Dzień dobry
Proszę o tłumaczenie:
M, Nr 21, Myszków; 1913, Józef Walo i Marianna Grochowina.
W dokumencie mogą pojawić się nazwy miejscowości: Wojsławice, Rzeniszów.
https://i.postimg.cc/tJ6NXzBY/M-1913-Wa ... howina.jpg
Dziękuję za poświęcony czas
Pozdrawiam
Tomasz J.
Akt ślubu Walo/Grochowina - Myszków 1913 - ok
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Janas_Tomasz

Akt ślubu Walo/Grochowina - Myszków 1913 - ok
Ostatnio zmieniony śr 30 gru 2020, 15:57 przez Janas_Tomasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Akt ślubu Walo/Grochowina - Myszków 1913
ślub - 21.VII/ 03.VIII.1913
świadkowie - Ignacy Kaim i Jan Jagusiak, robotnicy z Mijałowa
Józef - kawaler, robotnik, syn nieżyjącego Franciszka i Zuzanny z Flaków, ur. w parafii Koziegłowy, zam. w Nowym Sielcu, lat 20
Marianna - panna, córka Piotra i Józefy z Grabińskich, ur. w parafii Koziegłówki, zam. w Mijałowie, lat 20
zapowiedzi - trzy, umowy nie było, pozwolenie dali rodzice obojga młodych
Ela
świadkowie - Ignacy Kaim i Jan Jagusiak, robotnicy z Mijałowa
Józef - kawaler, robotnik, syn nieżyjącego Franciszka i Zuzanny z Flaków, ur. w parafii Koziegłowy, zam. w Nowym Sielcu, lat 20
Marianna - panna, córka Piotra i Józefy z Grabińskich, ur. w parafii Koziegłówki, zam. w Mijałowie, lat 20
zapowiedzi - trzy, umowy nie było, pozwolenie dali rodzice obojga młodych
Ela
-
Janas_Tomasz

Dziękuję Pani Elu,
Mam jeszcze pytanie odnośnie nazw miejscowości. Czy jest możliwość, żeby Mijałów odczytać jako Mijaczów, a Nowy Sielec/Sielc przetłumaczyć jako Nowa Wieś? Pytam, bo takie nazwy pojawiają się w okolicach parafii w której młodzi brali ślub.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Tomasz J.
Mam jeszcze pytanie odnośnie nazw miejscowości. Czy jest możliwość, żeby Mijałów odczytać jako Mijaczów, a Nowy Sielec/Sielc przetłumaczyć jako Nowa Wieś? Pytam, bo takie nazwy pojawiają się w okolicach parafii w której młodzi brali ślub.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Tomasz J.
jak dla mnie jest tam Mijaczów właśnie, ale specjalistą od rosyjskiego to ja nie jestem. Jeśli chodzi o drugą miejscowość - to raczej chodzi o Siedlec Mały lub Duży (stawiam na Mały), jako że to parafia Koziegłowy, Nowa Wieś to raczej parafia Żarki lub Koziegłówki (na pewno nie Koziegłowy)...
Mariusz
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice