Kasiu
Pamiętam o Tobie i na pewno przetłumaczę Twoje akty, ale najpierw skończę ten wątek. Pracuję zawodowo i na tłumaczenia mogę przeznaczyć tylko wieczory. Ale doczekasz się.
Krystyna
Nr 154
Dąbrowa
Franciszek Lange
Działo się w osadzie Bodzentynie, trzydziestego października tysiąc osiemset siedemdziesiątego ósmego roku o godzinie dziesiątej rano. Stawił się osobiście Stanisław Lange, włościanin mieszkający we wsi Dąbrowa, lat trzydzieści siedem w obecności Józefa [Drapały?], lat sześćdziesiąt a także Walentego Lange, lat sześćdziesiąt, włościan mieszkających we wsi Dąbrowa i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się we wsi Dąbrowa dwudziestego dziewiątego października bieżącego roku o godzinie dwunastej w południe z jego ślubnej żony Antoniny z [Mi....lskich?], lat trzydzieści sześć. Dziecku temu na chrzcie świętym w dniu dzisiejszym odbytym nadano imię Franciszek a jego rodzicami chrzestnymi byli Wawrzyniec Borowicz? I Marianna Lange. Akt ten okazującemu i świadkom nie umiejącym pisać przeczytano, następnie sam podpisałem.
Ksiądz [podpis nieczytelny]
Nr 21
Dąbrowa
Franciszek Kilian, Marianna Lange
Działo się w osadzie Bodzentynie, dwudziestego trzeciego lutego tysiąc osiemset osiemdziesiątego pierwszego roku o godzinie dziewiątej rano. Oświadczam, że w obecności świadków Szymona Do..?, lat czterdzieści osiem i Andrzeja Pokrzywy, lat trzydzieści sześć, mieszkających we wsi Dąbrowa, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Franciszkiem Kilianem, czterdziestosiedmioletnim wdowcem, urodzonym i zamieszkałym we wsi Dąbrowa, synem Andrzeja i Joanny ze Świetlików małżonków Kilianów – a Marianną Lange, trzydziestosiedmioletnią wdową, we wsi Dąbrowa urodzoną i tutaj zamieszkałą, córką Antoniego i Katarzyny z Porębskich małżonków Lange. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi opublikowane w tutejszym kościele parafialnym w dniach niedzielnych: dwudziestego trzeciego, trzydziestego stycznia i szóstego lutego bieżącego roku. Pozwolenie obecnych przy ślubnym akcie obu stron [...?] i rodziny oświadczono ustnie. Nowożeńcy oświadczyli, że żadnej umowy przedślubnej nie zawarli. Akt ten po przeczytaniu sam podpisałem, jako że świadkowie pisać nie umieją.
Nr 9
Bodzentyn
Andrzej Bryła, Franciszka Fonfara
Działo się w osadzie Bodzentynie, dnia czternastego lutego tysiąc osiemset siedemdziesiątego ósmego roku o godzinie dziewiątej rano. Oświadczam, że w obecności świadków Antoniego Sadkowskiego, lat pięćdziesiąt a także Michała Ratmana?, lat pięćdziesiąt pięć, mieszkających w Bodzentynie, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Andrzejem Bryła, kawalerem lat dwadzieścia jeden, synem Katarzyny Bryła i nieznanego ojca, urodzonym w Bodzentynie i tutaj mieszkającym – a Franciszką Fonfara, panną lat dwadzieścia, córką Idziego i Katarzyny z Domańskich małżonków Domańskich*, urodzoną w Bodzentynie i tutaj zamieszkałą przy rodzicach. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi opublikowane w tutejszym kościele parafialnym w dniach niedzielnych: dwudziestego siódmego stycznia, trzeciego i dziesiątego lutego bieżącego roku. Pozwolenie, obecnych osobiście przy ślubnym akcie rodziców narzeczonej, oświadczono ustnie. Nowożeńcy oświadczyli, że żadnej umowy przedślubnej nie zawarli. Akt ten po przeczytaniu sam podpisałem, jako że świadkowie pisać nie umieją.
* Domańskich – zapewne pomyłka, powinno być małżonków Fonfara
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 29.01.2011r.
Witaj Kasiu
Akty są bardzo kiepskiej jakości. Z portalu, gdzie są wstawione nie można ich również skopiować, żeby odczytywać w innym programie. Dlatego w tłumaczeniu jest wiele znaków zapytania. Popraw troszkę jakość, może da się jeszcze coś odczytać.
Krystyna
Dzien Dobry Krysiu,
dziekuje bardzo za tlumaczenia. Google mialo jakis chwilowy problem ze zdjeciami; wlasnie sprawdzilam jeszcze raz i wszystko dziala-mozna edytowac.Moze uda Ci sie odczytac te brakujace wyrazy...oczywiscie jak bedziesz miala chwile wolna
Krysiu,
jeszce jeden dostalam dzisiaj...poprosze o te 4 wyzej i ten jeden tutaj...strasznie duzo dzieci moja Justyna miala
Dziekuje!!!!!! Bardzo dziekuje!!!!!!!!