Witam serdecznie,
Właśnie rozpoczęłam badanie dziejów swojej rodziny .
Po raz pierwszy korzystam z forum więc nie wiem czy wszystko wpiszę poprawnie...
Zwracam się z uprzejmą prośbą o przetłumaczenie z języka rosyjskiego
aktu urodzenia Tomasza Fitt
124/1870
Witam.
Oto akt urodzenia Tomasza Fitt.
124.
Mogielnica
Działo się w osadzie Mogielnica 16 grudnia 1870 roku o godzinie piątej wieczorem. Stawił się Michał Fitt, robotnik w Mogielnicy zamieszkały, 27 lat, w obecności Franciszka Wilewskiego, szewca, 24 lata, oraz Walentego Majdykowskiego, sługi kościelnego, 63 lata, w Mogielnicy zamieszkałych, i okazał nam dziecię płci męskiej, oświadczając, że urodziło się w Mogielnicy 15 grudnia miesiąca i roku bieżącego o godzinie szóstej wieczorem z prawowitej jego małżonki Anieli z Zgrzebnickich, 30 lat. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym na dniu dzisiejszym odbytym przez księdza Macieja Rychlika nadane zostało imię Tomasz, a rodzicami jego chrzestnymi byli Franciszek Wilewski i Wiktoria Grabczyńska. Akt ten stawającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany i potem przez nas tylko podpisany został.
Ksiądz Maciej Rychlik Proboszcz Mogielnicki Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego
A oto akt urodzenia Józefa Pawliszewskiego
№249.
Garwolin
Józef Pawliszewski
Działo się w mieście Garwolinie 30 czerwca (11 lipca) 1891 roku o godzinie szóstej po południu. Stawił się Grzegorz Pawliszewski, kowal, 29 lat, w Garwolinie zamieszkały, w obecności Józefa Witkowskigo, 45 lat, i Stanisława Zalewskiego, stolarza, 45 lat, obydwóch w Garwolinie zamieszkałych, i okazał nam dziecię płci męskiej, oświadczając, że urodziło się w Garwolinie 24 czerwca (6 lipca) roku bieżącego o godzinie drugiej rano z prawowitej jego małżonki Marianny z Paśniczków, 26 lat. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym na dniu dzisiejszym odbytym przez księdza Władysława Kopiec, tutejszego wikariusza, nadane zostało imię Józef, a rodzicami jego chrzestnymi byli Józef Witkowski i Helena Rękawska. Akt ten stawającemu i świadkom przeczytany, a z powodu ich niepiśmienności przez Nas tylko podpisany został.
Pani Natalio,
Serdecznie dziękuję.
Naprawdę podziwiam zdolność odczytywania cyrylicy !!! Charakter pisma księży dla mnie trudny do odczytania.
A czas w jakim uzyskałam odpowiedź jest niesamowity
Jestem szczęśliwa odczytując te wszystkie informacje. Jeszcze raz dziękuję.
Czy w przyszłości będzie można jeszcze prosić o pomoc ?
Pani Natalio,
pozwolę sobie więc poprosić jeszcze o tłumaczenie
Znalazłam:
akt małżeństwa Tomasza Fita ( mojego dziadka ) z pierwszą żoną ( druga jest moja babcią - ale nie dotarłam jeszcze do aktu )
24/1893 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
Akt małżeństwa Michała Fitta.
№1
Mogielnica
Działo się w mieście Mogielnicy 25 stycznia 1870 roku o godzinie czwartej po południu. Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Jana Duraj, wyrobnika, 32 lata, oraz Mateusza Radzimirskiego, szewca, 45 lat, w Mogielnicy zamieszkałych, na dniu dzisiejszym zawarty został religijny związek małżeński między Michałem Fitt, kawalerem, synem zmarłych Szymona i Marcjanny z Gilewskich, małżonków Fittów, wyrobników, urodzonym we wsi Żelaznej Rawskiego ujezdu, w Mogielnicy zamieszkałym, wyrobnikiem, 25 lat liczącym, a Anielą Zgiebnicką vel Zgrzebnicką, panną, córką Jakuba i Katarzyny nazwiska niewiadomego, małżonków Zgiebnickich vel Zgrzebnickich, wyrobników, urodzoną we wsi Niekłaniu Radomskiej gubernii, w mieście Mogielnicy zamieszkałej na służbie, 30 lat liczącej. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym 2, 9 i 16 stycznia roku bieżącego. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Religijny obrzęd małżeński dopełnił ks. Maciej Rychlik, proboszcz Mogielnickiej Parafii. Akt ten po przeczytaniu przez nas tylko podpisany został, obecne przy akcie wszystkie osoby niepiśmienne.
Ksiądz Maciej Rychlik, Proboszcz Mogielnicki Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego
Akt małżeństwa Tomasza Fitta
№24
Pawłowice
Działo się w osadzie Mogielnica 14 (26) listopada 1893 roku o godzinie piątej wieczorem. Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Jana Telesińskiego, 50 lat, w Pawłowicach zamieszkałego, i Walentego Oręziak, 60 lat, w Lubani zamieszkałego, obydwóch rolników, na dniu dzisiejszym zawarty został religijny związek małżeński między Tomaszem Fitt, kawalerem, służącym, 23 lat, synem żyjącego Michała i zmarłej Anieli z Zgrzebniewskich*, małżonków Fitt, urodzonym w Mogielnicy i zamieszkałym w Pawłowicach, a Maryanną Milczarek, panną, służącą, 20 lat, córką zmarłych Jakuba i Józefy z Kamińskich, małżonków Milczarek, urodzoną w Lubani, w Pawłowicach zamieszkałą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym 24 października (5 listopada), 31 października (12) i 7 (19) listopada roku bieżącego. Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Zezwolenie na zawarcie tego małżeństwa przez obecnego przy akcie opiekuna panny młodej zostało udzielone ustnie. Religijny obrzęd małżeński dopełnił niżej podpisany ksiądz. Akt ten nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez Nas tylko podpisany został.
Ksiądz Antoni Zagańczyk Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego Mogielnickiej Parafii
Dopisek na marginesie: Zamiast słowa Milczarek powinno być Malczak, czemu wierzyć ks. Ant. Zagańczyk
* tak w akcie