Traktując pojęcie rodziny szerzej niż potocznie jest to przyjęte mam dwóch krewnych uczestników powstania. Naszym wspólny przodkiem był Franciszek (1760 – 1825). Wszystkich nas łączy ten sam przydomek Sieniuta. Byli to:
Jan Jamiołkowski „Lach”, ur. 1897-09-25, Naruszewo plutonowy, rodzice Michał i Maria z Krawczewskich
I jego syn. Walczyli razem, w tym samym oddziale
Jerzy Stanisław Jamiołkowski „Jastrząb” ur. 1924-06-16, Warszawa, rodzice Jan i Zofia Brauman
Więcej j informacji tu
https://www.1944.pl/powstancze-biogramy ... 5%82kowski
a jeszcze więcej - niekiedy sporo - w moich opracowaniach o Jamiołkowskich.
Dodam ,że z powodu podstawowego miejsca zamieszkania jakim zawsze było Podlasiu (w czasie wojny i po niej) więcej Sieniutów było wśród żołnierzy wyklętych.
W Warszawie wśród powstańców najwięcej było Jamiołkowskich kowalaków. Bardzo skrócone biogramy (więcej w moich opracowaniach) można znaleźć na stronie muzeum powstania link wyżej . Ja skupię się tu tylko na aspektach genealogicznych.
Barbara Mieczysława „Ara”. (jej chrzestnym był Wacław Żłobicki, podporucznik w powstaniu warszawskim, zginął w niewoli już po powstaniu)
Janina Wanda Jamiołkowska „Sława” (jej chrzestnym był także kowalak - ale z innej linii - Konstanty Jamiołkowski, lekarz wojskowy, który zginął w Katyniu
Krystyna Maria Jamiołkowska „Krysia”
Jan Antoni Jamiołkowski „Antoni”, „Zawi”,
Filomena Jamiołkowska, Siostra Agnieszka urodzona w Jamiołkach Piotrowiętach (jej linię z powodu wcześniejszego dużego rozrodzenia kowalaków nazwano kostulkami)
Prawie na pewno kowalakiem (o odległym jednak bo jeszcze XVII wiecznym pokrewieństwie) był Ryszard Jamiołkowski „Wiktor”,
O patriotycznym zaangażowaniu tego krza niech świadczy to, że z warszawskich kowalaków pochodzili także policjant Ryszard Seweryn w kwietniu 1940 roku stracony w Twerze , oraz Maria i Leokadia więźniarki obozu koncentracyjnego Ravensbruck.
Inne krze są reprezentowane mniej licznie (może głównie dlatego, ze mniej ich wyemigrowało do Warszawy?) .
Jamiołkowscy Raliki to
Stanisław Józef Jamiołkowski „Skorpion”,
Zdzisław Konstanty Jamiołkowski
Najmłodszy powstaniec Klaudiusz Feliks Jamiołkowski „Cezar” to dicti Kłos zatem linia spokrewniona z syzdami
I na koniec Jamiołkowscy, których krzów nie udało mi się zidentyfikować
Zbigniew Zenon Jamiołkowski „Zen” to potomek linii która z wszystkich tu wymienianych najwcześniej osiadła w Warszawie bo jeszcze w początkach XIX wieku. Niestety brak informacji o rodzicach warszawskiego praszczura Kazimierza sprawia, że niemożliwe jest określenie krza z którego się wywodzi ta patriotyczna linia. Z niej (po Czesławie Karolu i Wiktorii Iwanek) między innymi wywodzą się straceni w Katyniu bracia Bronisław i Edmund)
Bolesław Jamiołkowski (numer legitymacji AK 1000). Udało mi się ustalić, że zmarł we Francji, w Nordzie, gorzej z jego pochodzeniem rodowym. Genealogiczny wywód trop zaczyna się bowiem w Odessie a dalej już są tylko hipotezy, że stangret Józef który tam trafił i spłodził Wacława pochodził z Jamiołk Piotrowiąt a jego zoną - babką Bolesława - była Anna z Roszkowskich (matka Anny była Marianna Jamiołkowska sieniuczanka, zatem i w tym przypadku znać udział Sieniutów w powstaniu.
Stefania Jamiołkowska „Kasia”, (tu trzeba by zrobić solidna kwerendę w Łomżyńskich parafiach, na co już jestem za stary)
Jadwiga Jemiołkowska „Wanda”: kompletnie nie wiem jak zacząć, pisownia nazwiska przez „e” raczej nie wskazuje na Podlasie .
Posobnie jak Kazimierz Imiłkowski vel Domański „Blizna”. Ale tu mi się udało .Pochodził z okolic Koła, tam tez zmarł . był bliskim krewnym posła Polskiego Zjednoczenia Ludowego na Sejm Ustawodawczy 1919 – 1922 Ignacego Imiłkowskiego.
Cześć i chwała bohaterom