "hasło" wpisz - haslo
W forumowej Genetece są zindeksowane akty metrykalne urodzeń z lat 1810-1900 i z roku 1870 małżeństwa. Czyli wybierasz odpowiednią parafię w pozycji "Księga", wpisujesz lata w pozycjach "od roku" ... "do roku" ... , w miejscu "pozycji na stronie" zaznacz 50, wpisz interesujące Ciebie nazwisko, zaznacz "wyszukiwanie dokładnie" i wciśnij "wyszukaj"
Serdecznie dziękuję
Szkoda tylko, że nie ma wcześniejszych lat
W Genbazie to metryki urodzenia?
W forumowej niestety nic nie wyszukło a powinno
Pozdrawiam
Edmunda
W aktach z Mikołajewic w latach które wcześniej sugerowałem są zarówno urodzenia, śluby jak i zgony.
Sprawdź przegladając nastepne strony z rocznika śledząc numery aktów, w wiekszości przypadków po serii urodzeń, ślubów i zgonów są skorowidze ale bywa tez że są na samym końcu wszystkie lub też są mało logicznie "pochowane" wewnątrz.