Witam serdecznie, mam wielką prośbę o pomoc w przetłumaczeniu aktu urodenia mojej praprababci - Antoniny Piekarz, rok ur. 1884, parafia Świerże Górne, miejscowość Nowa Wieś. Rodzice to Onufry Piekarz i Józefa Mroczkowska.
Zalaży mi szczególnie na dokłądnej dacie urodzenia i wieku rodziców.
Jestem Państwu ogromnie wdzięczna.
Akt nr 76:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =69&y=1098
z pozdrowieniami,
Justyna
Akt urodzenia - Antonina Piekarz - Nowa Wieś
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Baczynska_Justyna

-
Sroczyński_Krzysztof

Akt urodzenia - Antonina Piekarz - Nowa Wieś
76
Nowa Wieś
Antonina Piekarz
Działo się we wsi Świerże 4/16.10.1884 roku o 2-giej po południu.
Stawił się osobiście Onufry Piekarz 35 l. chłop w Nowej Wsi zamieszkały w obecnośći Józefa Piczyńskiego 27 l. a także Jana Oski 40 l. chłopów w Nowej Wsi zamieszkałych i okazał Nam dziecko płci żeńskiej oświadczając że urodziło się ono w Nowej Wsi dnia dzisiejszego bieżącego miesiąca i roku o 6-tej rano od jego małżonki Józefy z domu Mroczko(w)ska 20 l. Dziecku temu na chrzcie świętym dopełnionym w dniu dzisiejszym dano imię Antonina a chrzestnymi jego byli Jakub Oska , Karolina Wielińska , Jan Tyszkowski i Karolina Mroczko(w)ska. Akt ten stawającemu i świadkom nieumiejącym pisać przeczytany Nami tylko podpisany ksiądz Jacek Wroński (chyba) Świerżawskiej parafii proboszcz
Nowa Wieś
Antonina Piekarz
Działo się we wsi Świerże 4/16.10.1884 roku o 2-giej po południu.
Stawił się osobiście Onufry Piekarz 35 l. chłop w Nowej Wsi zamieszkały w obecnośći Józefa Piczyńskiego 27 l. a także Jana Oski 40 l. chłopów w Nowej Wsi zamieszkałych i okazał Nam dziecko płci żeńskiej oświadczając że urodziło się ono w Nowej Wsi dnia dzisiejszego bieżącego miesiąca i roku o 6-tej rano od jego małżonki Józefy z domu Mroczko(w)ska 20 l. Dziecku temu na chrzcie świętym dopełnionym w dniu dzisiejszym dano imię Antonina a chrzestnymi jego byli Jakub Oska , Karolina Wielińska , Jan Tyszkowski i Karolina Mroczko(w)ska. Akt ten stawającemu i świadkom nieumiejącym pisać przeczytany Nami tylko podpisany ksiądz Jacek Wroński (chyba) Świerżawskiej parafii proboszcz
Krzysztof